VIDEO Cacealmaua Eurovision/Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

VIDEO Cacealmaua Eurovision/Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

Prezentatoarea TVR Eda Marcus a publicat pe Instagram înregistrarea momentului "Bucharest is calling" în care Televiziunii Române i-a fost refuzată de către European Broadcasting Union (EBU) anunțarea în direct a punctajului juriului din România pentru Eurovision 2022. Amintim că organizatorii au anunțat, pe scena Eurovision 2022, că nu a putut fi stabilită conexiunea cu România, iar TVR acuză că a fost schimbat votul.

Prezentatoarea TVR Eva Marcus cand i s-a refuzat transmisiunea in direct la Eurovision 2022Foto: Captura

"Aceasta este o înregistrare în timp real după ce ne-a fost refuzată intrarea în transmisiunea principală Eurovision pe motive tehnice.

Înregistrarea aceasta este de fapt dovada că acele motive tehnice nu au existat, au fost doar un pretext.

Au sărit pur şi simplu peste noi ca şi cand nu am fi existat", a scris Eda Marcus.

"Nu cred"

"Nu cred", a spus Eda Marcus atunci când prezentatorul Mika a anunţat că televiziunea din România are probleme tehnice.

Prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, aşa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor.

Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision, a declarat duminică seară, la Telejurnal, că România nu ştie, până în acest moment, de ce voturile acordate de juriul din României au fost modificate, iar cele 12 puncte pe care ţara noastră le acordase Republicii Moldova au mers la Ucraina.

  • "Producătorul a sesizat neconcordanţe faţă de procesul verbal trimis cu o zi înainte către EBU.
  • EBU a continuat această atitudine cu noi aflaţi în arenă, cu Eda Marcus care se pregătea să intre în direct, cu trei repetiţii făcute cu anunţarea punctelor noastre.
  • Nici în timpul acelor repetiţii EBU nu a dat niciun semn că ceva ar fi în neregulă cu votul nostru, astfel încât am aflat împreună de modificarea rezultatelor juriului selecţiei naţionale de la coordonatorul Eurovision", a spus Iuliana Marciuc, citată de News.ro.

Momentul în care Martin Osterdhal a anunțat că juriul României a oferit punctajul maxim Ucrainei

În momentul în care Eda Marcus ar fi trebuit să apară pe ecrane, Mika, unul dintre prezentatori, a spus (vezi 3:27:58):

  • „Următoarea țară era România. Cu toate acestea, nu am reușit să stabilim legătura și mergem încă o dată la supraveghetorul executiv al Eurovision Song Contest Martin Osterdhal.
  • Martin, te rog, ai putea ține locul României și să ne dai cele 12 puncte”.

Juriul României, eliminat de la Eurovision 2022

Juriile Eurovision 2022 din șase țări au fost eliminate din calculul notelor finale, organizatorul concursului - Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) - explicând într-un comunicat transmis sâmbătă noapte că după cea dea doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022 au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări.

Organizatorul Eurovision 2022 nu a precizat despre ce țări este vorba, iar publicația de profil ESCXTRA a scris că cele șase țări ale căror jurii au fost eliminate sunt: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.

TVR acuză că organizatorii au schimbat regulie în timpul jocului

TVR a reacționat în acest scandal duminică după-amiază și a transmis că reprezentanții României au fost "surprinși" să constate că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre.

Televiziunea română precizează că juriul din România hotărâse să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei și acuză că nici jurații, nici reprezentanții TVR nu au fost anunțați de suspiciuni la adresa votului României, iar regulile ar fi fost schimbate în timpul jocului.

Conducerea TVR spune că într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noapte, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala Eurovision 2022 (în jurul orei 01.00), organizatorul concursului - Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) - a comunicat că:

  • “În analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”.

În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la îmcheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor “modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România, precizează reprezentanții Televiziunii române.

Potrivit acestora, responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament ca fiind din partea juriului național.

Televiziunea Română preciza că a solicitat organizatorilor ESC să îi furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent, iar în funcție de răspunsul pe care îl va primi, "TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create".


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa