VIDEO Așa lovește „Sfânta Javelin”

VIDEO Așa lovește „Sfânta Javelin”

Pe reţelele sociale a fost publicată o înregistrare video despre care ucrainenii susţin că ar reprezenta una din primele înregistrări cu racheta antitanc Javelin în acţiune în războiul din Ucraina. Imaginile, care par a filmate de o dronă de supraveghere, arată momentul în care un blindat rusesc este distrus în întregime după ce este lovit de o astfel de rachetă.

În clipul video, cu o durată de 22 de secunde, se observă o maşină blindată aflată pe o şosea într-o zonă neprecizată şi surprinsă într-o ambuscadă.

La foarte scurt timp după ce blindatul este lovit, are loc o explozie secundară violentă provocată, cel mai probabil, de aprinderea muniţiei de la bord şi a combustibilului.

Imaginile au fost postate de un cont de Twitter care s-a specializat în agregarea de fotografii şi clipuri video care prezintă tehnică militară distrusă în războiul din Ucraina.

În comentariul care însoţeşte clipul, se precizează că blindatul - despre care ucrainenii susţin că ar fi un vehicul de luptă al infanteriei ruse - a fost lovit de o rachetă Javelin - o rachetă antitanc de ultimă generaţie produsă de SUA.

Conform New York Times, SUA şi statele NATO au furnizat Ucrainei 17.000 de arme antitanc, inclusiv Javelin.

Rachetele antitanc Javelin au devenit un simbol al rezistenţei ucrainenilor în faţa invaziei ruse şi subiect de meme pe internet, sub denumirea de „Sfânta Javelin”. Javelin ar fi capabilă să penetreze 800 mm de blindaj de oţel omogen laminat şi este o rachetă de tipul fire-and-forget („trage şi uită”), care are opţiunea top-attack, adică poate fi lansată pe o traiectorie verticală pentru a putea lovi un tanc de deasupra, unde blindajul este mult mai subţire.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…