VIDEO Criza ucraineană: Premierii ungar şi polonez, alături de aliaţii lor din UE, îndeamnă la solidaritate europeană

VIDEO Criza ucraineană: Premierii ungar şi polonez, alături de aliaţii lor din UE, îndeamnă la solidaritate europeană

Premierii ungar şi polonez, alături de aliaţii lor europeni de extremă dreapta şi conservatori, i-au îndemnat sâmbătă, la Madrid, pe europeni să fie solidari în criza din jurul Ucrainei, într-o declaraţie de care lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, s-a delimitat, informează AFP.

"Acţiunile militare ale Rusiei la frontiera estică a Europei ne-au adus în pragul unui război", se afirmă într-un fragment din declaraţia finală a reuniunii, dată citirii de purtătorul de cuvânt al partidului spaniol Vox, Jorge Buxade. "Solidaritatea, determinarea şi cooperarea în materie de apărare între naţiunile Europei sunt necesare în faţa unor asemenea ameninţări", continuă textul, ce denunţă "ineficienţa diplomaţiei UE".

Fragment pe care Marine Le Pen, lidera partidului francez Adunarea Naţională (RN) şi candidată în alegerile prezidenţiale din Franţa, a refuzat să-l parafeze. "Noi nu avem aceeaşi poziţie asupra dosarului ucrainean", a explicat Le Pen.

Foto: (c) VICTOR LERENA/EPA


Situaţia din Ucraina a fost unul dintre subiectele principale ale reuniunii de la Madrid . În timp ce Franţa menţine discuţiile cu Moscova, în încercarea de a calma situaţia, iar Germania refuză să livreze arme Ucrainei, premierii ungar şi polonez le-au cerut aliaţilor din tabăra suveranistă şi de extremă dreapta să facă front comun.

"Am încercat, noi, ungurii şi polonezii, să le explicăm prietenilor noştri că atunci când trăieşti la Madrid ceea ce se întâmplă la frontiera ruso-ucraineană nu are consecinţe imediate, dar pentru noi, care trăim în Europa Centrală, aceasta este o problemă foarte importantă", a spus Orban. "Prin urmare, cerem tuturor partidelor prezente aici să pledeze în favoarea păcii şi detensionării", a adăugat el.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria