VIDEO Imagini în premieră cu noile „drăcovenii” folosite de o unitate specială a Armatei Ucrainei

VIDEO Imagini în premieră cu noile „drăcovenii” folosite de o unitate specială a Armatei Ucrainei

Unitatea „Kraken” a forțelor speciale ucrainene a publicat o înregistrare video rară care arată micro-dronele „Black Hornet” primite din partea guvernelor Marii Britanii și Norvegiei.

Micro-drona „Black Hornet”Foto: Sebastien Bozon / AFP / Profimedia Images

Deși scurta filmare nu este una în vreun fel spectaculoasă, ea ilustrează cum aceste drone „de buzunar” pot fi folosite în interiorul unor clădiri, tranșee și alte tipuri de obiective inaccesibile altor tipuri de echipamente pentru a culege informații cu privire la pozițiile rusești.

Astfel de informații pot fi cruciale pentru soldații ucraineni angajați în lupte, după cum au arătat de altfel numeroasele înregistrări video apărute de-a lungul lunilor cu soldați ruși decimați de lovituri de artilerie după ce au fost surprinși din drone FPV (cu capacitate de înregistrare video).

Acest tip de înregistrări s-a rărit însă în ultimul timp, după ce forțele ucrainene au început să folosească drone „kamikaze” pentru lovituri directe asupra militarilor Moscovei.

Unitatea „Kraken” a mai publicat marți o înregistrare video separată care îi arată pe militarii săi angajați în luptă:

Aceasta este considerată una dintre unitățile de elită ale Ucrainei, ea aflându-se în subordinea Directoratului Principal de Informații de la Kiev, serviciul de informații militare condus de generalul Kirilo Budanov.

Mai devreme în cursul acestui an unitatea „Kraken” a revendicat distrugerea unui centru de comandament rusesc în timpul unei operațiuni spectaculoase pe timp de noapte în orașul Soledar din regiunea Donețk.

Ce sunt micro-dronele „Black Hornet” primite de forțele ucrainene

Norvegia și Marea Britanie au anunțat în luna august a anului trecut că vor furniza astfel de micro-drone Ucrainei pentru a o ajuta în războiul său cu Rusia, anunțul fiind făcut la momentul respectiv de către ministerul apărării de la Oslo.

Costul total al dronelor, a căror denumire completă este „Teledyne Flir Black Hornet”, promise atunci de cele două state membre ale NATO s-a ridicat la peste 9 milioane de euro.

Micro-drona „Black Hornet” este uşor de operat, robustă, greu de detectat şi este deosebit de potrivită pentru luptă în zonele urbane, potrivit comentariilor făcute în momentul anunțului de către Bjørn Arild Gram, ministrul norvegian al apărării.

Prox Dynamics AS, producătorul norvegian al acestei micro-drone, afirmă că Black Hornet este „extrem de ușoară, aproape silențioasă și are o durată de zbor de până la 25 de minute, încape în buzunar, este testată în luptă și transmite operatorului imagini video live și imagini fixe HD”.

Micro-drona a fost achiziționată ca parte a unui acord-cadru pe care compania îl are cu agenţia norvegiană de materiale de apărare.

Pe lângă acoperirea unei părți a costurilor cu achiziția, partea britanică s-a ocupat în colaborare cu norvegienii de instruirea personalului ucrainean în utilizarea micro-dronelor şi livrarea lor către forțele Kievului.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB