VIDEO Baciu: Certificatul digital european pentru COVID 19 nu este un document care să acorde anumite beneficii de călătorie

VIDEO Baciu: Certificatul digital european pentru COVID 19 nu este un document care să acorde anumite beneficii de călătorie

Vicepreşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Andrei Baciu, a declarat joi că certificatul digital european pentru COVID 19 nu este un document care să acorde anumite beneficii de călătorie.

"E important să explicăm rolul acestui certificat. Acesta nu este un document de călătorie, chiar aşa spune şi pe certificatul în sine, scrie negru pe alb. Rolul acestui certificat este de fapt de a simplifica şi de a facilita transportul, traficul de persoane la punctele de trecere a frontierei. A venit sezonul cald, oamenii îşi iau vacanţă, merg în concedii, călătoresc foarte mult. (...) Dacă procesul de verificare al tuturor acestor documente s-ar face manual, s-ar crea cozi foarte lungi şi un timp de aşteptare foarte mare şi atunci s-a identificat această soluţie digitală prin scanarea acestui simplu cod QR care nu mai presupune o verificare manuală. Acesta este principalul beneficiu, dar este de fapt o alternativă digitală la o formulă clasică pe hârtie a unor documente care atestă apartenenţa la o situaţie epidemiologică, nu este un document de călătorie, nu este un document care să îţi acorde anumite beneficii de călătorie", a spus Baciu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că fiecare stat îşi decide politicile epidemiologice.



"Un alt aspect important este faptul că, în momentul în care prezentăm un cod QR şi acesta este valid, avem certitudinea că respectivul document nu numai că este autentic, ci şi că este în interiorul perioadei de valabilitate, pentru că altfel, când prezinţi un document pe hârtie, cu atât mai mult dacă ne imaginăm o persoană de la Poliţia de Frontieră, să spunem, din Grecia, care în momentul de faţă primeşte şi vede certificate de vaccinare şi adeverinţe de testare din toată Europa, în toate limbile de circulaţie europeană - i-ar fi foarte dificil să se uite pe hârtie şi să poată să ne asigure că toate documentele sunt conforme, sunt autentice şi sunt în interiorul perioadei de valabilitate - este imposibil să faci acest lucru", a afirmat Andrei Baciu. AGERPRES/(A - autor: Dana Piciu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă