VIDEO Bode: Accesul pe magistrala de metrou M5 va fi liber marţi, până la ora 23:00

VIDEO Bode: Accesul pe magistrala de metrou M5 va fi liber marţi, până la ora 23:00

Accesul pe magistrala de metrou M5 va fi liber în cursul zilei de marţi, până la ora 23:00, în acest fel fiind marcată începerea Săptămânii Mobilităţii la nivel european, a anunţat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, la inaugurarea oficială a magistralei, secţiunea Râul Doamnei - Eroilor.


"Daţi-mi voie să le mulţumesc bucureştenilor din această parte a Bucureştiului pentru răbdarea lor, ţinând cont de anii de întârziere în raport cu termenul de finalizare asumat prin contractele de execuţie. Sunt bucuros să-i anunţ pe toţi cei care şi-au propus să folosească magistrala M5 că Metrorex a decis ca azi, până la ora 23:00, accesul pe această magistrală să fie liber, marcând astfel începerea Săptămânii Mobilităţii la nivel european", a declarat Bode.

Acesta a subliniat că punerea în funcţiune a magistralei 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei, pentru publicul călător reprezintă un moment istoric şi cea mai mare realizare a companiei Metrorex.

"Asistăm azi la un moment istoric pentru tot ceea ce înseamnă transportul public de călători în Bucureşti, pentru tot ceea ce înseamnă transportul public cu metroul în Capitala României. Punerea în funcţiune cu călători a magistralei M5 Drumul Taberei, cu cele 10 staţii, un depou, respectiv cei 7 kilometri de linie dublă, toate fiind proiectate şi construite de la zero, reprezintă de departe cea mai importantă realizare a companiei Metrorex în toţi cei 41 de ani de activitate. Începând de azi bucureştenii şi nu numai vor beneficia de una dintre cele mai spectaculoase magistrale de metrou atât din punct de vedere arhitectural cât şi din punct de vedere al tehnologiei de ultimă generaţie utilizate", a precizat ministrul Transporturilor.

Lucian Bode a adăugat că magistrala M5 va mai "câştiga" încă şase staţii, care se vor întinde pe 5,4 kilometri, pe secţiunea Eroilor-Universitate-Piaţa Iancului, proiect aflat în procedură de licitaţie a serviciilor de proiectare.

"Iată că se poate! Se poate să ne onorăm promisiunea pe care am făcut-o aici pe 22 iunie, când ne-am angajat în faţa bucureştenilor că în această toamnă magistrala M5 va fi dată în trafic cu călători. În numele Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor vă asigur că suntem determinaţi să demonstrăm că se poate şi mai mult. Magistrala M5 îşi va continua dezvoltarea cu încă şase staţii pe secţiunea Eroilor-Universitate-Piaţa Iancului, reţeaua de metrou bucureştean câştigând astfel încă 5,4 kilometri, ca arie de acoperire. În prezent, proiectul se află în procedură de licitaţie a serviciilor de proiectare", a explicat el.

De asemenea, şeful de la Transporturi a dat asigurări că anul viitor "va intra în linie dreaptă" proiectul magistralei de metrou M6, Gara de Nord - Aeroport Henri Coandă.

"În ceea ce priveşte un alt proiect important pentru Metrorex, mult-aşteptat, mă refer aici la magistrala M6, legătura reţelei de metrou cu aeroportul Otopeni, cu cele două loturi între staţia 1 Mai, respectiv staţia Tokyo, între staţia Tokyo şi Aeroportul Otopeni, 12 staţii, 14,2 kilometri, acesta va intra în linie dreaptă anul viitor, când vom semna contractul de proiectare şi execuţie. Aşadar, pentru Guvernul României, dezvoltarea infrastructurii de transport public cu metroul a fost şi rămâne o prioritate", a afirmat Bode.

Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv staţia şi depoul Valea Ialomiţei, este finanţată din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 - 2013, Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (85%) şi de la bugetul de stat (15%).

Lucrările la acest proiect de investiţii au început în noiembrie 2011, iar valoarea proiectului, aprobat prin H.G. nr. 374/2019 este de circa 3,2 miliarde lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de circa 2,3 miliarde lei, din care contribuţia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune (în cuantum de 85% din valoarea eligibilă a proiectului) este de aproximativ 2 miliarde lei, conform Metrorex.

Traseul Magistralei 5 de metrou - Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor oferă o cale de transport de mare capacitate şi un mijloc de legătură între zona de sud-vest a Bucureştiului (Cartierul Drumul Taberei) şi centrul oraşului, pe o lungime de circa 7 km (10 staţii de metrou).

Reprezentanţii Metrorex subliniază că trenurile vor circula cu o viteză maximă de 80km/h, "la un interval optim de urmărire între trenuri", pe secţiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei. În faza finală, trenurile vor putea circula la un interval de succedare de 2 minute.AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /