VIDEO Dosarul șpăgilor explodează în PSD! Deputata PSD Jivan, audiată la DNA! Sunt așteptați Fifor și Cuc!

VIDEO Dosarul șpăgilor explodează în PSD! Deputata PSD Jivan, audiată la DNA! Sunt așteptați Fifor și Cuc!

Deputatul PSD Luminița Jivan, lider al filialei Caraș-Severin, a venit vineri dimineață la DNA Timișoara pentru audieri în dosarul șpăgilor care ar fi fost încasate de Direcția Regională de Drumuri Timișoara pentru PSD Arad, dosar n care sunt cercetați trei parlamentari de la PSD, între care liderul filialei Arad, Dorel Căprar. Fostul vicepremier PSD Mihai Fifor și fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc sunt citați și ei vineri pentru audieri la DNA Timișoara, în același dosar, scrie Opinia Timișoarei.

10.00 Mihai Fifor a ajuns în urmă cu câteva minute la DNA

Fostul ministru de Interne Mihai Fifor a ajuns vineri dimineața la DNA Timișoara, acesta anunțând că a fost citat în calitate de martor în dosarul mitei de la PSD Arad.

"Sunt invitat în calitate de martor. Ne dați voie? O să facem declarații la ieșire", a spus Mihai Fifor, la intrarea în sediul DNA Timișoara.

Deputatul PSD Luminița Jivan, lider al filialei Caraș-Severin, a venit vineri dimineață la DNA Timișoara pentru audieri în acest dosar. La intrarea în sediul DNA, Jivan a spus că va răspunde întrebărilor jurnaliștilor după ce va stade vorba cu procurorii.

Vineri, sunt așteptați la audieri la DNA Timișoara, în același dosar, și Mihai Fifor și Răzvan Cuc, care au fost citați în calitate de martori.

Parlamentarii PSD Gheorghe Dorel Căprar, Florin Tripa și Ioan Chisăliță sunt urmăriți penal de DNA pentru mai multe infracțiuni de corupție, potrivit unui comunicat al instituției. Cele mai multe acuzații sunt reținute în sarcina șefului PSD Arad, Dorel Căprar, care ar fi avut ultimul cuvânt în cazul numirii în funcții publice a unor persoane care, se arată în comunicatul DNA, "ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”. În acest dosar au fost reținute alte opt persoane, între care șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, Cristian Ispravnic, consilier județean PSD și Cristian Horgea, soțul fostului prefect de Arad Florentina Horgea.

Cum funcționa rețeaua

Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie-noiembrie 2019, Căprar a fost implicat, alături de Cristian Ispravnic, șeful cu D.R.D.P. Timișoara și Cristian Horgea, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II, în fraudarea concursului pentru ocuparea posturilor în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.).

Potrivit DNA, posturile ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină lui Căprar.

Procurorii susțin că sumele de bani care ar fi fost negociate pentru ocuparea posturilor de controlor trafic ar fi fost între 4.000 și 10.000 de euro.

„În ceea ce-l privește pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid. De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”, se arată în comunicatul DNA.

Mai mult, susțin procurorii, „distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia”.

Șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, Cristian Ispravnic, a fost reținut, împreună cu mai multe persoane, în dosarul în care DNA a făcut luni mai multe percheziții. Alături de Ispravnic, consilier PSD, ridicat luni de la sediul din Arad al partidului, au mai fost reținute șapte persoane, printre care și Cristian Horgea, soțul fostului prefect de Arad, Florentina Horgea.
Astfel, după multe ore de audieri, au mai fost reținuți pentru 24 de ore Mircea Lucaciu, șef la Departamentul Venituri din Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timișoara, Mirel Pascu, șef la Juridic, Elisabeta Miutescu, angajată a Direcției, Cristian Horgea, responsabil de cântar, și Cristian Dima, lucrător la cântar. Acestora li se adaugă Anca Stoenescu, fostă șefă la Inspectoratul Școlar Arad, care ar fi răspuns la comenzi politice, și Alin Vasile Baetan, pentru care ar fi fost aranjat un concurs, condamnat în trecut cu suspendare, scria Opinia Timișoarei.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa