VIDEO Armata a testat o grenadă termobarică la Poligonul Cincu, invenție românească

VIDEO Armata a testat o grenadă termobarică la Poligonul Cincu, invenție românească

Armata română a testat, în poligonul de la Cincu, una dintre cele mai puternice, muniţii fabricate vreodată, la noi în ţară. Este vorba despre arma termobarică, un nou tip de grenadă de aruncător, de 6 ori mai puternică, decât grenadele clasice. Muniţia ar putea fi produsă în serie, dacă armata română găseşte, căile legale să transfere industriei naţionale de armament, brevetele de invenţie, relatează  Digi24 .

Rând pe rând, cele două maşini şi construcţia au fost pur şi simplu pulverizate de arma termobarică, cea mai recentă invenţie a centrului de cercetare al armatei române. Este o grenadă de aruncător mult mai puternică decât cele clasice. Iar ţintele nu au nicio scăpare: niciun echipament de protecţie nu-i poate feri pe inamici de efectele armei.

Ovidiu Iorga, coordonator de proiect: Încărcătura termobarică se bazează pe transportul la ţintă al unui carburant şi în parte, reacţia se desăvârşeşte reacţionând cu oxigenul atmosferic. Are efecte devastatoare asupra personalului adăpostit, neadăpostit şi elementelor neblindate. Putem vorbi despre o multiplicare a echivalentului trotil, conform calculelor noastre, de peste 6 ori.

Potrivit proiectanţilor, arma termobarică este ideală în lupta împotriva unor combatanţi ascunşi în adăposturi uşoare şi împotriva celor aflaţi în vehicule fără blindaj. Costul de producţie e aproximativ egal cu cel al grenadelor clasice.

Colonel Iulian Berdilă, comandant Brigada 81 mecanizată: Este foarte complex. Eu zic că își gaseşte foarte bine utilitatea în acest moment în mai multe domenii, poate inclusiv în domeniul luptei urbane.

Tragerile din poligonul Cincu au fost parte a unui test. Rezultatele îi vor ajuta pe cercetători să îmbunătăţească arma. Mai este cale lungă până când armata română va avea în dotare astfel de grenade de aruncător. Multe dintre proiectele de cercetare sunt blocate, pentru că Ministerul Apărării nu gaseşte calea legală de a ceda brevetele industriei de apărare ca aceasta să poată trece, ulterior, la producţia de serie.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”