VIDEO Controverse după un videoclip lansat și apoi șters de Kaufland

VIDEO Controverse după un videoclip lansat și apoi șters de Kaufland

Kaufland a făcut un spot publicitar de 8 martie pe care l-a distribuit pe rețelele sociale, iar apoi l-a șters. Organizația feministă FILIA a salvat clipul și atrage atenția din nou asupra ”sexualizării și obiectificării femeilor” în reclame. Supermarketul a transmis ulterior și o reacție.

”Kaufland România ne face cadou în luna martie un spot publicitar sexist.

Atragem atenția (din nou) asupra sexualizării și obiectificării femeilor în publicitate. Femeile nu sunt obiecte ale plăcerii bărbaților! Nu suntem accesorii sau sursă de divertisment”, astfel începe postarea Centrului de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA.

ONG-ul mai amintește că ””Ziua Bărbatului” este în fiecare zi. Nu este nevoie de o ocazie specială pentru a marca privilegiile și drepturile de care se bucură bărbații în societate”, dar și că ”femeile se confruntă în fiecare zi cu piedici sistemice din cauză că deciziile sunt luate majoritar de bărbați pentru bărbați, fără a se ține cont de nevoile și experiențele noastre. Nu este nevoie să îi cărăm la propriu pe bărbați după noi, ne lovim deja de consecințele unei culturi a inegalității și sexismului”.

FILIA a cerut celor de la Kaufland să șteargă clipul.

”Cerem Kaufland Romania să elimine de pe rețelele de socializare clipul publicitar ofensator!

și #feministreminder: femeile sunt puternice, nu avem nevoie de bărbați când ne facem cumpărăturile. În schimb bărbații au nevoie de munca noastră de îngrijire, pe care o prestăm gratuit în spațiul domestic.

În medie o femeie din România petrece peste 5 ore pe zi muncind în propria gospodărie și având grijă de familie (Eurostat, 2019), iar peste 46% din femeile din România sunt responsabile de îngrijirea copiilor, a bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilități din familie, comparativ cu 25% din bărbați (Indexul Egalității de Gen, 2022)”.

Mesajul ONG-ului nu a rămas fără reacția supermarketului care a șters spotul publicitar din online și a transmis un mesaj.

Reacția Kaufland:

”Dragă, @centrulfilia. Vã mulțumim pentru mesajele cu privire la videourile postate în cursul acestei zile cu ocazia Zilei Bărbatului.

Suntem conștienți de problemele femeilor în societatea românească și nu ne-am dorit în niciun caz să le amplificăm sau să dăm naștere unor sentimente neplăcute în urma publicării materialelor noastre. Din acest motiv, am tratat cu responsabilitate și seriozitate mesajele voastre și, asa cum deja ați observat, am recurs la ștergerea clipurilor de pe conturile noastre de socializare. Mulțumim vouă și celor care ne-au scris și ne-au atenționat.

Ne cerem scuze tuturor!”.

Cum a fost primit spotul în online

Părerile și comentarile internauțiulor au fost împărțite:

”Clipul era drăguț. Păcat că băgați în seamă toate frustratele ascunse sub contul unei pagini care cică ajuta femeile”.

”Penibili... Bine că l-au șters”

”Pe bune? Mi se pare că deja exagerați...relaxați-vă puțin...bine că i-ați pus să-l șteargă, dar voi îl păstrați pe pagina....să știe lumea ce au făcut...?”

”Când cineva vine cu argumente, îi dați block și încercați să îl reduceți la tăcere. Asta e feminism toxic până în măduva oaselor. Doar voi vreți să aveți dreptate, fi-mi-ar scârbă de voi!

Report! Nu mai propagați atâta ura!”

”Sunt curioasă, dacă postarea era pusă de un bărbat oare care erau reacțiile?”.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”