VIDEO Budăi: Pregătim OUG pentru angajaţii companiilor vizate de sancţiunile împotriva Rusiei

VIDEO Budăi: Pregătim OUG pentru angajaţii companiilor vizate de sancţiunile împotriva Rusiei

Coaliţia de guvernare pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru sprijinirea salariaţilor din companiile vizate de sancţiunile împotriva Rusiei, a declarat, miercuri, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, la finalul şedinţei de Guvern.

"Colegii mei de la ANOFM au discutat astăzi la ANAF şi cu băncile din România. Pregătim la nivel de coaliţie o ordonanţă de urgenţă care va avea prevederi pentru şomajul tehnic. Am auzit începând de ieri această problemă. Am convocat deja la Ministerul Muncii o comisie de dialog social strict pentru această problemă. Se pare că sunt soluţii şi eu pentru şomajul tehnic am prins un articol în ordonanţa de urgenţă cu o anumită derogare. Deci există soluţii, aşa cum am identificat pentru plata şomajului, cu siguranţă vor fi soluţii şi pentru salarii. Când se va termina comisia de dialog social cu siguranţă veţi primi o informare. Există soluţii, oamenii să nu se panicheze. Această ordonanţă este pe ordinea de zi a şedinţei de coaliţie şi eu sper ca dacă nu vineri, atunci sper ca săptămâna viitoare să o avem în Guvern. Am propus coaliţiei această ordonanţă pentru că există acest pericol de a se închide capacităţi de producţie din cauza crizei din Ucraina, Rusia şi Belarus", a afirmat Marius Budăi.



Pe de altă parte, ministrul Muncii a subliniat că este exclus ca pensiile să scadă anul viitor, după ce va intra în vigoare majorarea la 4,75% a procentului transferat la Pilonul II de pensii.

"Astăzi, la nivel de Guvern, s-a aprobat ordonanţa de urgenţă cu majorarea procentului pe care îl transferăm către Pilonul 2 de pensii, începând cu 1 ianuarie 2024, (de la 3,75%, n.r.) la 4,75%. Astfel, Ministerul Muncii, prin Guvern, a îndeplinit şi ultimul jalon (...), deci din punctul de vedere al Ministerului Muncii nu mai sunt jaloane de îndeplinit în trimestrul I 2022 şi lucrăm deja la jaloanele pentru trimestrele II şi III din acest an. Acesta este un jalon în PNRR asumat şi (...) nu ne dorim să punem în pericol implementarea PNRR. Era obligaţia în PNRR să iasă acest act normativ până la 31 martie şi practic am fost obligaţi să dăm această ordonanţă. Vă informez că anul trecut, către Pilonul II de pensii s-au virat aproximativ 2 miliarde de euro, iar în total toţi administratorii de Pilon II gestionează 18 miliarde de euro în acest moment. Este exclus să scadă pensiile. (...) Un calcul făcut rapid, astăzi, care nu este un calcul definitiv, va duce deficitul la fondul de pensii la peste 2% din PIB, undeva la 4,7 miliarde de lei, dacă am aplica de acum, dar majorarea procentului nu se aplică de anul acesta", a menţionat Marius Budăi.

Totodată, ministrul Muncii a precizat că nu susţine propunerea de reducere cu 5% a contribuţiilor de asigurări sociale.

"Nu susţin. Pentru că acel transfer către Pilonul II va vitregi de o sumă de bani Pilonul I şi nu cred că este momentul acum să vitregim suplimentar Pilonul I de pensii. (...) Am rediscutat cu sindicatele, cele trei care m-au sunat până acum, m-au informat că nu susţin reducerea CAS, motivat de situaţia economică actuală şi de vitregirea de o sumă de bani a Pilonului I", a adăugat Marius Budăi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu