VIDEO Ascultați-i pe Gâdea și Toader cum se cacă și se pișă pe cadavrul Justiției din România! Toader anunță că a dat ordin ca-n sălile de judecată procurorii și infractorii să aibă același statut!

VIDEO Ascultați-i pe Gâdea și Toader cum se cacă și se pișă pe cadavrul Justiției din România! Toader anunță că a dat ordin ca-n sălile de judecată procurorii și infractorii să aibă același statut!

Ascultați-i pe Gâdea și Toader cum se cacă și se pișă pe cadavrul Justiției din România! Toader anunță că a dat ordin ca-n sălile de judecată procurorii și infractorii să aibă același statut! „Un complet de judecată format din Tudorel Toader și Mihai Gâdea tocmai judecă în direct, la televizor, dosarul lui Onea și Portocală, cu documente din dosar, anunțând ca bașca și extinderea cercetării penale și către Kovesi.

Asta la câteva minute după ce Tudorel Toader se lăuda că în timpul mandatului său a dispărut tele-justiția. Totodată, Tudorel Toader aproape că a anunțat-o (prin laude excesive) pe viitoarea șefă a DNA: procuroarea Elena Iordache, cea care face ancheta Onea-Portocală.

PS: Tudorel Toader a zis că o cunoaște foarte bine pe Elena Iordache. De unde pana mea o cunoaște atât de bine? De la Curtea Constituțională? Sau de la Iași?”, a sintetizat jurnalistul Liviu Avram pe Facebook o parte din ce-au discutat aseară la Antena 3 Gâdea și Toader. O mică parte.

Dacă sunteți cetățeni responsabili ar trebui să ascultați măcar pe sărite ce-a anunțat Toader miercuri seara la Antena 3. Pentru că el nu vorbește de capul lui. El este doar crainicul a ceea ce urmează să facă, în spate, alții. Și, bineînțeles, el va gira.

Ce este grav, foarte grav, este că președintele tace. Nu iese să demonteze aceste falsuri cu care românii sunt bombardați zi de zi. Nu iese să le spună românilor, ca singura voce de autoritate legală, că niște protocoale încheiate între instituții ale statului român n-au cum să fie ilegale. Nu iese să apere demnitatea statului român în fața acestei avalanșe sinistre declanșată de infractori. Se înțelege din ce în ce mai explicit, chiar din gura ministrului Justiției, că procurorii DNA și angajații SRI au fost/sunt niște infractori care i-au abuzat pe Dragnea, Ghiță, Udrea și compania. Iar linsajul la care sunt supuși, acum nu numai mediatic, procurorii Onea și Negulescu, depășește orice imaginație. Iar miercuri seara ministrul Justiției mai avea puțin și le scotea pozele din buzunar să le scuipe în direct.

Despre ce a vorbit Toader:

*** Toader anunţă OUG pentru revizuirea sentinţele în baza protocoalelor cu SRI sau a interceptărilor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri seară, că va propune premierului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care persoanele care cred ca au fost condamnate în baza interceptărilor sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinţei. El a spus că o astfel de ordonanţă va fi dată "într-un timp scurt, imediat ce se termină concediile", iar prin aceasta îi va fi dată încredere românului că "justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia".

"Toţi infractorii au sentimentul că sunt condamnaţi pe nedrept. Nedreptate: stai acolo condamnat, chiar dacă interceptarea nu e legală, dacă-i protocol. Cu privire la interpretarea modificărilor aduse în legătură cu revizuirea unei hotărâri, eu voi propune premierului şi Guvernului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă. O Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive.

Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă", a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

El a susţinut că printr-un astfel de act normativ îi va fi dată încredere românului că "justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia", iar cine este vinovat să plătească, dar cine nu este vinovat să nu rişte vreo condamnare pe nedrept.

"El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul şi să vadă dacă a fost condamnat pe bază de interceptări sau pe bază de protocoale. Dacă e vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea şi să o pună în procedura de reformare. Căutăm o pârghie de reformare a unor hotărâri  Să-i dăm încredere românului că justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia. Cine e vinovat să plătească, dar cine nu e vinovat să nu rişte vreo condamnare pe nedrept. Să sporim efectivitatea justiţiei", a declarat ministrul Justiţiei.

Întrebat ce va presupune exact această Ordonanţă de Urgenţă, Toader a spus că prin aceasta orice condamnat care este convins că a fost condamnat în baza unui protocol sau a unei interceptări va avea posibilitatea de a cere unui judecător să verifice decizia instanţei.

"Va da posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe interceptare sau protocol nelegal să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice. Judecătorul să spună: admite şi trimite la rejudecare sau să spună nu", a precizat Toader.

El a spus că această ordonanţă de Urgenţă va fi adoptată "într-un timp scurt, imediat ce se termină concediile".

Instituția revizuirii există și în prezent în Codul de Procedură Penală

Articolul 453 prevede următoarele cauze de revizuire:

(1) Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:

a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate în cauză;

b) hotărârea a cărei revizuire se cere s-a întemeiat pe declaraţia unui martor, opinia unui expert sau pe situaţiile învederate de un interpret, care a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere, influenţând astfel soluţia pronunţată;

c) un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals în cursul judecăţii sau după pronunţarea hotărârii, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;

d) un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracţiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;

e) când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia;

f) hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situaţia în care consecinţele încălcării dispoziţiei constituţionale continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.

*** Toader: Cum aş fi putut să îl desemnez pe Marius Iacob la şefia DNA câtă vreme a scris în proiectul managerial că a coordonat zece structuri teritoriale, dintre care unul este Ploieştiul?

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri seară, la Antena 3, că în cadrul interviului cu cei patru candidaţi pentru şefia DNA i-a respins pe trei dintre ei care au lucrat anterior în conducerea Direcţiei, afirmând că îi cunoaşte pe toţi personal, dar “alta este aprecierea instituţională”.

Ministrul spune că nu îl putea numi în funcţia de procuror-şef al DNA pe fostul adjunct al Laurei Codruţa Kovesi, Marius Iacob, care a scris în proiectul managerial că a coordonat zece strucuri teritoriale ale DNA, printre care şi unitatea de la Ploieşti, unde au lucrat Lucian Onea şi Mircea Negulescu. "S-a înscris probabil din dorinţa de a îndrepta ceea ce a stricat în prealabil la DNA Ploieşti sau la altele", a susţinut Toader.

“În prima etapă a interviului cu cei patru candidaţi (pentru şefia DNA – n.r.) am respins trei dintre dânşii, care au lucrat în strucura de conducere a DNA. Eu îi cunosc personal, am spus că îi apreciez, dar una este cunoaşterea personală, aprecierea personală, alta este cea instituţională, profesională. Este în detrimentul lui Marius Iacob, dar imaginaţi-vă cum aş fi putut eu, ca ministru al Justiţiei, să îl desemnez pe Marius Iacob la şefia DNA, câtă vreme el a scris în proiectul managerial faptul că a coordonat zece strucuri teritoriale, servicii teritoriale, dintre care unul este Ploieştiul?”, a spus Tudorel Toader.

Întrebat dacă a discutat cu el despre problemele de la DNA Ploieşti, ministrul Justiţiei a spus: “N-am vrut să opresc cursivitatea interviului pentru că aveam aşteptarea aflării adevărului. (...) S-a înscris (pentru şefia DNA – n.r.) probabil din dorinţa de a îndrepta ceea ce a stricat în prealabil la DNA sau la altele”.

Toader a mai spus că i se părea nefiresc să îl nominalizeze pe Iacob pentru funcţia de procuror-şef al DNA, afirmând că este posibil să nu se ştie încă totul despre ce s-a întâmplat la DNA Ploieşti.

“Mi se părea nefiresc să îl desemnez pe dânsul pentru că i-aş fi dat în detrimentul realităţii de la Ploieşti, şi cred că nu ştim totul despre Ploieşti, dacă or mai fi existând şi în alte părţi situaţii similare. Poate le vom descoperi, eu sper că da”, a mai susţinut ministrul Justiţiei.

*** Toader, despre cele 300 de dosare ale DNA vizând magistraţi: Bănuiesc că-s mai mulţi judecători

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, miercuri seară, că este ”cât se poate de grav” faptul că există trei sute de dosare în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) care vizează magistraţi, mai ales că fiecare dosar poate avea mai mulţi făptuitori. Toader a susţinut că abia după înfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi se va afla exact numărul celor vizaţi, dar şi structura lor - câţi procurori, câţi judecători şi de unde provin aceştia.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, miercuri seară, la Antena 3, referindu-se la cele trei sute de dosare ale DNA care vizează magistraţi că trebuie cunoscută realitatea.

”Dacă sunt 300 de dosare pot fi mai mulţi magistraţi la care să se refere, pentru că un dosar poate să se refere la 2-3-4 făptuitori. Noi trebuie să cunoaştem realitatea de la care trebuie să pornim să îndreptăm lucrurile”, a spus Tudorel Toader.

Acesta a precizat că ”nu este în regulă” această situaţie şi trebuie văzut care este structura magistraţilor vizaţi.

”Sigur că este nefiresc, este foarte mult – trei sute de magistraţi sau mai mult. Dar ştiţi care este curiozitatea mea: să vedem structura magistraţilor la care se referă. Câţi judecători, câţi procurori. Bănuiesc că mai mulţi judecători. După aceea, să vedem dintre judecători, structura lor la care se referă. Bănuiesc că este vorba de judecători de secţii penale”, a mai spus Toader.

Ministrul Justiţiei a afirmat că situaţia va fi cunoscută după înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi preluarea dosarelor de la DNA.

”După ce secţia de la Ministerul Public va fi operaţională, după ce va începe să funcţioneze, după ce cele trei sute de dosare vor fi transferate la secţia specială, vom afla câţi făptuitori sunt. (...) Cred că va veni cât de curând momentul transferului dosarelor şi evaluării faptelor şi magistraţilor la care se referă. Dacă este să mă exprim astăzi, este cât se poate de grav aşa ceva”, a spus Toader.

Acesta a reiterat ideea că din cauza acestora dosare mulţi actori din sistem s-au opus înfiinţării secţiei speciale.

”De aici rezistenţa pe care mulţi au făcut-o faţă de înfiinţarea acestei secţii speciale, ca acest instrument să nu treacă de la DNA la Ministerul Pulblic, să rămână în curtea şi la dispoziţia managementului DNA. Eu am spus de multe ori: prin transferul secţiei de la DNA la MP nu se schimbă nimic, pentru că faptele vor fi anchetate în continuare tot după prevederile Codului penal”, a mai spus ministrul Tudorel Toader.

De asemenea, el a reiterat ideea potrivit căreia secţia specială va garanta independenţa magistraţilor.

*** Ce a spus despre prietena, procuroarea Elena Iordache, cea care îi anchetează pe procurorii Onea și Negulescu

„Un exemplu de om integru și profesionist este Elena Iordache, pe care o cunosc, este un om de mare probitate morală și de foarte bună pregătire profesională. Un om dedicat acestei profesii de magistrat. Am deplină încredere în actele domniei sale”, a spus Tudorel Toader, miercuri seară, la Antena 3.

Elena Iordache este procuroare la Parchetul General. Ea instrumentează cazul foștilor procurori de la DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu, puși sub control judiciar.

 „N-aș spune că am pe cineva în minte (n.red - pentru șefia DNA), dar cu siguranță sunt astfel de procurori care împreună cu echipa formată la DNA, cu ministerul Justiției, cu procurorul general al României, să aducă la normalitate această structură a Ministerului Public”, a mai spus Tudorel Toader, despre noul procuror-șef al DNA.

*** A anunțat alungarea procurorilor din DNA

”Nu am pe cineva în minte care să fie șef la DNA, dar sigur exită. Va avea misiunea să reformeze, să aducă la normalitate această structură. Această abatere funcțională a DNA de la parametrii legali, constituționali, nu s-a realizat de azi pe mâine, nu îmntr-un an sau doi, ci în timp. Nu pot să vin eu sau altul să punem lucrurile pe făgașul normal de azi pe mâine. Ea se va face în timp.”, a declarat Toader.

 Ministrul a anunțat că la DNA vor începe epurări masive. Procurorii care au fost aduși fără respectarea legii vor fi trimiși înapoi la structurile de care aparțin.

„Mulți dintre procurorii DNA trebuie trimiși înapoi la structurile de unde au fost aduși, pentru că ei nu au îndeplinit cerințele legii. Nu poți să iei procurori de la o judecătorie și să îl duci la DNA. Nu au experiență profesională, nu au experiență de viață. Dacă legea ne cere o anumită vechime, nu au decât să se ducă înapoi și să selectăm pe alții.”, a spus Tudorel Toader la Antena 3.

*** Citiți declarație de ministru al Justiției

”O distinsă doamnă candidat la funcția de procuror-șef la DNA spunea că are, în cadrul Direcției, o competență managerială foarte redusă, că e șef la o secție, și nu la o direcție, că are doar câțiva procurori pe care îi coordonează și că în felul acesta, am înțeles noi toți din comisie, eu ca ministru și cei patru secretari de stat, se distanța de managementul realizat de fostul procuror șef. Dar nu ne-a spus că un șef, așa cum a spus dânsa, cu competențe reduse, are totuși seif, are totuși în lucru acele 300 de dosare referitoare la magistrați, procurori sau judecători, dar dacă sunt 300 de dosare, în mod sigur pot fi mai mulți magistrați la care să se refere pentru că un dosar poate viza 2-3-4 făptuitori. Asta este realitatea. Bănuiesc că sunt judecători de secții penale. După ce cele 300 de dosare vor fi transferate de la această secție mică, mică, a DNA-ului la secția specială de la Ministerul Public, vom vedea, vom afla câți făptuitori sunt, pot fi cauze de urmărire penală in rem, cauze cu urmărire in personam, vom vedea la câți judecători se referă, la câți procurori, care e profilul judecătorului vizat. Eu tind să cred că e vorba de judecători de secție penală.

*** Toader: E normal ca un procuror-şef să se ducă la o ambasadă, că l-a chemat să-l felicite că a fost soare şi n-a plouat?

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri seară că îi va chema pe procurorul general Augustin Lazăr şi procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, pentru a-i întreba despre întâlnirea cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.

"Voi încerca să am o discuţie cu dânşii (Augustin Lazăr şi Anca Jurma, n.r.) cât de curând, să îi invit la Ministerul Justiţiei, să întreb cât de normal este ca un procuror-şef să se ducă la o ambasadă că l-a chemat nu ştiu care ambasador, l-a invitat, mă rog, să-l felicite pentru faptul că a fost soare astăzi şi n-a plouat (...) Procurorul colaborează pe linie orizontală cu structurile aferente dintr-un stat: cu procurorii din America, din Franţa. Ambasadorii colaborează şi se coordonează cu ministrul de Externe, nu cu procurorii. Îi voi întreba: 'aveţi reprezentativitatea aceasta a relaţiilor externe?', Categoric că nu o au", a spus Tudorel Toader.

Afirmaţia lui Tudorel Toader vine după ce în presă a apărut informaţia că, pe data de 17 iulie, procurorul-şef al DNA, Anca Jurma, s-ar fi deplasat la Ambasada SUA.

Ulterior, DNA a dat publicităţii un comunicat de presă, în care arăta că Anca Jurma s-a întâlnit pe 17 iulie cu ambasadorul Hans Klemm la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la iniţiativa misiunii diplomatice a SUA, în scopul prezentării noului ataşat FBI la Bucureşti, David Varner. 

*** Toader: Am dat dispoziție ca infractorii să fie egali cu procurorii

 Toader, ministrul Justiției(!!!), susține că a trimis o adresă instanțelor din țară pentru ca sălile de judecată să fie amenajate astfel încât poziția procurorului la procese să fie egală cu cea a avocatului/infractorului. În prezent, în sălile de judecată, locul procurorilor este cu o treaptă mai sus comparativ cu cel ale avocaților.

„Una dintre legile justitiei prevăd că procurorul e egal cu apararea. Legea spune ca procurori sa fie la acelasi nivel ca si apararea . Saptămâna trecuta am facut o adresa scrisa, oficiala, catre curțile de apel prin care le-am cerut sa puna in aplicare, adica sa amenajeze sala de judecată astfel incat apararea sa fie pe acelasi nivel cu acuzarea, sa nu mai existe perceptia aceea ca procurorul vine din spate si ca e parte a infaptuirii justitiei. Procurorul si-a terminat rolul la urmărirea penală, procurorul de sedinta sustine acuzarea ca si avocatul apararea", a spus Tudorel Toader la Antena 3.




Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu