VIDEO Ce sunt „bărzăunii” SF cu care va fi dotată Armata Ucrainei

VIDEO Ce sunt „bărzăunii” SF cu care va fi dotată Armata Ucrainei

Norvegia și Marea Britanie vor trimite armatei ucrainene micro-drone Black Hornet în cadrul unui nou pachet de sprijin împotriva Rusiei.

Ministerul norvegian al Apărării a anunțat miercuri, 24 august, că Agenția pentru materiale de apărare a încheiat un acord-cadru cu firma americană de tehnologie Teledyne FLIR pentru achiziționarea acestor nano drone avansate, folosite pentru recunoaștere și identificarea țintelor.

Costul dronelor va depăși 9 milioane de euro.

Potrivit acordului, firma va fabrica și va livra Ucrainei dronele în termen de patru ani. Numărul dronelor care vor fi trimise țării atacate de Rusia nu a fost făcut public.

Cât de eficientă este micro-drona Black Hornet

Drona dezvoltată de Norvegia este uşor de operat, robustă, greu de detectat şi este deosebit de potrivită pentru luptă în zonele urbane. Ea poate transmite imagini video și imagini în direct pentru a sprijini diverse misiuni militare.

Teledyne Flir Black Hornet cântărește doar 33 de grame și poate zbura până la 25 de minute, până la 22 de kilometri pe oră, funcționând cu o semnătură acustică redusă. Transmite datele folosind o legătură de date digitală criptată, asigurând comunicații sigure și fiabile.

Black Hornet colectează date și imagini de la 2 km distanță și poate opera zi și noapte în cele mai ”dificile” medii operaționale, potrivit newsweek.ro

În urma achiziționării acestor drone, Norvegia va deveni cel mai mare utilizator al sistemului de recunoaștere Black Hornet de la Teledyne.

Tehnologia este lider mondial în materie de sisteme nano fără pilot, oferind o cunoaștere ascunsă a situației soldaților în operațiunile de luptă.

Potrivit companiei care le produce, până în prezent a livrat peste 12.000 de drone Black Hornet către forțele de apărare și securitate din întreaga lume.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...