VIDEO Brăila: A început operaţiunea de ridicare a platformei de lucru la Podul suspendat peste Dunăre

VIDEO Brăila: A început operaţiunea de ridicare a platformei de lucru la Podul suspendat peste Dunăre

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat, marţi, că a început operaţiunea de ridicare a platformei de lucru la Podul suspendat peste Dunăre, cu ajutorul căreia vor fi trase cele două cabluri de oţel, care vor susţine tablierul, respectiv calea de rulare a podului.



"Au început lucrările de ridicare a platformei de lucru la Podul suspendat de la Brăila. În paralel, se vor monta şi cele două cabluri de oţel peste pod. De asemenea, au început lucrările şi pentru primii 7 kilometri ai drumurilor de legătură", se arată în anunţul de pe contul de Facebook al CNAIR.



În ceea ce priveşte instalarea cablului pasarelei pe deschiderile laterale Brăila şi Jijila, potrivit CNAIR, cablul pasarelei se va ridica cu ajutorul troliului montat la nivelul superior al pilonilor şi conectat la grinda de ancorare a pasarelei provizorii.



"Trailer-ul încărcat cu derulatorul manual şi bobina de cablu se va deplasa de la baza pilonilor Brăila/Jijila, spre blocurile de ancoraj Brăila/Jijila, desfăşurând astfel cablul pasarelei. Cablul troliului D/D, amplasat în zona blocului de ancoraj Brăila/Jijila, se va conecta cu saboţii de prindere aferenţi cablului pasarelei temporare. Se va trage cablul pasarelei cu ajutorul troliului D/D şi se va conecta la grindă de ancorare", au explicat reprezentanţii CNAIR.

Reprezentanţii CNAIR au explicat şi cum va decurge operaţiunea de instalare a cablului pasarelei pe deschiderea centrală.

"Se va ancora gabara la malul Jijila. Se va întinde pasarela provizorie de pe derulatorul electric către pilonul Jijila. Se va ridica cablul pasarelei provizorii cu ajutorul troliului montat la nivelul superior al pilonului şi se va îmbina cu grindă de acorare a pasarelei. Gabara se va deplasa dinspre malul Jijila spre malul Brăila, desfăşurând cablul pasarelei cu ajutorul derulatorului electric. Cablul troliului L/D aflat la baza pilonului Brăila se va îmbina cu cablul pasarelei provizorii. Troliul L/D va ridica cablul pasarelei prin tragere până când acesta se va putea conecta la grindă de ancorare a pasarelei", au mai transmis cei de la CNAIR.



Potrivit responsabilului cu monitorizarea lucrărilor podului, Viorel Eşanu, segmentele tablierului care vor forma calea de rulare a podului sunt construite în Şantierul Naval Brăila, lungimea unui segment fiind de 25 metri, iar greutatea de 250 de tone.

"În total vor fi 80 segmente de tablier, care vor fi sudate între ele şi vor forma calea de rulare a podului. Ridicarea segmentelor de tablier se va face după ce vor fi lansate cablurile de susţinere", a declarat, pentru AGERPRES, Viorel Eşanu.

El a afirmat că turnurile de susţinere a celor două cabluri, construite pe cele două maluri ale Dunării, în judeţele Brăila şi Tulcea, sunt deja gata şi au o înălţime de 192 metri, fiind cele mai înalte construcţii din România.

Firele de oţel care se vor împleti şi vor forma cele două cabluri de ancoraj de la Podul suspendat peste Dunăre vor avea o lungime de 81.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că ar putea înconjura Pământul de două ori.

Cablurile cu ajutorul cărora se va realiza suspendarea podului au o greutate de peste 6.700 tone, sunt produse de o companie japoneză şi au o garanţie de 120 de ani.

Licitaţia pentru realizarea PodulUI suspendat peste Dunăre, cea mai mare lucrare de infrastructură din România din ultimii 30 de ani, a fost câştigată, în ianuarie 2018, de asocierea a două firme - una din Italia şi cealaltă din Japonia, iar contractul prevede ca lucrarea să se finalizeze în 2023, în condiţiile în care 18 luni sunt alocate pentru proiectare, iar 36 de luni pentru execuţie.



Pentru acest obiectiv au fost alocate fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 363 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională, bani care vor fi folosiţi atât pentru construirea podului, cât şi pentru realizarea unei reţele de drumuri de 23 kilometri, care vor face legătura cu podul.

Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de 1.974 de metri, dintre care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea. La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale şi al lungimii.

Lăţimea totală va fi 31 de metri şi va cuprinde patru benzi de circulaţie a câte 3,50 metri lăţime fiecare, patru benzi de încadrare a câte 0,5 metri lăţime fiecare, două acostamente de 1,50 metri lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3 metri. La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, două benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele urmând să aibă 2,80 metri fiecare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”