VIDEO Cazul Șoșoacă ia amploare în presa italiană

VIDEO Cazul Șoșoacă ia amploare în presa italiană

Presa din Italia relatează pe larg scandalul în care au fost implicați senatoarea Diana Șoșoacă și soțul acesteia, în timp ce o echipă de la Rai Uno a încercat să îi ia un interviu. Senatoarea „no vax” este acuzată că a atacat și sechestrat echipa de la Rai Uno, iar poliția că nu i-a protejat pe jurnaliști.

Presa italiană scrie că senatoarea „no vax” a atacat-o și a sechestrat-o pe jurnalista Lucia Goracci, venită în România să realizeze un reportaj despre țara aflată pe penultimul loc în Europa în privința vaccinării.

Rai 1 a prezentat reportajul care începe cu imaginea unei căruțe care merge pe un drum învăluit în ceață, în timp ce jurnaliștii spun că doar o treime din populație s-a vaccinat. Echipa Rai 1 a discutat și cu medicul Adrian Marinescu, dar a vrut să afle și părerea senatoarei „no vax” Diana Șoșoacă. În biroul acesteia a avut loc scandalul care a culminat cu intervenția polițiștilor, pe care jurnaliștii italieni îi acuză că nu i-au protejat, astfel că au putut fi „eliberați” doar datorită intervenției Ambasadei Italiei la București.

Cazul este relatat pe larg în prea italiană. La Stampa , Il Giornale , Il Messaggero , Gazzetta di Firenze , today.it , adnkronos.it relatează pe larg despre incident, titrând „agresată și sechestrată de senatoarea no vax în România”.

Reportajul Rai 1:

Jurnalista italiană Lucia Goracci a formulat o plângere la Secţia 4 de Poliţie din Bucureşti împotriva senatoarei Diana Şoşoacă, susţinând că a fost sechestrată şi că soţul ei, Dumitru-Silvestru Şoşoacă, a muşcat-o de mână, transmite News.ro.

În relatarea Rai 1 a incidentelor, jurnalista italiană discută în contradictoriu cu Şoşoacă, după care susţine că a fost închisă de aceasta în biroul din cabinetul de avocatură din Bucureşti, relatează libertatea.ro. La faţa locului ajung poliţiştii, senatoarea le cere acestora să-i scoată pe jurnalişti afară şi să-i percheziţioneze, după care urmează îmbrânceli. La posturile de televiziune din România, Şoşoacă a susţinut că ea şi soţul ei au fost cei agresaţi de poliţie.

Senatoarea, iniţial amabilă, s-a arătat deranjată de întrebările primite, apoi a solicitat ajutorul poliţiei, susţinând că echipa de jurnalişti o ameninţă şi a cerut ca jurnaliştii să fie percheziţionaţi şi imaginile înregistrate să fie şterse.

După ce jurnalista şi operatorul care filmează au ieşit pe hol, Şoşoacă a fost filmată în timp ce cheamă poliţia. În cabinet a intrat un bărbat care a dat mâna cu cei de acolo, moment în care jurnalista a profitat de uşa întredeschisă şi a ieşit. A vorbit cu poliţia, timp în care cameramanul şi o altă persoană care a însoţit-o pe Gorraci se aflau în continuare în biroul lui Şoşoacă.

Corespondenta Rai 1 s-a întors cu oamenii legii la cabinetul senatoarei. Imaginile o arată pe jurnalistă în mijlocul unei îmbrânceli, moment în care ea strigă către poliţişti: „Voi nu ne protejaţi! Suntem jurnalişti!”.

Goracci a filmat cu telefonul mobil înaintând în cabinet. „Asta e răpire”, a spus în engleză jurnalista. „Daţi-o afară”, le-a cerut Şoşoacă poliţiştilor, care sunt văzuţi cum o trag de braţe pe jurnalistă, după care încep îmbrâncelile în care intervine şi soţul senatoarei, Silviu Şoşoacă.

În imagini nu se vede ce face acesta, scrie libertatea.ro, dar se aude vocea Dianei Şoşoacă: „Silviu, încetează! Silviu, încetează!” Iar poliţiştii sar să-l imobilizeze. „Păi, voi îl luaţi pe soţul meu?”, se aude Şoşoacă care pare şi ea să o împingă pe jurnalistă. E momentul în care aceasta le spune poliţiştilor: „Nu ne protejaţi! Suntem presă!”. Şoşoacă răspunde: „I dont give a shit you are media” (Nu dau doi bani că sunteţi presa, n.r.).

Totul s-a mutat apoi în scara blocului, unde jurnaliştii au fost opriţi de poliţişti care le-au cerut să se calmeze şi i-au anunţat că îi vor legitima.

Lucia Gorraci are o carieră de mai bine de 20 de ani în jurnalism. A început colaborarea cu Rai în redacţia locală din Sicilia, ca prezentatoare a telejurnalelor. A fost reporter în Orientul Mijlociu, prezentatoare de ştiri, apoi corespondent special în străinătate. În urmă cu opt ani a trecut la canalul de ştiri al grupului media – Rai News24 -, pe post de corespondent internaţional. În august 2021, a fost trimisă la Kabul, după ce talibanii au preluat puterea, relatând operaţiunile de evacuare a refugiaţilor. S-a aflat în ultimul avion de evacuare trimis de guvernul italian, dar s-a întors în Kabul în primele zile ale lunii septembrie.

„Solidaritate cu Lucia Goracci. In timp ce isi facea meseria, a fost sechestrata si agresata de un senator. Un politician care se foloseste de puterea sa pentru a reduce la tacere presa tradeaza insasi ideea de democratie”, a remarcat un jurnalist italian.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”