VIDEO Filmul masacrului de la Moscova. Primele imagini din sala de concerte, unde 143 oameni au murit. 28 de cadavre găsite într-o toaletă

VIDEO Filmul masacrului de la Moscova. Primele imagini din sala de concerte, unde 143 oameni au murit. 28 de cadavre găsite într-o toaletă

Bilanț în creștere în urma masacrului de la sala de spectacole din Moscova. Potrivit celor mai noi informații, 143 de oameni au murit și alți 88 au fost răniți, mulți dintre ei fiind acum în stare gravă. Forțele de securitate au anunțat că toți atacatorii au fost reținuți. Potrivit FSB, ei ar fi încercat să treacă granița cu Ucraina. Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat masacrul de la Moscova. Potrivit guvernatorului regiunii Moscova, Andrei Vorobiov, salvatorii au reușit să intre sâmbătă în sala de spectacole unde a avut loc masacrul.

În jurul orei 19, forțele speciale adună informații despre ce se întâmplă în interior și se pregătesc să intre. Misiunea lor este una extrem de importantă pentru că atâta timp cât atacatorii încă trag, echipajele de salvare nu pot interveni.

În paralel, pompierii vin și ei să stingă incendiul care cuprinde acoperișul. Tot la aceeași oră, vin și primele vești despre persoane moarte și 100 de oameni sunt declarați în siguranță după ce au fost evacuați. Autoritățile cer măsuri urgente de securitate în aeroporturi și gări, de teama unui nou atac. Între timp, în clădire se mai aud împușcături.

La ora 19:30 deja încep discuțiile despre vinovați. Casa Albă transmite că Ucraina nu este implicată, iar procurorul general vine să facă primii pași în ancheta penală care se deschide.

La ora 20, ora Moscovei, deja sunt confirmați 40 de morți și peste 100 de răniți. În paralel, ajung elicoptere de stingere, iar focul se extinde pe 14.000 de metri pătrați. Acoperișul se prăbușește peste rușii rămași prinși în interior. Flăcările se văd de la kilometri depărtare.

Aproape de ora 21 oficialii ruși anunță că președintele Putin este informat în timp real, iar mesajele împotriva ucrainenilor îi determină pe liderii de la Kiev să transmită că nu au nicio implicare.

De teama unui nou atac evenimentele mari din toată Rusia sunt anulate. Forțele speciale anunță că l-au arestat pe unul dintre atacatori, în timp ce patru dintre ei reușesc să fugă.

Aproape de miezul nopții ISIS revendică atacul, iar bilanțul răniților crește la 145.

Localnicii sunt rugați să meargă de urgență să doneze sânge. După ce zona a fost declarată sigură, în interiorul clădirii au intrat anchetatorii care au găsit mai multe arme.

Incendiul a fost lichidat după 10 ore de intervenție. Bilanțul morților continuă să crească și a ajuns acum la 93.

Mărturiile supraviețuitorilor

Atacatorii au deschis focul asupra miilor de persoane dintr-o sală de spectacole, apoi au folosit un lichid inflamabil pentru a incendia acoperișului.

Tânăr: Stăteam în holul de la etaj, unde erau balcoanele. Am auzit împușcături. La început, nu am înțeles ce s-a întâmplat. Apoi, am văzut cum au intrat teroriștii și au început să împuște pe toată lumea. În cele din urmă, au aruncat un cocktail Molotov. Totul a fost incendiat.

Supraviețuitorii nu vor uita niciodată coșmarul prin care au trecut.

Femeie: Toată lumea se împingea ca să treacă mai repede dincolo de scenă. Nimeni nu și-a dat seama că lângă scenă stătea și un terorist. M-am ridicat din spatele scaunului, m-am uitat și am văzut un terorist în picioare, împușcând direct oamenii care treceau pe scenă.

Un tânăr i-a ajutat pe mulți dintre ei să scape din infern. A sărit pe unul dintre teroriști, i-a luat mitraliera și l-a pus la pământ, lovindu-l cu propria armă.

Femeie: Acel tânăr ne-a dat ocazia să trecem cu toții de scenă, spre ieșirea de urgență, pe unde am fugit cu toții în stradă. El a salvat o mulțime de oameni. Nu știu dacă mai trăiește...

Flăcările au cuprins rapid o suprafață de aproape 13.000 de metri pătrați, iar acoperișul s-a prăbușit, în cele din urmă.

Până la 6.200 de persoane ar fi putut fi în interiorul sălii de spectacole în momentul atacului. Membrii trupei Piknik, care ar fi trebuit să cânte, nu au fost răniți.

Anchetatorii au găsit în mall armele folosite de atacatori, carcasele de rezervă pentru arme și gloanțele trase. La începutul lunii martie, Statele Unite au avertizat cu privire la atacuri teroriste, care ar putea viza adunări mari la Moscova. Avertismentul le-a fost ignorat.

----

Atacul desfășurat vineri seară de mai mulți bărbați cu arme de foc într-o sală de concerte de la periferia Moscovei s-a soldat cu cel puțin 115 morți și peste 100 de răniți, mulți în stare critică, potrivit autorităților ruse. Serviciul de securitate FSB i-a transmis președintelui Vladimir Putin că 11 persoane au fost reținute după atacul revendicat de ISIS, iar un parlamentar rus a declarat că în mașina unora dintre suspecți au fost găsite pașapoarte emise de Republica Tadjikistan. Statele Unite au spus că aveau informații că se pregătește un atentat la Moscova și că le-au comunicat Rusiei la începutul acestei luni.

Sala de concerte Crocus City din Moscova după atacul teroristFoto: Gripas Yuri/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații privind atacul, LIVE pe HotNews.ro

11:55Bilanțul celor morți în atac a ajuns la 115, a anunțat Comitetul pentru Investigații al Rusiei

11:36Dacă se descoperă că Ucraina se află în spatele atacului de vineri ar trebui să existe un răspuns clar pe câmpul de luptă, a declarat sâmbătă Andrei Kartapolov, deputat rus și fost general, citat de agenția de presă RIA.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, unul dintre aliații principali al președintelui Putin, a declarat sâmbătă că cei responsabili de atacul de la concertul de lângă Moscova vor fi pedepsiți, a relatat agenția de presă de stat TASS.

11:12Una dintre principalele voci ale propagandei Kremlinului, Margarita Simonian, a afirmat și ea că ucrainenii sunt implicați în atac, sugerând și că, până la urmă, americanii sunt de vină.

„Este deja clar că totul a fost pus în scenă de nefrați. Este ușor de găsit autorii în chat. Și atunci se pune întrebarea: câinele în cămașă brodată (vishivanka - ucrainean) a ieșit din lanț sau i s-a dat o astfel de comandă? În orice caz, dresorul este de vină”, a scris pe Telegram șefa televiziunii ruse de stat RT.

11:04Serviciul de securitate rus (FSB) a afirmat sâmbătă că suspecții în atacul mortal de vineri de la o sală de concerte de la periferia Moscovei aveau „contacte" în Ucraina și plănuiau să fugă acolo.

După ce au comis atacul terorist, infractorii plănuiau să treacă granița ruso-ucraineană și aveau contacte adecvate pe partea ucraineană", a transmis FSB, citat de agenția TASS, după ce suspecții au fost arestați într-o regiune rusă de la granița cu Ucraina.

Amintim că gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat atacul, iar Ucraina a negat vineri orice implicare. (AFP)

10:26Comitetul pentru Investigații al Rusiei a anunțat că bilanțul celor decedați a urcat la 93 și a avertizat că se așteaptă ca numărul acestora să mai crească.

10:17Serviciul de securitate FSB i-a comunicat președintelui Vladimir Putin că 11 persoane au fost reținute în urma atacului, inclusiv patru persoane direct implicate, a anunțat Kremlinul sâmbătă, citat de Interfax.

Se lucrează în continuare la identificarea altor complici, a adăugat sursa citată.

10:12Două persoane suspectate de comiterea atacului au fost reținute în urma unei urmăriri cu mașina, dar alte persoane sunt încă în libertate, a declarat sâmbătă un deputat rus.

Parlamentarul Alexander Khinshtein a menționat „informații preliminare" potrivit cărora atacatorii se aflau într-un vehicul Renault care a fost reperat de poliție în regiunea Briansk, la aproximativ 340 km sud-vest de Moscova, vineri seara, dar care nu a respectat instrucțiunile de a opri.

