VIDEO Imagini cu „prizonieri ucraineni” urcând la bordul avionului doborât, difuzate de Rusia

VIDEO Imagini cu „prizonieri ucraineni” urcând la bordul avionului doborât, difuzate de Rusia

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a difuzat vineri o înregistrare video care ar arăta, potrivit acestuia, prizonieri de război ucraineni urcând la bordul avionului militar rusesc de transport care s-a prăbușit miercuri, relatează Sky News.

Rusia difuzează imagini care ar arăta prizonieri de război ucraineni urcând la bordul avionului doborâtFoto: Russian Investigative Committee / AP / Profimedia

Comitetul a rus distribuit video-ul cu următorul text explicativ: „Imagini cu prizonieri de război ucraineni urcând la bordul unui avion Il-76 care s-a prăbușit în regiunea Belgorod ca urmare a unui atac terorist”.

Atât Comitetul de Investigaţii al Rusiei, cât și președintele Vladimir Putin au acuzat Ucraina că a atacat avionul cu o rachetă antiaeriană.

Kievul nu a confirmat dacă a fost implicat sau dacă la bord se aflau prizonieri de război, dar autoritățile ucrainene au pus la îndoială numărul de morți, spunând că doar cinci cadavre au fost duse la o morgă din Belgorod.

Imaginile difuzate vineri seară de Moscova arată vehicule care se apropie de un avion pe pista unui aerodrom înzăpezit. Nu este indicată nicio locație, iar înregistrarea video nu are sunet.

Persoane sunt văzute apoi coborând din vehicule pentru a se pregăti de îmbarcare. Doar acel singur rând de text explicativ sugerează că ar fi vorba despre militari ucraineni care urcă la bordul unui transport militar, notează Sky News.

Postul ucrainean Radio NV scrie într-un comentariu: „Din cauza calității slabe a înregistrării video, este dificil de înțeles ce se întâmplă mai exact în imagini”.

Rusia spune că a găsit documente de identitate, dar și bucăţi de trupuri cu tatuaje „distinctive” la locul prăbușirii

Rusia a afirmat vineri că a recuperat documente de identitate ucrainene, dar și rămășițe umane pe care se puteau observa tatuaje, de la locul unde un avion militar rusesc care, potrivit Moscovei, transporta prizonieri de război ucraineni, s-a prăbușit în urmă cu două zile, în apropierea graniței ruse cu Ucraina, relatează Reuters.

Moscova acuză Kievul că a doborât avionul militar rusesc Iliuşin Il-76, miercuri, în regiunea rusă Belgorod, ucigând cele 74 de persoane aflate la bord, inclusiv 65 de soldați ucraineni capturați, care erau în drum spre a fi schimbați cu prizonieri de război ruși.

Ucraina nu a confirmat, dar nici nu a negat că forțele sale au doborât avionul și a declarat că nu există nicio dovadă cu privire la cine se afla la bord. Kievul contestă aspecte ale versiunii prezentate de Moscova și a cerut o anchetă internațională în caz.

Comitetul rus de Investigaţii, instituţia judiciară din Rusia însărcinată cu anchetarea delictelor cele mai grave, a informat vineri că resturi umane au fost colectate și prelevate pentru teste genetice, iar unele dintre acestea aveau tatuaje distinctive, precum cele purtate de soldații ucraineni capturați pe care Rusia i-a interogat.

Acest comitet de anchetă rus a mai transmis că dovezile colectate au inclus de asemenea „documente ale militarilor ucraineni care au murit în catastrofă, confirmând identitatea acestora, precum și documente de însoțire de la Serviciul federal pentru penitenciare din Rusia”.

Rusia este singura care are acces la locul prăbușirii avionului. Agenția Reuters notează că nu a putut verifica în mod independent informațiile furnizate de autoritățile ruse cu privire la ce s-a întâmplat și la probele care ar fi fost recuperate. Joi, Comitetul de anchetă al Rusiei informa că investigațiile sale preliminare arată că avionul a fost lovit de o rachetă sol-aer trasă din Ucraina.

Ucraina a respins o afirmație a Rusiei potrivit căreia a fost avertizată că un avion care transporta prizonieri de război ucraineni ar fi zburat deasupra regiunii Belgorod în acel moment.

Kievul a indicat de asemenea discrepanțele de pe o presupusă listă, publicată de presa rusă, cu numele celor 65 de ucraineni aflați la bord, afirmând că unele dintre acestea erau ale unor soldați care s-au întors deja în țară în cadrul unui schimb anterior.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că nu știe să fi fost publicată vreo listă oficială. El le-a spus de asemenea ziariștilor ruși că nu are informații cu privire la ce se va întâmpla cu rămășițele umane și dacă acestea vor fi predate Ucrainei.

Întrebat dacă Rusia va furniza Consiliului de Securitate al ONU și altor organizaţii internaţionale dovezi care să demonstreze că Ucraina a fost implicată în doborârea avionului sau că ştia cine se afla la bordul aeronavei, Peskov a răspuns: „Nu am nimic de adăugat în acest stadiu. Anchetatorii lucrează şi deciziile vor fi luate pe măsură ce se vor obţine toate informaţiile necesare”.

Presa de stat din Rusia a relatat că cutiile negre ale avionului au fost trimise la un laborator special al Ministerului Apărării din Moscova și că anchetatorii le examinează deja.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat