VIDEO Are Putin Parkinson?/Părerile medicilor sunt divergente

VIDEO Are Putin Parkinson?/Părerile medicilor sunt divergente

O înregistrare video publicată de Kremlin la sfârșitul săptămânii trecute îl arată pe Putin într-o stare de sănătate aparent proastă. Fața sa era vizibil umflată.

Vladimir PutinFoto: Profimedia

Videoclipul i-a determinat pe unii comentatori online, inclusiv pe fosta parlamentară a Partidului Conservator britanic Louise Mensch, să tragă concluzia pe Twitter că președintele rus suferă de boala Parkinson.

Afirmația a fost, de asemenea, repetată de o serie de tabloide britanice. Articolele au prezentat comentariile unui profesor de comunicare strategică, ale câtorva analiști politici și ale unui profesor de limbaj corporal. Dar niciun doctor, atarge atenția Deutsche Welle .

Nu există diagnostice fără examinări

"Este puțin probabil ca adevărații neurologi să comenteze, deoarece sunt învățați să nu își dea cu părerea niciodată despre persoane care nu sunt pacienții lor", a declarat pentru DW John Hardy, neurogenetician la Institutul britanic de cercetare a demenței.

Subliniind faptul că este neurogenetician, nu neurolog, Hardy și-a împărtășit părerea despre starea lui Putin în calitate de persoană care a studiat bolile cerebrale.

"Din punctul meu de vedere, nu există niciun semn de parkinsonism", a spus el. "Nu arăta bine... dar nu era vorba de boala Parkinson".

Ray Chadhuri, un neurolog de la Universitatea din Londra, a fost de acord.

"Dacă mă uit la clipul scurt, nu pot găsi nicio dovadă pe care să o pot lega de parkinsonism la Putin", a declarat Chadhuri pentru DW.

Boala Parkinson și parkinsonismul sunt incredibil de greu de diagnosticat și pot fi determinate doar prin examinare neurologică amănunțită în persoană, a explicat Chadhuri.

"Balonarea [feței] sau tremurăturile pot fi cauzate de multe motive și eu nici nu am văzut vreun tremor", a spus Chadhuri.

Caroline Rassell, director executiv al Parkinson's UK, a fost de aceeași părere cu Hardy atunci când i s-a cerut o opinie de expert cu privire la clipuri.

Ea a spus că Parkinson este o afecțiune complexă, cu peste 40 de simptome, de la cele fizice la cele psihice, și că, prin urmare, este imposibil de diagnosticat printr-un clip video de 12 minute.

"Afectează fiecare persoană în mod diferit", a spus Rassell. "Neexistând un test de diagnostic definitiv, este ceva ce poate fi confirmat doar după examinarea de către un neurolog sau un specialist. Presa și speculațiile online nu sunt de ajutor", a concluzionat ea.

Nu este neobișnuit ca oamenii să speculeze cu privire la starea de sănătate a celor mai puternici lideri din lume. Mass-media a abordat pe larg cazul fostului președinte american Donald Trump, care a fost testat pozitiv la COVID în 2020, episoadele de tremurături ale fostului cancelar german Angela Merkel în 2019 și operația de colon a Papei Francisc din vara anului trecut. ( Deutsche Welle .)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale