VIDEO Armata nevăzută a Ucrainei

VIDEO Armata nevăzută a Ucrainei

Odată ce contraofensiva Ucrainei s-a intensificat, câștigurile au început să apară în teritoriile ocupate, împotriva armatei Rusiei. Și acest lucru se datorează și unei inovații nemaivăzute pe front în lume contra trupelor lui Putin. Kievul a creat ”o inovație pe câmpul de luptă, care este în afara acestei lumi, iar guvernele SUA și occidentale habar nu au de ea”, a declarat un expert digital.

Ucraina a câștigat avantaj în războiul împotriva lui Putin cu inteligența artificială (IA) creată la comandă: „un teren de testare fără precedent”. Ucraina și-a dezvoltat și implementat propriile platforme de inteligență artificială în cele mai stricte condiții pentru a crea ceva dincolo de ceea ce armatele occidentale au considerat posibil, scrie MSN .

„Ucrainenii fac o mulțime de lucruri”, a declarat Brett Velicovich, un colaborator al televiziunii americane Fox News, specializat pe Ucraina. „Vreau să spun, această inovație de pe câmpul de luptă este în afara acestei lumi chiar acum. Și, sincer, guvernul SUA, guvernele occidentale, habar n-au de inovația care are loc. „Nu pot ține pasul”, a adăugat el. „Ucrainenii se mișcă prea repede”.

IA a jucat în liniște un rol semnificativ în modul în care Ucraina a reușit să se descurce atât de bine împotriva unui adversar mai mare și aparent mai puternic din Rusia, oferind națiunii mai mici o gamă largă de avantaje pe care altfel nu le-ar avea.

Revista National Defense a numit războiul din Ucraina un „teren de testare fără precedent pentru IA”, cu „folosirea în prezent omniprezentă de drone și muniții sofisticate de ambele părți” și „capacități autonome îmbunătățite de AI în zbor, țintire și tragere”.

George Dubynskiy, ministrul adjunct al transformării digitale din Ucraina, a declarat că o parte cheie este faptul că țara a decis să-și creeze propria platformă IA, care a permis inginerilor să o adapteze pentru o anumită utilizare.

Ministerul a analizat zece platforme AI înainte de a decide că va beneficia mai mult de una originală, pe care a început-o la jumătatea anului 2022 și a fost implementată până la sfârșitul anului. Deși Dubynskiy a spus clar, ministerul lucrează în mod constant pentru a-l îmbunătăți și dezvolta în continuare. Platforma originală a permis, de asemenea, Ucrainei să folosească datele de care avea nevoie fără a depăși și a trimite tipul greșit de informații unei companii comerciale.

Armata IT a Ucrainei are 250.000 de experți

Un expert inginer ucrainean care s-a numit „Max” și a vorbit alături de Dubynskiy a discutat despre imensa rețea de camere de televiziune cu circuit închis și alte infrastructuri de monitorizare din țară care au permis armatei să folosească pe scară largă vederea computerizată.

Acoperirea IA s-a concentrat în principal pe modele de limbaj mari și pe platforme IA generative, cum ar fi Bard de la Google și ChatGPT de la OpenAI, dar viziunea computerizată, care se concentrează pe interpretarea și analiza datelor vizuale printr-o platformă IA, a arătat avantaje mari pentru o gamă largă de industrii și sarcini.

Pentru Ucraina, a ajutat armata să urmărească bărbații suspectați de crime de război în timpul invaziei și mișcărilor de trupe ale Rusiei, datorită utilizării pe scară largă a vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) și a dronelor. Cu filmările capturate, IA poate identifica și clasifica elemente individuale pentru utilizatori.

Tehnologia a ajutat trupele ucrainene să facă distincția între dronele Shahed 136 de fabricație iraniană, cunoscute sub numele de dronă kamikaze, și rachetele standard. IA a ajutat, de asemenea, la îmbunătățirea țintirii și eficacității bombelor cu laser ghidat.

Cea mai impresionantă performanță pe care a realizat-o Ucraina prin dezvoltarea sa IA a fost faptul că inginerii au făcut toate acestea cu o fracțiune din bugetul pe care l-au folosit companiile americane. „Ei știu de ce au nevoie imediat, deoarece primesc feedback și doar construiesc toate aceste kituri, scot camerele de pe iPhone-uri și le atașează la ceea ce se numește dispozitive Raspberry Pie, care pot crea un sistem de direcționare desemnat.”

Acele fabrici s-au dezvoltat cu ajutorul a aproximativ 250.000 de participanți ai unei „armate IT” din Ucraina, care s-a adunat când a început războiul, recrutând oameni care pretindeau că au anumite abilități și erau dispuși să ajute la dezvoltarea tehnologiei și la repararea echipamentului necesar pentru a duce războiul și să-și apere patria.

"Inginerii ucraineni sunt de fapt atacați și fac tot posibilul pentru a câștiga acest război, și nu este același lucru... dacă vorbim despre inginerii ruși. Cred că încearcă să evite să fie conectați la acest război", a spus Max.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat