VIDEO Iohannis spune că nu vor mai fi ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei: Nu se vor mai găsi motivaţii

VIDEO Iohannis spune că nu vor mai fi ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei: Nu se vor mai găsi motivaţii

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi că în viitor nu vor mai exista ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei, cel mai recent act normativ de acest gen fiind ultimul.

"A fost o situaţie excepţională, creată - poate veţi avea impresia că n-am ieşit din campania electorală - o situaţie creată de PSD, fiindcă, practic, în ultimele luni de mandat, Parlamentul nu a mai funcţionat, Parlamentul a fost folosit drept tribună de campanie electorală şi atunci, Parlamentul, care trebuia să modifice această lege, nu a făcut-o, or, cineva trebuia să o facă. Nu puteam să stăm să ne uităm cum intră în vigoare o prevedere pe sistemul de justiţie care nu poate fi îndeplinită, pur şi simplu", a declarat şeful statului într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.El a susţinut că respectiva ordonanţă de urgenţă a fost o "excepţie".

"După foarte multe discuţii şi analize de constituţionalitate, de oportunitate, Guvernul a adoptat această ordonanţă de urgenţă, după părerea mea în mod corect. Însă e clar, acum, cu un nou Parlament, care ştie care este miza, care ştie că trebuie reparate legile justiţiei, nu vor mai exista astfel de excepţii şi am subliniat în discuţiile cu guvernanţii acest lucru foarte clar. (...) Nu se vor mai găsi motivaţii. Asta a fost ultima", a precizat Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, la finalul anului trecut, că Guvernul a fost nevoit să adopte ordonanţa de urgenţă potrivit căreia se amână intrarea în vigoare a alcătuirii completurilor de trei judecători care judecă apelurile în instanţe, fiind vorba "de o chestie tehnică, ce ţine doar de buna administrare a actului de justiţie".

"Guvernul României, după cum ştiţi încă de anul trecut, a ieşit de sub zodia Ordonanţei 13, este foarte clar că nu mai avem acea emoţie că se dau ordonanţe pe justiţie care să scoată lumea în stradă. În seara aceasta am fost nevoiţi să adoptăm o ordonanţă care se referă la aplicabilitatea unui articol din Legea 304 din 2004, referitor la organizarea judiciară. Însă este vorba de un articol unic, este vorba de o chestie tehnică ce ţine doar de buna administrare a actului de justiţie. Dacă nu am fi intervenit de urgenţă prin această modalitate a ordonanţei de urgenţă, de la 1 ianuarie ar fi intrat în vigoare dispoziţiile care obligau constituirea de completuri de apel de câte trei judecători şi aveam o mare problemă în instanţele judecătoreşti, atât în privinţa proceselor civile, cât şi penale. Ca atare, am primit din partea Consiliului Suprem al Magistraturii, care este garantul independenţei justiţiei, o solicitare de a interveni de urgenţă în plan legislativ, pentru a nu se crea blocaje inacceptabile în sistemul judiciar", a precizat Stelian Ion atunci. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

3 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

4 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...