„În timpul urmăririi, s-au tras focuri de armă și mașina s-a răsturnat. Un terorist a fost reținut la fața locului, iar restul au fugit în pădure. În urma căutărilor, un al doilea suspect a fost găsit și reținut în jurul orei 3:50. Căutările pentru ceilalți continuă", a declarat deputatul.

Khinshtein a declarat că în mașină au fost găsite un pistol, un încărcător pentru o pușcă de asalt și pașapoarte din Tadjikistan.

Statul Islamic a revendicat atacul de vineri seară de la periferia Moscovei, iar SUA au confirmat varianta, arătând cu degetul spre ISIS-K, ramura din Asia Centrală și de Sud a organizației.

SUA: Am avertizat Rusia luna aceasta privind un atentat

09:27Trei copii s-au numărat printre persoanele ucise vineri în atacul de la Moscova, a transmis sâmbătă ministerul regional al sănătății, citat de agenția de știri rusă RIA.

09:03Popularul canal de Telegram Baza, care frecvent obține informații din rândul autorităților ruse, scrie că patru din cei șase atacatori au fost identificați, toții fiind cetățeni ai Republicii Tadjikistan.

07:49​Statele Unite au avertizat luna aceasta Rusia în legătură cu un atac terorist care ar putea viza „adunări mari" la Moscova, a anunțat Casa Albă.

„La începutul acestei luni, guvernul american avea informații despre un atac terorist planificat la Moscova, care ar putea viza adunări mari de oameni, inclusiv concerte, iar Washingtonul a împărtășit aceste informații cu autoritățile ruse", a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al SUA.

----------

În acest atac , cel mai sângeros din Rusia de la asediul școlii din Beslan din 2004, atacatorii au tras o ploaie de gloanțe către spectatori chiar înainte ca grupul rock din epoca sovietică „Picnic" să cânte în sala de 6.200 de locuri Crocus City Hall, la vest de capitală.

Un clip postat pe rețelele de socializare a suprins momentul în care mai multe persoane înarmate și în ținută de camuflaj au pătruns în clădire și au deschis focul.

„Dintr-o dată s-au auzit pocnituri în spatele nostru - împușcături. O rafală de focuri de armă - nu știu ce", a declarat pentru Reuters un martor, care a cerut să nu fie identificat după nume.

„A început o busculadă. Toată lumea a fugit spre scara rulantă. Toată lumea țipa; toată lumea fugea", a spus martorul ocular.

Anchetatorii ruși au spus că numărul morților a fost de peste 60. Oficialii din domeniul sănătății au anunțat că aproximativ 145 de persoane au fost rănite, dintre care aproximativ 60 erau în stare critică.

Președintele rus Vladimir Putin a fost informat de șefii securității cu privire la situație, inclusiv de către Alexander Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB), a transmis Kremlinul.

Anchetatorii ruși au publicat fotografii ale unei arme automate Kalașnikov, ale unor veste cu mai multe încărcătoare de rezervă și ale unor saci cu cartușe de gloanțe trase.

(foto articol: Investigative Committee of Russia / AP / Profimedia)

Statul Islamic a revendicat atacul , a transmis agenția Amaq a grupului pe Telegram.

O imagine neclară a fost publicată de unele media rusești cu doi dintre presupușii atacatori într-o mașină albă.

Nu este clar, la ora publicării acestei știri, ce s-a întâmplat cu aceștia după atac.

Statul Islamic a afirmat că luptătorii săi au atacat la periferia Moscovei, „ucigând și rănind sute de persoane și provocând mari distrugeri în acest loc înainte de a se retrage în siguranță la bazele lor".

Statele Unite au spus că au informații care confirmă că gruparea Stat Islamic este responsabilă de atac.

Washingtonul a avertizat Moscova în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea unui atac. „I-am avertizat pe ruși în mod corespunzător", a spus un oficial american pentru Reuters.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a subliniat vineri seară, într-o postare pe Telegram, că „Ucraina nu este implicată în atacul terorist de la Crocus”. Casa Albă a transmis și ea că nu există în acest moment niciun indiciu că Ucraina ar fi implicată în atac.



Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?