The New York Times publică o investigație video despre posibile crime de război comise de forțele rusești în Bucea. Imaginile filmate în data 4 martie de o cameră de supraveghere și de un martor ascuns într-o casă din apropiere arată un grup de opt bărbați care merg sub amenințarea armelor soldaților ruși, cu câteva minute înainte de a fi executați, potrivit Le Monde .

Opt martori au povestit pentru The Times ce s-a întâmplat. Soldații i-au dus pe bărbați în spatele unei clădiri de birouri din apropiere, pe care rușii o preluaseră și o transformaseră într-o bază improvizată. S-au auzit focuri de armă. Prizonierii nu s-au mai întors.

O înregistrare video realizată cu o dronă a doua zi arată cadavrele bărbaților zăcând lângă o clădire ocupată de ruși.

O investigație la fața locului și mărturiile martorilor oculari au identificat două unități de parașutiști ruși prezente în oraș în acel moment.

Moscova continuă să toate informațiile privind abuzurile comise de armata rusă în timpul ocupării orașului.

Kievul acuză forțele ruse de masacre după ce zeci de cadavre îmbrăcate în haine civile au fost găsite în localități ocupate și apoi abandonate de armata rusă.

Imagini și detalii care vă pot afecta emoțional

Faptele s-au petrecut în 4 martieîn orășelul de lângă Kiev, când trupele rusear fiucis cel puțin opt bărbați ucraineni, aceasta fiind încă o potențială crimă de război.

„Ostaticii zac acolo, lângă gard”, spune cel care filmează unul dintre videoclipuri. El numără: „Unul, doi, trei, cu siguranță, patru, cinci, șase...” În total, nouă persoane sunt luate ostatici.

blindat rus in bucha

Un alt videoclip filmat cu o dronă în ziua următoare, în 5 martie, este prima dovadă vizuală care confirmă relatările martorilor oculari.În imagini se văd cadavrele care zăceau pe pământ lângă clădirea de birouri de pe strada Yablunska 144, în timp ce doi soldați ruși stăteau de pază lângă ele.

O fotografie cu cadavrele bărbaților executați, unii dintre ei cu mâinile legate, se număra printre imaginile care au fost în atenția întregii lumi la începutul lunii aprilie, după ce forțele ruse s-au retras din Bucha.Liderii ruși au negat în mod repetat faptele din Bucha și au descris imaginile drept false și provocatoare.

Dar o investigație de o săptămână de către The New York Times oferă noi dovezi – inclusiv cele trei videoclipuri – că parașutiștii ruși i-au adunat și i-au executat intenționat pe bărbații fotografiați în curte și că asta poate fi analiză drept crimă de război. Ministerele de Externe și Apărare ale Rusiei nu au răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la constatările NYT.

Jurnaliștii au căutat informații pe rețelele sociale pentru a găsi rapoarte despre persoane dispărute, au vorbit cu membrii familiilor victimelor și i-au identificat pe toți bărbații executați. Erau soți și tați, lucrători în magazine alimentare și fabrici care au trăit o viață civilă obișnuită înainte de război.Cei mai mulți s-au alăturat diferitelor forțe de apărare a țării în zilele de înainte de a fi uciși.Aproape toți locuiau la câțiva pași de curtea în care aveau să zacă mai târziu trupurile lor.

prizonieri ucraineni in bucha

Martorii au povestit că au văzut grupul de prizonieri în parcarea din fața bazei rusești. Yura Razhik, 57 de ani, care locuiește în fața clădirii de birouri, a spus că unii aveau mâinile legate.Soldații ruși i-au făcut pe ostatici să îngenuncheze și apoi l-au împușcat pe unul dintre bărbați, Vitaliy Karpenko, 28 de ani, aproape imediat.

Ivan Skyba și un alt prizonier, Andriy Verbovyi, au fost apoi duși în clădire, unde au fost interogați și bătuți înainte ca Verbovyi să fie împușcat și ucis.Soldații l-au dus din nou pe Skyba în parcare, unde se erau încă ceilalți paznici ai punctelor de control. La un moment dat, unul dintre ei le-a mărturisit rușilor că ostaticii sunt luptători, iar acel bărbat a fost în cele din urmă eliberat.El este acum investigat de autoritățile ucrainene pentru „înalta trădare”.

soldati rusi in bucha

Soldații au dezbătut ce să facă cu prizonierii rămași.„Scăpați de ei, dar nu aici, trupurile lor să nu rămână aici” a propus unul dintre ei.

Patru săptămâni mai târziu, după ce forțele ruse s-au retras din Bucha, reporterii NYT au mers la locul execuțiilor.Pe peretele și treptele clădirii erau urme de gloanțe.

În altă parte a curții, împrăștiate la câțiva metri de locul unde zăceau cadavrele, au fost găsite carcase de cartuș folosite la mitralierele și puștile cu lunetă folosite de trupele ruse.

Alte dovezi lăsate în urmă de ruși arată că imobilul fusese ocupat de parașutiști ruși. Mai multe etichete de pe lăzile cu arme și muniții indicau unitățile 32515 și 74268, corespunzătoare Regimentelor 104 și, respectiv, 234 de asalt aerian.Ambele unități au suferit pierderi grele în timpul primei încercări rusești de a intra în Bucha, în februarie.

Anchetatorii de la Serviciul de Securitate al Ucrainei au furnizat, de asemenea, jurnaliștilor NYT o imagine a unui document recuperat din interiorul clădirii care poartă emblema Regimentului 104 și o listă cu soldați ruși care au fost în clădire.Căutând pe site-urile de socializare din Rusia și alte baze de date, după numele fiecărui soldat, NYT a descoperit că cel puțin cinci dintre soldații nominalizați aveau legături cu Regimentul 104.Alții au postat imagini cu ei înșiși ținând steaguri de parașutist sau purtând uniforme de parașutist.Unii făceau referire la Pskov, orașul care este cartierul general atât pentru regimentele 104, cât și pentru 234.