VIDEO Filmare rară cu 4 „dihănii” HIMARS trăgând în același timp/Detaliul care atrage atenția

VIDEO Filmare rară cu 4 „dihănii” HIMARS trăgând în același timp/Detaliul care atrage atenția

O nouă înregistrare video distribuită pe platformele social media a surprins 4 lansatoare multiple de rachete HIMARS primite din Statele Unite trăgând simultan însă un detaliu este și mai surprinzător.

Patru sisteme HIMARS trag pe timp de ziFoto: Captura video

„Imagini rare cu nu mai puțin de patru M142 HIMARS în acțiune, trăgându-și rachetele M31A1 GMLRS asupra unor ținte rusești. Această înregistrare este remarcabilă nu doar datorită cantității, ci și utilizării HIMARS-urilor pe timp de zi”, notează administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker.

Majoritatea atacurilor efectuate de forțele armate ucrainene cu lansatoarele americane, inclusiv cele asupra podului Antonovskiy de peste Nipru, au loc pe timp de noapte, între orele 22:00 și 23:00 - perioadă a zilei poreclită de militarii Kievului „ora HIMARS”.

Atacurile sunt lansate pe timp de noapte întrucât lansatoarele sunt mai greu de reperat de către unitățile rusești de recunoaștere și ele pot fi mutate rapid imediat după atac, după cum a explicat și generalul australian în retragere Mick Ryan luna trecută.

HIMARS este o versiune mai ușoară, mai ușor de desfășurat unui lansator mobil mai vechi care a folosit aceleași rachete. Și fiindcă este mobil, el poate trage și se poate deplasa rapid, făcându-l o platformă foarte dârză într-o eră a timpilor scurți între detectare și distrugere, explica ofițerul australian la momentul respectiv.

Generalul în retragere Mark Hertling, fostul comandant al Armata Statelor Unite ale Americii - Europa, a descris la rândul său lansatoarele HIMARS ca fiind practic niște „camionete cu rachete”.

HIMARS-urile, folosite să facă „noaptea în zi” pentru soldații ruși

Faptul că sistemele HIMARS sunt folosite cu precădere pe timpul nopții a fost evidențiat și de o declarație făcută marți de ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, acesta afirmând că „artileriştii noștri sunt gata să transforme noaptea în zi pentru a-i alunga pe ocupanţii ruși din Ucraina”.

Declarația lui Reznikov a venit după ce președintele american Joe Biden a aprobat un nou pachet de asistență militară în valoare de 550 de milioane de dolari pentru Ucraina, acesta urmând să includă noi rachete GMLRS ghidate prin GPS, rachetele folosite de sistemele HIMARS.

Cu câteva zile înainte, SUA anunțase un alt pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 270 de milioane de dolari, în acesta intrând și 4 lansatoare HIMARS. Cele 4 sisteme HIMARS promise de administrația democrată de la Washington au ajuns deja în Ucraina.

Faptul că ucrainenii se simt acum suficient de încrezători pentru a lansa atacuri cu sistemele HIMARS pe timp de zi s-ar putea datora crizei acute de drone de care dispun forțele armate ruse, acestea având un rol vital în activitățile de recunoaștere, mai ales în contextul în care aviația rusă nu a reușit să obțină superioritatea aeriană deasupra Ucrainei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...