VIDEO Circ PSD în Parlament! S-a votat dublarea alocațiilor pentru copii/Reducerea TVA și abrogarea pensiilor speciale, amânate

VIDEO Circ PSD în Parlament! S-a votat dublarea alocațiilor pentru copii/Reducerea TVA și abrogarea pensiilor speciale, amânate

Camera Deputaților a votat miercuri pentru dublarea alocațiilor pentru copii, la 300 de lei, o propunere a PSD. Decizia a fost luată cu 179 de voturi pentru. La momentul votului, liberalii și-au scos cartelele din aparate. Alte două legi cu miză au fost amânate pentru la anul: reducerea TVA de la 19% la 16% și abrogarea pensiilor speciale. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a avertizat că deficitul bugetar pentru anul viitor ar creşte la 5% dacă s-ar aplica aceste măsuri - reducerea TVA şi majorarea alocaţiilor pentru copii.


 
UPDATE 13:25 Camera Deputaților, decizională în acest caz, a aprobat dublarea alocațiilor pentru copii cu 179 de voturi pentru și 29 de abțineri. Deputații PNL și-au scos cartelele de vot din aparate

UPDATE 13:20 A fost aprobată legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară, cu 282 de prețuri pentru.

UPDATE 13.00 Dezbaterile în plen s-au încheiat. Proiectul care abrogă pensiile speciale nu a fost dezbătut. Vot final programat la ora 13.15
 
UPDATE 12.30 Raport favorabil pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare. Comisiile de specialitate au refăcut raportul pe proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe.
 
UPDATE 12.16 Pauză cinci minute în așteptarea raportului privind proiecul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare
 
UPDATE 12.15 Proiectul de lege privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost aprobat pe articole și a rămas la votul final.
 
UPDATE 12.00 Alfred Simonis (PSD) propune prelungirea programului de lucru pentru finalizarea dezbaterii pe proiectul privind dublarea alocațiilor pentru copii. Propunerea sa a fost aprobată cu 283 de voturi ”pentru”.
Alfred Simonis a propus o negociere declarând în plenul Camerei că opoziția va accepta rediscutarea abilitării Guvernului de a emite ordonanțe așa cum va accepta PNL votul pentru dublarea alocațiilor copiilor.

UPDATE 11.50 Daniel Suciu (PSD) citește din discursul liberalului Robert Sighartău de la momentul adoptării măririi alocațiilor copiilor din vară în plenul Camerei Deputaților (propunere a liberalilor).
 
Cristian Seidler (USR): "Majorarea precedentă a alocațiilor nu a dus la depășirea deficitului de 3% din PIB, dar această majorare ar duce la depășirea deficitului. Este o măsură populistă, este un joc politic care desconsideră copiii. Tot ce vă interesează este imaginea politică"
 
Victor Ponta: "Discuția despre mărirea alocațiilor nu e nouă. În 2015, dublarea alocațiilor s-a votat în luna mai la inițiativa PNL. Am spus atunci că pentru copii găsim întotdeauna bani. Iohannis a promulgat legea pe 1 iunie de Ziua Copilului. Nu văd de ce în 2019 vă răzgândiți, cred că premierul Orban va găsi resursele necesare, iar Iohannis va promulga imediat legea"
 
UPDATE 11.46 A început dezbaterea pe proiectul de lege privind dublarea alocațiilor.
 
UPDATE 11.35 Roman a cerut rediscutarea in comisiile de specialitate a proiectului de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare. Solicitarea a fost acceptată. Comisiile de buget finanțe și cea juridică se reunesc pentru a rediscuta proiectul de lege.
 
UPDATE ora 11.30 Deputații se ceartă pe introducerea proiectului alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Marcel Ciolacu a supus la vot sistarea dezbaterilor. Cu 148 de voturi pentru, 40 contra şi 96 de abţineri dezbaterile au fost sistate.
 
Dan Barna (USR): „În acest moment lucrurile sunt foarte clare - cel mai important proiect politic al societății românești, respectiv alegerea primarilor în două tururi, revenirea la această modalitate, pare să nu mai fie o prioritate a Parlamentului. Solicităm Guvernului și premierului Ludovic Orban să-și angajeze răspunderea sau să dea OU pentru că românii au dreptul să-și aleagă primarii în două tururi”.
 
Petru Movilă (PMP): "PMP a adunat de la cetățeni peste un milion de semnături pentru proiectul privind alegerea primarilor în două tururi. E o problemă de normalitate și moralitate să avem primari aleși în două tururi. Și PMP solicită Guvernului să-și asume răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi"
 
Victor Ponta (PRO Romania): "Ludovic Orban a aruncat pisica în curtea Parlamentului pe acest subiect, iar Parlamentul, astăzi, i-a aruncat-o înapoi".
În debutul ședinței de plen PNL și USR au solicitat introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de plen a alegerii primarilor în două turiri de scrutin şi a preşedinţilor de CJ-uri, prin votul consilierilor locali. Reamintim că anterior, în comitetul liderilor de grup, nu a existat un consens pentru introducerea acestui proiect pe ordinea de zi.
UPDATE ora 10.51 Proiectul privind reducerea TVA a fost scos de la votul plenului și retrimis la comisia de buget, după solicitarea lui Florin Roman. Cu 137 de voturi "pentru" și 136 de voturi "împotrivă" deputații au votat retrimiterea la comisie pentru două săptămâni
 
Florin Roman (PNL): "Vreți să vă răzbunați pe PNL. Greșit. Vă răzbunați pe România și veți plăti și pentru această aroganță. Spuneți că vreți dialog, dar de fapt nu vreți decât să arătați pesediștilor că azi voi încă sunteți tari în Parlament, că nu vor fi alegeri a primarilor în două tururi și dinamitați România doar pentru a vă poziționa în interiorul PSD. (...) Eu sunt inițiatorul acestui proiect de lege și mi-l asum, pentru că ceea ce nu înțelegeți dumneavoastră este că liberalii au altă gândire economică ca și dumneavoastră. Principiul liberal este foarte simplu, taxe mai mici. Sunt mai mulți plătitori de taxe și impozite. Atunci când am venit cu cota unică, tot dumneavoastră, înfierați, cu mânia proletară, cota unică. V-am demonstrat că având o cotă maim mică colectăm mai mult decât o cotă mai mare”
 
Nicolae Bacalbașa (PSD): "Am fost amenințat de data aceasta, după ce colegul meu a profanat injurii și ca de obicei a amenințat. Vreau să spun că data trecută când nu a vrut să plece 10 minute de la microfon, mirosea violent a alcool. Acum nu l-am mirosit, nu știu, dar, ca medic, apropo de discursul dumnealui pot să spun cu toată responsabilitatea că aceasta se numeste din punct de vedere psihiatric delir, iar din punct de vedere al lumii din care provin se numește mârlănie”.
 
Florin Roman: "Regele a murit, trăiască regele. Bufonul a rămas acelasi. Anul trecut, la legea bugetului, la o oră târzie ân noapte, îmi amintesc că bufonul se auzea: «Haideti să încheiem, nu mi-am luat pastilele». V-am adus pastilele! Poate vă liniștiți"

UPDATE 10.30 Deputatul PNL Florin Roman a cerut plenului retrimiterea în comisie a proiectului de lege privind dublarea alocațiilor copiilor. S-a supus la vot și au fost 125 voturi împotrivă și 124 în favoarea retrimiterii. Astfel, liberalii au pierdut la un vot diferență, așa că proiectul va fi dezbătut în continuare de plen.
În debutul ședinței de plen PNL și USR au solicitat introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de plen a alegerii primarilor în două turiri de scrutin şi a preşedinţilor de CJ-uri, prin votul consilierilor locali. Reamintim că anterior, în comitetul liderilor de grup, nu a existat un consens pentru introducerea acestui proiect pe ordinea de zi.
Liberalul Florin Roman a cerut introducerea pe ordinea de zi a Ordonanţei de Urgenţă 40/2019 referitoare la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene. Roman a spus că PSD i-a propus un troc să renunţe la această propunere.
În replică liderul grupului PSD, Alfred Simonis i-a spus că minte. "Minţiţi cu nonşalanţă. Nu aveam de ce să vă rog pe dvs să introduceţi pe ordinea de zi ceva ce nu putea fi introdus pe ordinea de zi fără mine. Birourile permanente reunite au transmis toate iniţiativele legislative care vizează cadrul electoral către Comisia specială de cod electoral", a spus Simonis.

Scăderea TVA de la 19 la 16%
Propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit marţi raport favorabil din partea Comisiei pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor.

Proiectul aduce modificări Codului fiscal şi prevede, pe lângă reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru "livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele".

Proiectul a aparţinut unor deputaţi PNL și a fost scos de la sertar de PSD, deși liberalii au cerut aşteptarea unui punct de vedere din partea Guvernului. Proiectul intră la vot în plenul Camerei, miercuri.

Dublarea alocațiilor pentru copii

Tot marți, Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților, unde social-democrații au majoritatea, a aprobat un amendament al PSD care prevede dublarea alocațiilor pentru copii, la 300 de lei.

Amendamentul a fost depus la proiectul de lege care adoptă OUG9/2019 privind alocațiile de stat și urmează să fie adoptat miercuri în plenul Camerei Deputaților, care este și for decizional în acest caz. Articolul propus de președintele comisiei de muncă, Adrian Solomon și adoptat de comisie prevede că alocațiile vor fi în cuantum de:
  • 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
  • 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
În februarie 2018, PNL a depus un amendament la Legea bugetului privind dublarea alocațiilor copiilor, iar amendamentul prevedea ca sursă de finanţare fondul pensiilor speciale. Amendamentul a fost depus de deputatul liberal Robert Sighiartău.
Astfel, alocaţiile copiilor au fost majorate de la 1 martie 2019. Copiii de până la doi ani primesc o alocație de 300 de lei pe lună, faţă de 200 de lei cât era alocaţia până atunci, iar cei de până la 18 ani primesc 150 de lei pe lună, faţă de 84 de lei cât primeau.

Cele două măsuri - dublarea alocațiilor pentru copii și scăderea TVA - vor avea un impact bugetar major, premierul Ludovic Orban spunând că orice altă cheltuială angajată înseamnă fie creşterea deficitului, fie punerea Guvernului în imposibilitatea de a putea efectua cheltuieli vitale. "Acest populism deşănţat al PSD-ului ne arată clar că n-au înţeles nimic şi sunt convins că românii vor înţelege această parşivenie de care dă dovadă PSD”, a susţinut Ludovic Orban.

"La majorarea alocaţiilor impactul ar fi de 6 miliarde de lei, iar la TVA de 11,8 miliarde de lei. Asta înseamnă că doar din alocaţii deficitul să se ducă la 4,3% din PIB iar împreună cu reducerea de TVA să ne ducem spre 5% cu deficitul. Clasa politică se joacă cu focul astăzi în România şi nu îmi face mie rău, nici Partidului Naţional Liberal. Fac rău României pentru că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul României este văzut de pieţele internaţionale, iar dacă se întâmplă ceva cu costul de finanţare al României este vina oamenilor iresponsabili care aruncă astăzi ţara în aer", a declarat Florin Cîţu, marţi seara, la Digi 24.
Acesta consideră că, în zilele următoare, vor exista presiuni pe cursul valutar şi pe dobânzi, deoarece pieţele internaţionale au reacţionat încă de marţi la măsurile votate de parlamentari şi a avertizat, în context, că riscul cel mai mare pentru România în anul 2020 nu este politica fiscală, ci instabilitatea politică.

Eliminarea pensiilor speciale

Tot în plenul de astăzi ar urma să fie adoptată legea care îi lasă pe magistrați și pe parlamentari fără pensiile speciale, care a provocat deja  primele proteste, din partea grefierilor.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat, tot marți, raport favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale. Singurii care își mentin privilegiile sunt militarii și polițiștii. Magistrații își pierd pensiile speciale deși au de partea lor o decizie a Curții Constituționale care spune că modificarea acestora este neconstituțională. De asemenea, sportivii și artiștii își pierd pensiile speciale. PSD a anunțat că se opune categoric eliminării indemnizațiilor de merit pentru artiști și sportivi și vor respinge în plen amendamentul care prevede acest lucru.

Proiectul PNL, care a primit avizul favorabil în comisie, propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare. Liberalii susțin menținerea pensiilor speciale doar pentru militari deși, inițial, aceștia au pledat și pentru pastrarea beneficiilor și pentru magistrați.
De precizat este că o decizie din 2010 a Curții Constituționale prevede că o modificare în cazul pensiilor speciale ale magistraților contravine legii fundamentale și ar afecta independența justiției.
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale