VIDEO Jackdaw, drona de ultimă generație. Blochează sistemele electronice ale avioanelor inamice

VIDEO Jackdaw, drona de ultimă generație. Blochează sistemele electronice ale avioanelor inamice

Firma britanică de tehnologie QinetiQ a introdus un nou sistem aerian fără echipaj (UAS) „de unică folosință”, la preț redus și ultraperformant, numit Jackdaw („Stăncuța”), scrie Newsweek .

Dezvoltată în colaborare cu parteneri din industrie, drona funcționează perfect cu alte platforme aeriene, permițând o gestionare mai ușoară de la un centru de operațiuni central.

Capacitatea sa de a face echipă cu sisteme atât cu echipaj, cât și fără echipaj, sporește, de asemenea, eficacitatea misiunii și reduce riscul direct pentru viețile umane.

Dar cea mai bună caracteristică a Jackdaw, conform QinetiQ, este că este un UAS de unică folosință pentru aplicații aeriene, maritime și terestre.

„Caracteristicile sale de unică folosință cu costuri reduse sporesc flexibilitatea operațională, oferind comandanților opțiunea de a sacrifica activele atunci când este necesar”, a spus compania într-un comunicat de presă, potrivit thedrive.com .

Potrivit oficialului QinetiQ, Mick Andrae, Jackdaw valorifică experiența companiei în dezvoltarea de drone de înaltă performanță, cum ar fi ținta aeriană de generație următoare Banshee.

Jackdaw poate călători cu o viteză maximă de 400 de noduri (740 de kilometri pe oră) și are o rezistență de zbor de peste trei ore.

Poate fi folosită pentru a sprijini misiuni de informații, supraveghere și recunoaștere pentru o conștientizare îmbunătățită a situației.

Drona poate fi, de asemenea, configurată să participe la războiul electronic și să blocheze avioanele inamice aflate în misiune.

În plus, Jackdaw poate ajuta la antrenamentul militar devenind o reprezentare complexă a amenințărilor, realistă.

UAS-ul de unică folosință va fi disponibil pe piață din 2025.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cică în PSD ar fi în desfășurare o „lovitură de palat”...

2 „Gaura neagră a lui Ciolacu”, subiectul unui nou articol... Cam picant...

3 VIDEO Răsturnare de situație în cazul doctoriței românce ucisă în Franța?

4 Decizie penibilă a justiției din Ro / Tânăra din Gorj, condamnată la închisoare cu executare pentru că a păcălit un italian că se mărită

5 Frate, cine e asta? / Ar fi intermediat șpaga în Dosarul ASSMB, consilieră a lui Vâlcov și chiriașă în patru case de vacanță din Tenerife, Mallorca, Ma…