VIDEO #ExplorareMartiana: Sonda arabă Al-Amal (Speranţă) s-a plasat pe orbita planetei Marte

VIDEO #ExplorareMartiana: Sonda arabă Al-Amal (Speranţă) s-a plasat pe orbita planetei Marte

Sonda Al-Amal (Speranţă), aparţinând Emiratelor Arabe Unite s-a plasat pe orbită în jurul planetei Marte, marţi, la capătul unei călătorii de peste 450 de milioane de kilometri ce a început în urmă cu mai bine de 6 luni.



Sonda a fost lansată de la Centrul Spaţial Tanegashima (Japonia) la data de 19 iulie.

Foto: (c) ALI HAIDER / EPA


Conform programului misiunii, Al-Amal va transmite date ştiinţifice despre atmosfera şi ciclurile climatice timp de un an marţian (687 de zile terestre). Urmând o orbită eliptică, sonda Al-Amal se va apropia până la 1.000 de kilometri distanţă de suprafaţa planetei. Punctul cel mai îndepărtat al orbitei se află la 49.380 de kilometri distanţă.

Deplasându-se cu viteza de 11 km/s, principalul obiectiv al sondei este de a monitoriza clima marţiană şi de a obţine date despre pierderea de gaze atmosferice în spaţiu. Atmosfera lui Marte îşi pierde hidrogenul şi oxigenul în spaţiu.


Foto: ALI HAIDER / EPA



În prezent se află deja 14 sonde pe orbita lui Marte, iar sonda Al-Amal face ca Emiratele Arabe Unite să devină cel de-al cincilea explorator spaţial (după SUA, Rusia, India, UE) care plasează un obiect pe această orbită. Succesul acestei misiuni are şi o valoare simbolică pentru Emirate, pentru că plasarea sondei pe orbită coincide cu aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea acestei uniuni statale arabe. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?