VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea!/Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea!/Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

Un purtător de cuvânt al guvernului ucrainean a declarat miercuri, 10 august, pentru The Washington Post că atacul asupra unei baze aeriene ruse din Crimeea a fost opera forțelor speciale ucrainene.

După cum subliniază pe Twitter editorul The Economist, Shashank Joshi, forțele ucrainene au lovit, dar cu arme nefurnizate de Statele Unite.

Washington Post a scris că SUA ar fi putut ajuta Ucraina să trimită unele dintre rachetele sale balistice, ceea ce ar rezolva problema cu sistemul de ghidare.

„Am bănuit deja ieri că SUA ar fi putut dona unele dintre kiturile de ghidare GPS pentru a completa rachetele balistice fabricate din Ucraina ”, a spus expertul Thomas C. Theiner.

Oficialul ucrainean a precizat pentru The Washington Post că pentru efectuarea acestui atac „a fost folosit un dispozitiv de fabricație exclusiv ucraineană”, dar nu a vrut să dezvăluie tipul de armă folosită.

Mass-media ucraineană a înaintat ipoteza folosirii sistemului ucrainean de rachete tactice Grom-2, numit și Thunder. Potrivit jurnaliștilor, doar rachetele trase de acest sistem ar putea ajunge de pe teritoriul controlat de Ucraina - baza aeriană rusa din Novofedorivka se afla la aproximativ 180 km de linia frontului. Această informaţie nu a fost confirmată până acum de surse oficiale ucrainene.

Grom-2 este un sistem mobil de rachete balistice cu rază de acțiune cuprinsă între 50 și 280 km - pe deplin proiectat și dezvoltat în Ucraina de către biroului de proiectare Yuzhnoie și AM Makarov.

Lucrările la complexul Grom au fost anunțate pentru prima dată la o expoziție de echipamente militare, desfăşurată la Kiev, în 2014. Un an mai târziu, a fost anunțat că producția în masă a sistemului Grom-2 ar putea începe în 2018.

Bloggerul militar Michael Weiss consideră că sistemul de rachete operațional-tactic ucrainean „Grom” bazat pe o rachetă balistică cu propulsie solidă ar putea fi folosit pentru a lovi în invadatorilor din Crimeea . El a numit această armă „ATACMS cu sarcină utilă dublă”.

Ceea ce s-a întâmplat la Novofedorovka demonstrează capacitatea forțelor ucrainene de a lovi mai departe în spatele liniilor rusești decât se credea anterior. În același timp, Kievul a refuzat oficial să confirme sau să infirme implicarea în atacul asupra aerodromului.

Anterior, o sursă de rang înalt din Ministerul ucrainean al Apărării a comentat despre exploziile de la un aerodrom militar rus din Crimeea.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa