VIDEO Armata americană a doborât balonul de spionaj al Chinei care a survolat SUA

VIDEO Armata americană a doborât balonul de spionaj al Chinei care a survolat SUA

Administrația Biden a doborât presupusul balon de supraveghere chinezesc care a survolat Statele Unite și a stârnit îngrijorări legate de securitatea național, relatează Reuters.

Balon de spionaj chinezFoto: Chase DOAK / AFP / Profimedia

Video cu momentul în care este lovit balonul-spion

Într-un clip distribuit pe rețelele de socializare se vede exact momentul în care avionul de interceptare se apropie de balon și trage.

Un martor ocular descrie momentul în care armata americană a doborât balonul. Travis Huffstetler, un fotograf local din Myrtle Beach, Carolina de Sud, a declarat că a fost martor la momentul în care armata americană a doborât sâmbătă după-amiază balonul suspectat de spionaj chinezesc.

El și-a amintit că a văzut mai multe avioane zburând în jurul balonului timp de aproximativ 20-30 de minute, înainte de a vedea ceea ce a presupus că este o rachetă venită dintr-un avion care a doborât balonul.

  • „Practic, balonul a explodat, știți? Așa cum ai vedea un balon normal cum se sparge”, a declarat el sâmbătă pentru Fredericka Whitfield de la CNN.
  • „Acum este încă în derivă și plutește în jos în timp ce vorbim”.
  • „A fost super vizibil aici de pe plajă”, a mai adăugat fotograful.

UPDATE Un oficial american a confirmat că armata americană a doborât balonul Chinei.

Președintele Joe Biden a declarat anterior sâmbătă că Statele Unite „vor avea grijă” de balonul despre care se presupune că este folosit de chinezi pentru a spiona, în timp ce zborurile au fost oprite în jurul Carolinei de Sud din cauza unui „efort de securitate națională”.

Biden a făcut această observație după ce a fost întrebat dacă Statele Unite vor doborî balonul, care a zburat în toată țara în ceea ce Washingtonul numește o „încălcare clară” a suveranității SUA.

Anterior, traficul aerian a fost suspendat pe trei aeroporturi din sud-estul Statelor Unite ca măsură de "securitate naţională", potrivit Autorității americane de reglementare a aviaţiei civile (FAA), pe fondul controverselor legate de prezenţa unui balon chinez în spaţiul aerian al ţării.

"FAA a suspendat plecările şi sosirile pe Aeroportul Wilmington (Carolina de Nord), Aeroportul Internaţional Myrtle Beach şi Aeroportul Internaţional Charleston (Carolina de Sud) în cadrul unei măsuri de securitate naţională luate de Departamentul american al Apărării", a indicat FAA într-un comunicat.

Un presupus balon de supraveghere chinezesc pe cerul Statelor Unite a stârnit îngrijorări legate de securitatea națională, punând presiune pe relațiile diplomatice deja tensionate. Pentagonul a anunţat vineri că un al doilea dirijabil chinez a fost depistat, de această dată deasupra Americii Latine. Beijingul a declarat sâmbătă că survolul controversat al unui balon de observaţie chinez în Statele Unite este folosit ca un pretext pentru „defăimarea” Chinei, precizând că este folosit pentru cercetare meteorologică iar traiectoria lui a fost deviată.

Un dirijabil spion contemporan are o cameră de luat vederi care plutește deasupra unei anumite zone, purtat de curenții de vânt. Echipamentul atașat baloanelor poate include un radar și poate fi alimentat cu energie solară, notează The Guardian .


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina