VIDEO Armă americană legendară pe frontul din Ucraina

VIDEO Armă americană legendară pe frontul din Ucraina

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată în premieră că lansatorul antitanc american BGM-71 TOW a ajuns pe frontul din Ucraina.

Lansatorul antitanc BGM-71 TOWFoto: Captura video

„După o așteptarea îndelungată și o grămadă de înregistrări video de la poligoanele de instruire putem acum confirma în cele din urmă că legendarele arme antitanc americane BGM-71 TOW au ajuns în Ucraina”, notează administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker, precizând că filmarea a fost desfășurată în sudul țării.

În înregistrare se poate observa de asemenea că lansatorul antitanc a fost montat pe un vehicul Humvee, de asemenea primit de ucraineni din partea Statelor Unite.

O altă filmare distribuită pe rețelele de socializare de soldații ucraineni luna trecută a arătat cum aceștia au folosit un lansator Javelin montat tot pe un Humvee pentru a distruge un blindat rusesc într-o lovitură 100% cu echipament militar american.


Statele Unite au furnizat Ucrainei faimoasele sale vehicule Humvee ca parte a unuia dintre primele pachete de asistență militară pe care Joe Biden le-a anunțat după declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie.

Deși numărul exact al Humvee-urilor americane ajunse în Ucraina nu este cunoscut, se crede că el se ridică la câteva sute de vehicule. Administrația de la Washington a inclus vehicule Humvee și în pachetul de asistență militară pregătit la jumătatea lunii trecute, după atacurile masive cu rachete lansate de ruși împotriva Kievului și a altor orașe ucrainene importante pe 10 octombrie.

Ce sunt armele BGM-71 TOW

La fel ca și sistemele Javelin, BGM-71 TOW este un lansator antitanc ce folosește rachete ca proiectil, el fiind proiectat în anii '70 pentru a înlocui versiunile anterioare ale unor astfel de arme aflate în dotarea forțelor armate americane.

La momentul respectiv BGM-71 a venit cu o rază de acțiune dublă, un focos mai puternic și un sistem de țintire cu mult îmbunătățit față de celelalte arme asemănătoare ale armatei americane, fiind de asemenea echipat cu un sistem infraroșu pentru a putea fi folosit pe timp de noapte.

Rachetele lansate de operatorii sistemelor BGM-71 TOW pot atinge viteze între 278–320 m/s și lovi ținte aflate la o distanță de până la 3.750 de metri.

Deși în rândul publicului larg sistemele Javelin au devenit mult mai cunoscute datorită utilizării lor în războiul din Ucraina, în cercurile militare lansatorul BGM-71 TOW este una dintre cele mai cunoscute arme, fiind pe larg folosită în timpul conflictelor la care SUA au participat în ultima jumătate de secol.


Ea se află de asemenea în dotarea forțelor armate ale mai multor aliați ai SUA din NATO, dar și din restul lumii.

Lansatoarele BGM-71 TOW sunt produse în prezent de Raytheon, una dintre cele mai mari companii de armament din Statele Unite. Raytheon produce și sistemele de apărare aeriană NASAMS care au ajuns în Ucraina săptămâna aceasta.

La începutul lunii mai autoritățile române au semnat un memorandum de înţelegere cu Raytheon pentru a produce la Ploiești rachete interceptoare SkyCeptor.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia