VIDEO Consolidarea Flancului Estic şi sprijinirea Ucrainei - subiecte discutate de preşedintele Iohannis cu premierul portughez

VIDEO Consolidarea Flancului Estic şi sprijinirea Ucrainei - subiecte discutate de preşedintele Iohannis cu premierul portughez

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa, cu care a discutat atât despre perspectivele de cooperare în plan bilateral, cât şi despre situaţia de securitate de la graniţa Uniunii Europene şi modalităţile de susţinere a Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Antonio Costa au salutat cooperarea bilaterală excelentă, care a cunoscut în ultimii ani o dinamică pozitivă, "potenţată de afinităţile de ordin cultural, de proiectele în diverse domenii, precum şi de obiectivele convergente şi coordonarea strânsă ale celor două ţări în plan bilateral, european şi internaţional".



Cei doi lideri au avut un schimb de opinii cu privire la temele de actualitate de pe agenda europeană, context în care au fost abordate propunerile recente ale Comisiei Europene în domeniul energiei, al apărării, precum şi pentru sprijinirea Ucrainei în procesul de reconstrucţie, teme care vor figura pe agenda Consiliului European extraordinar de la sfârşitul lunii mai.

Şeful statului a adresat mulţumiri prim-ministrului Antonio Costa pentru decizia Portugaliei de a participa cu un contingent de forţe terestre la prezenţa multinaţională NATO din România.

"Prin acest gest de solidaritate şi unitate, Portugalia s-a alăturat eforturilor comune de a consolida postura de descurajare aliată pe Flancul Estic", arată Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, a fost salutată semnarea Acordului de cooperare dintre România şi Portugalia în domeniul apărării.

Cei doi lideri au discutat modalităţile de coordonare şi de continuare a sprijinului concret pentru Ucraina şi refugiaţii din această ţară, preşedintele Iohannis prezentând eforturile depuse în acest sens de ţara noastră.

În context, au fost abordate şi modalităţile de sprijinire a Republicii Moldova, în plan politic, în ceea ce priveşte cererea sa de aderare la UE, în plan economic şi financiar, dar şi pentru a face faţă atât numărului ridicat de refugiaţi, cât şi provocărilor de securitate.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că România, împreună cu Franţa şi Germania, urmează să organizeze în perioada următoare o nouă reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, invitând Portugalia să se alăture acestor demersuri.

Şeful statului român a reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei în ceea ce priveşte aspiraţiile legitime de a deveni state membre UE.

În pregătirea Summitului NATO de la Madrid, şeful statului a subliniat importanţa obţinerii unor rezultate ambiţioase, astfel încât noul Concept Strategic al NATO să răspundă în mod adecvat situaţiei grave de securitate create pe Flancul Estic prin agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.

Oficialul portughez se află într-o vizită de lucru în România. A avut întâlniri atât la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă, cât şi la Palatul Parlamentului, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Angel Tîlvăr, şi vicepreşedintele PSD, europarlamentarul Victor Negrescu.

Împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, prim-ministrul Portugaliei urmează să viziteze Batalionul 1 Instrucţie "Olt", din localitatea Caracal, judeţul Olt. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...