VIDEO Coronavirus/Iohannis: Lucrurile la noi au fost gestionate până acum bine; deocamdată, situaţia nu ne duce cu gândul la carantină

VIDEO Coronavirus/Iohannis: Lucrurile la noi au fost gestionate până acum bine; deocamdată, situaţia nu ne duce cu gândul la carantină

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că, până în prezent, România a gestionat bine pandemia COVID-19, iar deocamdată situaţia nu presupune carantină sau 'lockdown'.


"Aflăm de la buletinele de ştiri că la noi pandemia este în extindere, dar, în realitate, lucrurile la noi au fost gestionate până acum bine. Chiar statele despre care vorbiţi (Germania, Franţa - n.r.) au un număr de cazuri mult mai mare ca noi, chiar raportat şi la populaţie şi, din păcate, deja s-a ajuns în unele state europene să se ia măsuri drastice. Noi nu ne dorim acest lucru. De aceea, de fiecare dată spun şi autorităţilor, şi românilor să combată eficient extinderea acestei epidemii, noi, fiecare, cu mască, distanţă, igienă, autorităţile cu măsurile care au fost impuse, iar sistemul sanitar cu ce am discutat chiar ieri, cu extinderea capacităţilor, de exemplu la terapie intensivă, lucru care se realizează. Vă amintiţi că am arătat ieri: de la începutul pandemiei până acum, practic, numărul de locuri la terapie intensivă s-a dublat. Deocamdată, situaţia nu ne duce cu gândul la o carantină sau la un lockdown", a spus Iohannis într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a adăugat că îl îngrijorează numărul de persoane internate la terapie intensivă şi numărul de decese.

"Vreau să vă explic ce trebuie să citim şi ce nu trebuie să citim în raportări. Datele prezintă fluctuaţii mari de la o zi la alta, pandemia nu se răspândeşte matematic, pandemia se răspândeşte prin contact de la persoană la persoană, ba mai mult, ba mai puţin, noi tot sperăm că mai puţin, dacă măsurile care au fost impuse vor da rezultate bune. Pe de altă parte, ştim cu toţii că numărul de testări este diferit de la o zi la alta şi în weekend, în mod natural, numărul de testări este mai mic. De acolo apar alte fluctuaţii. Ceea ce mă îngrijorează este numărul de persoane internate la terapie intensivă şi da, regretabil, numărul de decese. Aici este clar că avem de a face cu o provocare şi în zona de prevenţie, care ţine de noi, mască, distanţă, dar şi în zona spitalicească, unde persoanele care ajung în stare gravă sunt tratate la terapie intensivă", a afirmat şeful statului. AGERPRES/(A - autor: Dana Piciu, editor: Florin Marin, imagine: Administrația Prezidențială, redactare video: Sergiu Olteanu, montaj: Traian Arsenescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?