VIDEO AFP dezvăluie realitatea dramatică din China, terorizată de virusul ucigaș! Partidul Comunist a proclamat „războiul popular” împotriva epidemiei

VIDEO AFP dezvăluie realitatea dramatică din China, terorizată de virusul ucigaș! Partidul Comunist a proclamat „războiul popular” împotriva epidemiei

Mesaje care creează anxietate, slogane pe străzi ... și oameni panicați care se ascund în case. După ce a întârziat să acționeze, puterea chineză a lansat o campanie vastă care are drept scop mobilizarea maselor împotriva pneumoniei virale, scrie AFP.

De peste două săptămâni, țara cu 1,4 miliarde de locuitori este paralizată de teama de noul coronavirus care a contaminat peste 42.000 de oameni, dintre care o mie mortal.

Raportat la populație, doar 0,0026% dintre chinezi au fost contaminați de virusul apărut în decembrie în Hubei, în centrul țării.

Dar acest lucru nu-l liniștește pe Zhao Yiling, care nu a mai ieșit din apartamentul său din estul Beijingului din 23 ianuarie și care a plasat de facto în carantină cvasi-totalitatea provinciei Hubei, situată la peste o mie de kilometri de capitală.

"Mă supun"

"Sunt terorizată", spune această casnică de 57 de ani, care afirmă că aplică la literă directivele comitetului de cartier, pârghia Partidului Comunist la putere în zonele rezidențiale.

"Comitetul a spus că trebuie să avem răbdare și să nu ieșim, deci nu ies. Mă supun", a explicat ea.

La parterul blocului, mesaje cu caractere mari, albe, pe fond roșu, apar pentru a cere stoparea epidemiei.

"Depistați, alertați, izolați și tratați cât mai repede", scrie pe unul dintre aceste afișe.

La radio, ca și la televizor, aceleași mesaje revin în buclă: "Nu ieșiți, deschideți geamurile, spălați-vă bine pe mâini, purtați mască...", lansează mass-media, în condițiile în care puterea a proclamat "războiul popular" împotriva epidemiei.

Persoanele cu febră, "dușmanii"

Ca în fiecare zi în China, propaganda politică nu e niciodată prea departe. așa cum arată și fotografii cu sloganele difuzate pe rețelele sociale.

"Să înălțăm steagul Partidului în fața epidemiei", arată un slogan afișat în Zhejiang, o provincie din estul țării puternic afectată de virus.

În Hubei, mesajele sunt amenințătoare față de potențialii bolnavi. "Cei care nu-și declară febra sunt dușmani", arată un afiș arborat pe o clădire din Yunmeng.

În același district plasat sub carantină, un alt afiș seamănă deliberat frica: "A face vizite, înseamnă a vă ucide unul pe altul. A vă aduna, înseamă a vă sinucide".

Mașina suspectă

Dar, în afara Hubei, exact locuitorii acestei provincii sunt principalii suspecți.

Zhao povestește că în cartierul său a fost reperată o mașină înmatriculată în Hubei. "Toată lumea caută proprietarul", povestește ea. "E panică. Nu mai îndrăznim să ieșim să cumpărăm mâncare".

În aceste condiții, unii nu-și mai asumă niciun risc, în special cei mai în vârstă, mai vulnerabili în cazul unei infecții. Străzile și parcurile unde se adunau în fiecare zi pentru a discuta, a face sport sau a juca cărți sunt părăsite.

Într-un mare ansamblu din nord-vestul Beijingului, Zhu, 84 de ani, refuză orice provizii, chiar dacă îi sunt lăsate în fața ușii.

 "În niciun caz. Nu ne facem vizite între vecini", spune acest fost cadru al PCC, care precizează că a făcut suficiente provizii înaintea noului an chinez, la finalul lui ianuarie.

"Pot rezista o lună", asigură ea.

"Supra-reacția"

Regimul chinez, se află - fapt rar - sub o puternică presiune după moartea, vineri, a unui doctor din Wuhan.

Li Wenliang, care a murit din cauza pneumoniei virale, a fost convocat de poliție la finalul lui decembrie după ce a fost unul dintre primii oameni care au avertizat împotriva coronavirusului. Fusese acuzat de "propagare de zvonuri".

Liderii chinezi "se simt un pic vinovați pentru că au reacționat atât de lent la început. Acum supra-reacționează", notează sinologul Jean-Pierre Cabestan, de la Universitatea baptistă din Hong Kong.

Potrivit acestuia, "marea campanie de mobilizare" în curs vizează să "arate că președintele Xi Jinping și Partidul sunt mobilizați" și să facă astfel încât oamenii să aplice consemnele de prudență și să "zăvorască informația".

Mai multe decât libertățile, asigurarea "securității persoanelor și a bunurilor este capitală" pentru legitimitatea regimului, reamintește el.

"Ca sclavii"

În ciuda psihozei, unii rezistă.

"Comitetul de cartier a venit să-mi spună să închid, am refuzat", spune proprietarul unui restaurant din Beijing, care are împreună cu soția sa unul dintre ultimele localuri încă deschise.

"Suntem atenți cu bucătăria, totul este foarte curat. Nu închizând schimbăm ceva", asigură el, fără mască, în restaurantul său gol.

Patronul, care nu și-a precizat numele, de teama consecințelor posibile, este furios pe guvern și pe compatrioții săi, care "se supun fără să gândească, ca sclavii", cu riscul de a intra în faliment.

"Nu putem rezista mult timp așa: chiria trebuie plătită", reamintește el.
 



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…