VIDEO Ceremonie la încheierea misiunii în Afganistan; timp de 19 ani, 32.000 de militari români au fost în acest teatru de operaţiuni

VIDEO Ceremonie la încheierea misiunii în Afganistan; timp de 19 ani, 32.000 de militari români au fost în acest teatru de operaţiuni

Încheierea misiunii Armatei României în Afganistan a fost marcată, miercuri, printr-o ceremonie militară organizată la Arcul de Triumf, în cadrul căreia au defilat detaşamente reprezentând structurile care s-au aflat în acest teatru de operaţii, iar zona a fost survolată de un avion C 130 Hercules şi o formaţie de trei aeronave C-27J Spartan din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni.


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Au trecut pe sub Arcul de Triumf detaşamente ale Comandamentului Forţelor Întrunite, Statului Major al Forţelor Terestre, precum şi unul format din militari răniţi în misiunile executate în teatrele de operaţii.



Defilarea a continuat cu detaşamente ale Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est, Batalionului 26 Infanterie Neagoe Basarab, Batalionului 20 Infanterie Dolj, Brigăzii 282 Blindate Unirea Principatelor, Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, Batalionului 280 Infanterie Mecanizată Căpitan Valter Mărăcineanu, Batalionului 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei, Brigăzii 1 Mecanizate Argedava, Batalionului 495 Paraşutişti Căpitan Ştefan Şoverth, Brigăzii 81 Mecanizate General Grigore Bălan, Batalionului 811 Infanterie Dej, Batalionului 812 Infanterie Bistriţa, Batalionului 191 Infanterie Colonel Radu Golescu.


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


În cadrul ceremoniei, preşedintele Klaus Iohannis a decorat drapelele de luptă ale unităţilor care au participat la misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.

Au fost rostite solemn numele militarilor români căzuţi la datorie în Afganistan, iar participanţii la ceremonie au ţinut un moment de reculegere în memoria lor. Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori.

La ceremonia de la Arcul de Triumf au mai participat preşedinţii Senatului, Anca Dragu, Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, premierul Florin Cîţu şi ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


În cei 19 ani de participare cu structuri militare în teatrul de operaţii din Afganistan, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom, cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat, arată MApN.

În ianuarie 2002, primele efective de militari români - un pluton de poliţie militară, o aeronavă C 130 Hercules şi ofiţeri de legătură au fost dislocaţi în Afganistan, în cadrul operaţiei ISAF, iar în luna iulie 2002 a fost dislocat primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de-al Doilea Război Mondial.


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Din 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC.

La misiuni au luat parte şi elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii şi Forţelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO şi multinaţionale. Forţele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA).


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Misiunile militarilor români în teatrul de operaţii din Afganistan au fost coordonate de Comandamentul Forţelor Întrunite din cadrul MApN.

În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi. În ultimii şase ani, participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuţia Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului român. AGERPRES/(A, AS - autor: Iulia Carciog, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”