VIDEO Ambasadorul SUA: Şefa DNA a făcut o treabă admirabilă, dar şi-a creat duşmani, iar asta se vede

VIDEO Ambasadorul SUA: Şefa DNA a făcut o treabă admirabilă, dar şi-a creat duşmani, iar asta se vede

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, o laudă, într-un interviu acordat News.ro , pe procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru cum gestionează lupta anticorupţie, afirmând, în contextul scandalurilor recente legate de numele acesteia, că şi-a creat "duşmani" din oamenii "destul de puternici" pe care i-a trimis la închisoare, iar acest lucru se vede acum.

Klemm afirmă că una dintre dimensiunile în care România a contribuit activ la îmbunătăţirea parteneriatului strategic cu SUA este "întărirea instituţiilor democratice", inclusiv a celor juridice, precum DNA, fapt care a transformat ţara noastră într-un "adevărat model regional" în lupta anticorupţie.

Ambasadorul a avut un mesaj de susţinere pentru Laura Codruţa Kovesi, considerând că rezultatele instituţiei pe care o conduce se datorează şi leadership-ului ei.

"Este rezultatul unor decizii şi investiţii făcute pe parcursul mai multor ani, dar cred că spune multe şi despre conducerea DNA. Procurorul şef Laura Codruţa Kovesi a făcut o treabă admirabilă. Acum câţiva ani, SUA i-a oferit un premiu, «Femei curajoase din România», pentru puterea convingerilor ei, pentru recordul de succese ca procuror şi pentru eforturile foarte curajoase de a lupta împotriva corupţiei", a spus Hans Klemm.

Întrebat cum vede acuzaţiile de plagiat şi de muşamalizare a deciziilor privind teza sa de doctorat, ambasadorul a afirmat că există instituţii care pot verifica aceste lucruri, însă trebuie luat în considerare şi faptul că şefa DNA a trimis la închisoare "oameni destul de puternici".

"Ca procuror şef al DNA, a condamnat la închisoare nişte oameni destul de puternici. Nu e surprinzător că are duşmani ca urmare a acestui lucru şi cred că vedeţi acest lucru în momentul de faţă. Dacă există vreo pată pe activitatea ei, există autorităţi care vor putea investiga şi evalua, dar eu o aplaud puternic pentru recordul de succes în a conduce lupta anticorupţie a României", a susţinut, pentru News.ro, Hans Klemm.

Diplomatul a comentat şi acuzaţiile aduse de politicieni din România faţă de deciziile numeroase de reţinere dispuse de procurori. Întrebat dacă există adevăr în criticile privind aşa-numitul "spectacol al cătuşelor" invocat de lideri politici, ambasadorul a spus că este la latitudinea cetăţenilor să spună cum ar trebui să se comporte procurorii şi judecătorii.

Ambasadorul SUA: Susţin pe deplin mesajul lui Iohannis împotriva unui premier condamnat pentru corupţie

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, afirmă, într-un interviu acordat News.ro, că susţine "pe deplin" mesajul transmis recent de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit căruia nu va nominaliza în funcţia de premier o persoană condamnată pentru corupţie, şi îl felicită pe şeful statului pentru sprijinul său în lupta anticorupţie.

"Îl felicit pe preşedintele Iohannis pentru sprijinul foarte puternic şi constant pentru lupta anticorupţie a României. Îl felicit şi pentru încurajarea alegătorilor şi a partidelor de a aduce la putere un Guvern integru şi competent, fără probleme de corupţie", a spus ambasadorul.

Întrebat ce părere are despre mesajul lui Iohannis privind numirea unui premier care nu are probleme în justiţie şi care nu este condamnat pentru corupţie, Klemm a răspuns: "O voi spune simplu şi direct: susţin pe deplin mesajul".

Oficialul SUA a adresat la rândul său un mesaj pentru alegătorii români în pragul începerii campaniei electorale pentru parlamentare, îndemnându-i, aşa cum a făcut-o şi la alegerile locale, să voteze candidaţi competenţi şi integri.

De asemenea, el a transmis că se aşteaptă de la noul Guvern şi de la noul Parlament să fie "integru şi competent".

"Dacă România, dacă noul Guvern îşi pot asuma aceste două concepte cred că va fi foarte bine atât pentru relaţiile româno-americane, cât şi pentru cetăţenii români. Parteneriatul strategic este într-un loc foarte bun, cu o traiectorie foarte bună, şi România se găseşte într-un loc foarte bun în acest parteneriat. Am încrederea că noul Guvern al României va reflecta aceste idealuri ale competenţei şi integrităţii şi va contribui la întărirea pe viitor a relaţiilor cu SUA", a afirmat ambasadorul SUA, pentru News.ro.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…