01:15 Noi imagini cu ceea ce ar fi rachete balistice iraniene sunt distribuite pe rețelele de socializare

01:08 Avioane de război americane și britanice au doborât câteva drone iraniene cu destinația Israel deasupra zonei de frontieră Irak-Siria, a informat, fără a cita surse, postul de televiziune Channel 12, relatează Reuters.

01:00 Hezbollah anunță lansarea de rachete spre Înălțimile Golan, ocupate de Israel, relatează AFP.

00:50 „Apărarea antiaeriană a Egiptului este în alertă maximă”, a anunțat Al-Qahera News, citând o sursă de securitate la nivel înalt, în timp ce Iranul a lansat un atac cu drone și rachete împotriva Israelului, relatează AFP.

Iranul a lansat un prim val de rachete balistice

00:45I ranul a lansat primul val de rachete balistice, susțin surse din cadrul gărzilor revoluționare, citate de presă.

00:42 Sirenele de avertizare au început să sune în nordul Israelului, la granița cu Libanul (armată)

00:41 Imagini cu o rachetă de crozieră ce s-ar îndrepta spre Israel (n.r. imagini ce nu au putut fi deocamdată verificate).

00:33 Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a condamnat sâmbătă atacul „nechibzuit” al Iranului împotriva Israelului

00:28 Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a promis că „regimul sionist rău intenționat al Israelului va fi pedepsit” după lansarea de către Iran a atacurilor cu drone împotriva Israelului.

00:26 Libanul a anunțat și el că și-a închis temporar spațiul aerian, relatează Reuters.

Israelul ar fi început să intercepteze primele drone deasupra Siriei și Iordaniei

00:16 Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a convocat cabinetul de război israelian la sediul militar din Tel Aviv, relatează Reuters.

00:04 Channel 12 relatează, fără a cita vreo sursă, că Israelul a început să intercepteze drone iraniene peste Siria și Iordania, relatează Times of Israel.Potrivit postului, Iranul a lansate aproximativ 100 de drone și rachete de croazieră

00:03 Gărzile revoluționare iraniene spun că operațiunea „Promisiune adevărată” face parte din pedeapsa pentru crimele israeliene - presa de stat iraniană

00:00 Teheranul a lansat un al treilea val de drone către Israel, scrie Times of Israel, citând presa legată de Iran.

23:59 Iordania declară stare de urgență.Apărarea antiaeriană a Iordaniei era pregătită să intercepteze și să doboare orice dronă sau aeronave iraniene care încalcă spațiul său aerian, au declarat două surse regionale de securitate.

23:57 Israelul își va închide spațiul aerian duminică seara, la 21:30 GMT (00:30, ora locală), după ce armata a anunțat un atac cu drone lansat de Iran către teritoriul său, potrivit afp.

23:55 Irakul, care se învecinează cu Iranul, a anunțat sâmbătă seara târziu închiderea spațiului său aerian și suspendarea traficului aerian

Iranul a lansat sute de drone și a lansat și rachete de crozieră către Israel

23:54 Compania aeriană El Al a anulat 15 zboruri programate pentru sâmbătă și duminică, în timp ce ostilitățile cu Iranul au crescut și Israelul și-a închis spațiul aerian ca măsură de precauție.

23:44 Gărzile Revoluționare ale Iranului au declarat că a țintit locuri specifice din Israel prin lansarea de drone și rachete, presă de stat.

23:43 Iranul a lansat o rachetă de croazieră către Israel, potrivit Canalului 12, relatează Reuters.

23:40 Salva de drone iraniene este așteptată să ajungă în Israel la ora locală 02.00, potrivit Canal 12.

23:37 Iranul a început un atac aerian împotriva Israelului, care probabil se va desfășura în câteva ore, a anunțat și Casa Albă sâmbătă, relatează Reuters.

Președintele Joe Biden este ținut la curent în mod regulat de echipa sa de securitate națională și este în comunicare constantă cu oficialii israelieni, precum și cu partenerii și aliații americani, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, într-un comunicat.

23:33 Iordania își închide spațiul aerian „din motive operaționale” de astăzi la 20:00 UTC (23.00, ora României) până mâine la 02.00 (ora 05.00, ora României)

23:28 Spațiul aerian israelian va fi închis aviației internaționale pentru sosiri și plecări de la ora 22:30 GMT, a anunțat autoritatea aeroporturilor, relatează Reuters.

23:22 O serie de drone au fost văzute zburând din direcția Iranului peste provincia irakiană Sulaymaniya, au declarat sâmbătă pentru Reuters trei surse de securitate.

Iranul a lansat un atac cu drone către Israel

23:15 Armata israeliană a confirmat că Teheranul a lansat mai multe drone spre Israel

23:09 Postul TV Canal 12 din Israel a raportat sâmbătă că Iranul a lansat zeci de aeronave fără pilot către ținte din Israel și că era de așteptat să ajungă în câteva ore, relatează Reuters.

Un expert intervievat de acest post de televiziune, generalul în retragere Amos Yadlin, a declarat că dronele erau echipate cu câte 20 kg de explozibili fiecare și că apărarea antiaeriană a Israelului este pregătită să le doboare.

23:04 Premierul Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă seară că Israelul este pregătit pentru un atac direct din Iran și va răspunde în mod similar , relatează Times of Israel .

Gallant a spus că israelienii ar trebui să țină seama de orice ordine care ar putea fi emise de armată, care cartografiază rachetele care se îndreaptă asupra sa și alte amenințări aeriene, astfel încât publicul să știe dacă să se adăpostească.

Totodată, Israelul a plasat forțele armate în alertă totală din cauza unui posibil atac al Iranului.

Astfel, armata israeliană a anunțat sâmbătă închiderea școlilor din motive de securitate după amenințările Iranului de a răspunde atacului de la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian din Damasc, pus pe seama Israelului.

De duminică, în prima zi a săptămânii în Israel, „activitățile de predare, excursii și ieșiri” școlare sau extrașcolare sunt suspendate, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, într-o adresă video.

Contraamiralul Daniel Hagari a declarat că zeci de avioane de luptă au fost ridicate de la sol ca parte a stării de alertă.

Biden se întoarce la Washington pe fondul ameninţărilor Iranului la adresa Israelului

Biden s-a întors mai devreme la Washington la o zi după ce a prezis că atacurile Iranului vor avea loc „mai devreme, mai degrabă, decât mai târziu” și a încercat să emită din nou un avertisment public sever, spunând că mesajul său către Teheran este pur și simplu: „Nu”.

Wall Street Journal scria joi că este de așteptat ca Iranul să atace Israelul în următoarele 24 până la 48 de ore, însă atacul nu a avut loc. Cu toate acestea, mai multe surse din serviciile de informații americane au declarat pentru CNN că au văzut mai multe semne privind pregătirea Iranului .

Totodată, agenția de știri iraniană IRNA a anunțat că Gărzile Revoluționare iraniene au confiscat sâmbătă o navă de marfă care naviga sub pavilion portughez, dar era închiriată de la o companie cu legături cu Israelul, în strâmtoarea Ormuz.

IRNA a relatat că un elicopter al Gărzii a dus soldați la bordul navei, iar aceștia au preluat controlul asupra navei MSC Aries, care navighează sub pavilion portughez.

Potrivit relatărilor americane, Iran ar putea apela la grupări proxy pentru a lansa atacul. De altfel, vineri, 40 de rachete au fost lansate de Hezbollah, grupare libaneză apropiată Iranului, asupra teritoriului israelian. Acestea au fost interceptate și nu au produs victime.

„Va veni răzbunarea”, a titrat sâmbătă cel mai mare cotidian al Israelului, Yedioth Ahronoth. „Pentru moment, premisa este că va fi foarte curând, în următoarele zile”.

Statele Unite au anunțat vineri că trimit întăriri în Orientul Mijlociu, pe măsură ce temerile privind un atac din partea Iranului împotriva Israelului, acuzat de un atac mortal împotriva consulatului iranian din Damasc , se intensifică în regiune, iar Casa Albă a avertizat că amenințările Teheranului sunt „reale”.

Israelul nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atacul aerian din 1 aprilie în care au fost uciși generalul iranian Mohammad Reza Zahedi, un comandant superior al Forțelor Quds din Corpul Gărzii Revoluționare Iraniene, și alți șase ofițeri care participau la o întâlnire în complexul ambasadei din Damasc.