VIDEO Controverse în urma bombardării Spitalului Baptist din orașul Gaza, soldată cu sute de morți

VIDEO Controverse în urma bombardării Spitalului Baptist din orașul Gaza, soldată cu sute de morți

Între 200 și 300 de persoane au fost ucise într-un atac asupra unui spital din centrul orașului Gaza, a anunțat marți Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza într-un comunicat, precizând că multe persoane au rămas încă sub dărâmături. Autoritățile palestiniene susțin că este vorba de un atac israelian, transmite Times of Israel. Armata israeliană susține însă că explozia a fost provocată de organizația teroristă Jihadul Islamic. Bombardamentul are loc cu o zi înainte de vizita președintelui Joe Biden la Tel Aviv.

UPDATE 23:15 Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că „teroriștii barbari” din Gaza au atacat spitalul, nu IDF, transmite Reuters.

UPDATE 23:06 Regele Iordaniei Abdullah se alătură Egiptului pentru a acuza Israelul pentru atacul cu rachetă asupra Spitalului Baptist din orașul Gaza, despre care se crede că a ucis sute de oameni, transmite Times of Israel. Abdullah consideră aceasta o „crimă de război odioasă care nu poate fi tolerată”.

UPDATE 23:03 Rusia și Emiratele Arabe Unite au solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU miercuri, după atacul asupra unui spital din orașul Gaza, a declarat adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polyanskiy, citat de Al Jazeera.

UPDATE 23:00 În ultima sa actualizare, Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, susține că numărul persoanelor ucise în atacul asupra spitalului ar putea crește la 800, transmite Sky News.

UPDATE 22:55 Jihadul Islamic este, alături de Hamas, o organizație teroristă în Palestina. Ambele au anunțat în 11 octombrie ”tiruri puternice de rachete” în Israel.

UPDATE 22:47 IDF susține că evaluarea sa arată că o lansare de rachete eșuată a Jihadului Islamic a provocat explozia de la spital, transmite Times of Israel. Și publică următorul video:

Forțele de Apărare ale Israelului spun că, pe baza unor „informații ale serviciilor de informații, o rachetă eșuată a Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) a provocat explozia mortală de la spitalul din Gaza”.

  • „Conform informațiilor de informații, din mai multe surse pe care le avem, organizația PIJ este responsabilă pentru tirul eșuat [de rachete] care a lovit spitalul”, adaugă FDI.

UPDATE 22:35 Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, și-a anulat întâlnirea programată pentru mâine cu Joe Biden, potrivit unor înalți oficiali palestinieni, transmite Sky News . Întâlnirea urma să aibă loc în Iordania.

UPDATE 22:33 Protestatarii s-au adunat în jurul ambasadei israeliene din Iordania și au dat foc.

UPDATE 22:30 IDF a transmis că nu vizează spitale, la două ore după explozia atribuită de Hamas Israelului:

„Un spital este o clădire extrem de sensibilă și nu este o țintă a IDF. IDF investighează sursa exploziei și, ca întotdeauna, acordă prioritate preciziei și fiabilității”, a declarat armata pentru Fox News.

Talya Lankri, un ofițer superior în rezervă și fostul șef adjunct al Consiliului Național de Securitate, afirmă de asemenea la postul de știri Channel 12 că „IDF nu lovește spitale. Nu este o țintă”.

Ea spune, prin urmare, că ea crede că ancheta FDI asupra incidentului „va arăta fie un fel de defecțiune tehnică, fie o lansare eșuată de un fel sau altul din interiorul Gaza”.

UPDATE 22:28 Organizația Mondială a Sănătății condamnă explozia și cere protejarea imediată a civililor și a serviciilor medicale din enclava palestiniană, transmite CNN.

  • „OMS condamnă cu fermitate atacul asupra spitalului Al Ahli Arab”, afirmă directorul general al agenției ONU pentru sănătate, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe platforma de socializare X.

Hamas susține că sute de locuitori din Gaza au fost uciși în acest atac, despre care IDF spune că încă investighează și nu a putut confirma imediat că a fost provocat de un atac aerian israelian.

UPDATE 22:25 Șeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, face apel la liderii occidentali să „oprească imediat această tragedie”, adăugând că „mecanismele arabe vor documenta aceste crime de război, iar criminalii nu vor scăpa nepedepsiți”. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră presupusa lovitură drept „cel mai recent exemplu lipsit de cele mai elementare valori umane”. Șeful UE, Charles Michel, afirmă că țintirea infrastructurii civile din Gaza încalcă dreptul internațional.

știrea inițială

Cel puțin 500 de persoane au fost ucise într-un bombardament asupra unui spital din orașul Gaza, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății.

21:10 Sute de palestinieni au ieșit în stradă în Cisiordania, în semn de protest ca urmare a bombardamentului asupra spitalului al-Ahli Arab din orașul Gaza, informează Al Jazeera .

Oficialii palestinieni au acuzat aviația israeliană de atacul în urma căruia au murit cel puțin 500 de civili.

Sunt proteste în Cisiordania în orașele Nablus, Tulkarem și Jenin to protest the Israeli air raid on al-Ahli Arab Hospital in Gaza City.

Un purtător de cuvânt al ministerului a spus într-o declarație: "Estimările inițiale indică faptul că între 200 și 300 de martiri au fost uciși în bombardamentul care a vizat Spitalul Baptist din orașul Gaza".

Ulterior, ministerul a revizuit cifra la cel puțin 500, au relatat AP și Reuters.

Forțele de apărare israeliene (IDF) investighează ce s-a întâmplat la spital. Acestea spun că nu au alte detalii despre bombardament.

Acesta urmează rapoartelor locale privind morți și răniți la Spitalul Baptist Arab al Ahli, în nordul Gaza.

Spitalul Ahli, administrat de anglicani, a fost lovit de tiruri de rachete israeliene la 14 octombrie, provocând rănirea a patru membri ai personalului, potrivit unei declarații a arhiepiscopului de Canterbury, Justin Welby.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”