VIDEO Ce ascunde mersul ciudat a lui Vladimir Putin

VIDEO Ce ascunde mersul ciudat a lui Vladimir Putin

Președintele Rusiei are un mers aparte, cu brațul drept ținut rigid în timp ce brațul stâng se balansează liber. Mulți au crezut că este vorba despre o afecțiune însă secretul ar fi altul.

Stilul de mers al lui Vladimir Putin a stârnit speculații de-a lungul anilor despre originile sale, cu zvonuri variind de la un accident vascular cerebral in utero până la un atac din copilărie, ca poliomielita, scrie livescience.com.

Acum, un nou studiu al unui grup de neurologi ajunge la o concluzie foarte diferită, punând sursa mersului lui Putin pe pregătirea pe care a primit-o în timp ce se afla în KGB-ul Uniunii Sovietice, agenția de securitate națională a națiunii.

În studiul, publicat online în jurnalul The BMJ, cercetătorii au descoperit că alți oficiali ruși proeminenți prezentau un mers similar, despre care spun că ar putea fi, de asemenea, legat de antrenamentul KGB menit să mențină „brațul pistolului” unui bărbat. „Aproape de tocul lui, gata să scoată o armă la un moment dat.

Când cei mai mulți dintre noi mergem, ne balansăm în mod natural brațele în lateral, în opoziție cu mișcările picioarelor - și o facem fără să ne gândim la asta. Oamenii de știință au pus la îndoială dacă balansarea brațelor beneficiază de fapt modul în care ne mișcăm, iar unele studii au concluzionat că balansarea brațelor la alergători ajută la menținerea echilibrului și la conservarea energiei.

Dar balansarea unui singur braț este neobișnuită, a spus Bastiaan R. Bloem, coautor al noului studiu și profesor de neurologie a tulburărilor de mișcare la Centrul Medical al Universității Radboud Nijmegen din Țările de Jos. De fapt, un braț imobil este unul dintre cei mai timpurii indicatori cunoscuți ai bolii Parkinson, a spus el.

După ce un coleg i-a trimis lui Bloem un e-mail despre un videoclip de pe YouTube care arată brațul drept al lui Putin, Bloem a fost suficient de intrigat încât să sape puțin mai adânc, a spus el pentru Live Science. El a găsit o serie de videoclipuri care îl arată pe Putin la evenimente publice unde a mers pe distanțe lungi. Lipsa mișcării brațului persistase de-a lungul anilor.

„Ați putea spune, dacă ar fi o ocazie, poate că a avut doar un umăr dureros sau o altă problemă intermitentă”, a spus Bloem. „Dar apoi am descoperit că aceasta a fost o constatare consecventă care se întinde pe o perioadă de mai mulți ani”.

Bloem și un număr dintre colegii săi practică o subdisciplină a neurologiei care îi identifică drept „entuziaști ai tulburărilor de mișcare”. După cum sugerează termenul, analizarea modului în care oamenii merg este o a doua natură pentru acești specialiști - la conferințele de neurologie, ei sunt cei care evaluează modul în care toți ceilalți se plimbă prin cameră.

„Mișcările normale sunt complexe, iar apoi să vezi cum merg prost, atunci când există defecte ale creierului, este o zonă fascinantă”, a spus Bloem.

Filmările cu mersul lui Putin l-au intrigat pe Bloem și pe coautorii studiului. Dar nu a durat mult până când au exclus boala Parkinson ca cauză a mersului neobișnuit al lui Putin. Parkinson este o boală progresivă, iar în filmările separate de ani, nu existau dovezi că mișcarea brațului lui Putin sau a oricărei alte părți a corpului său se înrăutățea progresiv.

De fapt, toate dovezile păreau să indice că, în general, Putin este într-o formă fizică bună. Cercetătorii au evaluat filmările cu Putin care desfășoară o serie de activități diferite și au declarat că abilitățile sale motorii sunt „excelente”.

Atunci Bloem a descoperit că Putin nu era singurul oficial rus care mergea pe această cale.

Alți înalți oficiali ruși cu același stil de mers

Cercetătorii au observat modele similare de mers – un braț drept rigid, aproape imobil care însoțește mișcarea normală – la alți patru oficiali ruși proeminenți: prim-ministrul Dmitri Medvedev; fostul ministru al apărării Anatoly Serdyukov; Serghei Ivanov, șeful administrației prezidențiale a Rusiei; și Comandantul Districtului Militar de Vest Anatoly Sidarov.

Alte filmări și fotografii pe care oamenii de știință le-au examinat au arătat că oficialii ruși erau toți dreptaci și nu păreau să sufere de nicio afectare a brațelor drepte, cu excepția celor expuse în timp ce mergeau.

Atunci, a spus Bloem pentru Live Science, lucrurile au devenit „cu adevărat ciudate”.

Șansele ca toți cei cinci oficiali ruși să sufere de Parkinson și să prezinte exact aceleași simptome care au apărut pe aceeași parte a corpului și în același stadiu de degenerare au fost mici. Bloem și colegii săi știau că trebuie să existe o altă explicație și au găsit-o - nu în literatura medicală, ci în paginile unui manual de instruire KGB.

„Spune literal, când mergi, nu mișca brațul drept, ține-l aproape de toc și fii gata să scoți pistolul”, a descris Bloem.

Putin și Ivanov au slujit amândoi în KGB, unde ar fi fost, fără îndoială, antrenați „la carte”, să-și restricționeze mișcările brațului drept în timpul mersului. Și, deși ceilalți oficiali nu erau KGB, mediul lor militar ar putea explica adoptarea acestui mod particular.

Pentru Medvedev, singurul oficial care nu are nici KGB, nici pregătire militară, studiul sugerează că balansarea redusă a brațului ar putea fi un exemplu de „imitare a șefului”, o practică deloc neobișnuită în Rusia, unde oficialii absorb frecvent manierele superiorilor lor, potrivit cercetătorilor.

„Fascinant și complex”

Autorii studiului au găsit mai multe exemple de această plimbare pregătită pentru arme într-o altă locație puțin probabilă - filme de la Hollywood despre luptători în „vestul sălbatic” aspri și gata. La fel ca oficialii ruși, actorii care înfățișează pistoli în western-urile de altădată au afișat un braț drept la fel de imobil atunci când au pășit pe Main Street la amiaza mare.

Cercetătorii au concluzionat că, deși mișcările lui Putin par a fi rezultatul condiționării, și nu un exemplu de tulburare neurologică, studiul este încă valoros pentru cei care studiază boli precum Parkinson, a spus Bloem. Atrăgând atenția asupra acestei trăsături ca simptom al bolii Parkinson, noul studiu ar putea ajuta medicii să identifice mai devreme boala Parkinson și să prevină dezvoltarea acestei boli.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”