VIDEO Jannik Sinner, campion la Australian Open/Revenire de senzație după ce a fost condus cu 2-0 la seturi de rusul Daniil Medvedev

VIDEO Jannik Sinner, campion la Australian Open/Revenire de senzație după ce a fost condus cu 2-0 la seturi de rusul Daniil Medvedev

Jannik Sinner a crezut cu tărie în șansa sa, iar efortul i-a fost răsplătit. Italianul a fost condus cu 2-0 la seturi, iar finala de la Australian Open părea un monolog al lui Daniil Medvedev. În vârstă de 22 de ani, Sinner a pus în scenă o revenire formidabilă, iar victoria a venit după un meci epuizant de trei ore și 44 de minute, scor 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3.

Jannik SinnerFoto: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia

Jannik Sinner vs Daniil Medvedev 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3 în finala de la Australian Open 2024

Sinner are tărie mentală, nu-i tremură mâna pe rachetă, iar meciul îl închide cu serviciul. Jannik a revenit de la 0-2 la seturi pentru a cuceri primul trofeu de Grand Slam din carieră.

Jannik servește apăsat, iar Daniil găsește tot mai greu răspunsurile pe măsură. Se face 5-2 între timp, iar italianul este la un singur game distanță de a câștiga primul său titlu de Grand Slam din carieră.

Cu ceva mai multe dificultăți fizice decât adversarul său, Daniil încearcă să scurteze raliurile, face pasul de câteva ori la fileu (total neinspirat), iar breakul își face apariția și în setul decisiv. Sinner s-a desprins la 4-2, iar acum a devenit favorit la câștigarea trofeului...

Mult echilibru și în debutul decisivului. Jannik își câștigă serviciul și trece din nou în avantaj, scor 2-1. Daniil revine instant și restabilește egalitatea. Este deja un adevărat duel al nervilor întinși la maximum.

La fel ca și în setul al treilea, Sinner a făcut breakul decisiv la 5-4 în favoarea sa. Finala capătă accente dramatice, de la 2-0 la seturi pentru Medvedev acum este 2-2. Urmează setul decisiv, publicul a primit ceea ce-și dorea: o finală lungă, de cinci seturi, cu spectacol și dramatism.

Daniil a redevenit periculos de la retur, însă serviciul l-a ajutat pe Jannik să salveze mingea de break. Este 4-3 pentru italian în setul al patrulea. Cea mai echilibrată manșă de până acum.

Încă o minge de break salvată de Daniil, rusul restabilește egalitatea, scor 2-2. Se joacă raliuri lungi, risipă mare de energie pentru amândoi jucătorii.

Se menține echilibrul, cu toate că Sinner a avut o șansă de break la 1-0 în favoarea sa. Se merge cu serviciul momentan, este 2-1 în favoarea italianului.

Acum doi ani de zile, Medvedev a pierdut finala de la Australian Open după ce a condus cu 2-0 la seturi împotriva lui Rafael Nadal. Vom vedea dacă Sinner va putea să facă și el ceva asemănător astăzi.

Setul III

Nimic nu anunța cu adevărat vreo fisură în gameurile de serviciu ale rusului, dar cu toate acestea Daniil a resimțit presiunea momentului și a făcut un joc slab de la lansare. Jannik a fost concentrat, nu a mai greșit la fel de mult (cu toată că încă ratează unele lovituri ușoare), iar breakul a venit, spre bucuria fanilor australieni. Sinner a câștigat setul, scor 6-4, iar finala se va prelungi.

Este primul set echilibrat al finalei, publicul de pe Rod Laver Arena își dorește o finală lungă, iar pentru acest lucru este nevoie ca Sinner să câștige manșa. Italianul conduce cu 5-4.

Sinner pare acum mai aproape de rivalul său, dar în continuare nu poate să pună cu adevărat probleme de la retur. Fără breakuri în primele șapte gameuri ale setului al treilea (4-3 pentru Jannik).

Setul II

Sinner a avut o minge de break, dar serviciul l-a ajutat încă o dată pe Daniil. Rusul conduce acum cu 2-0 la seturi, după un dublu 6-3. Sunt însă unele semne că măcar în setul al treilea să avem parte de o finală echilibrată.

Italianul „leagă” două gameuri, iar de la 1-5 se ajunge la 3-5. Unele semne de revenire din partea celui care l-a eliminat în semifinale pe Novak Djokovic.

Rugat de antrenorul său italian să se relaxeze, Jannik arată o ușoară schimbare de la retur. Lovește cu mai mult încredere, cu adâncime, îl pune pe Daniil pentru prima dată sub presiune, iar breakul apare (primul reușit de Sinner în această finală). 5-2 pentru Medvedev.

Debusolat complet, Jannik vine la fileu, dar ratează complet un voleu de forehand. Încă un break pentru Medvedev. Rusul este de neoprit până acum, finala curge într-o singură direcție (5-1 pentru Daniil).

Gameurile de serviciu sunt foarte grele pentru Jannik. Rusul este fantastic de la retur, pune o presiune imensă pe italian, iar până la urmă breakul își face apariția. Medvedev conduce cu 3-1 în setul al doilea. Daniil face de toate și vine de câte ori are ocazia la fileu. Sinner este depășit clar din punct de vedere tactic.

Cel mai spectaculos game de până acum al finalei l-a avut pe Sinner la serviciu. La 1-0 pentru rus, italianul a fost nevoit să salveze patru mingi de break. Medvedev variază formidabill, folosește chiar și voleul drive, vine des la plasă, iar tactica continuă să-l surprindă pe elevul lui Darren Cahill.

Setul I

Primul set a fost unul în care Daniil a făcut diferența cu ajutorul serviciului și a jocului său atât de solid de pe baseline. Rusul a dictat ritmul, a lovit mingea din urcare, nu l-a lăsat pe Jannik să se desfășoare, a venit cu schimbări surprinzătoare de direcție, iar tactica a dat roadele scontate. 14-5 la loviturile câștigătoare pentru rus după primul set.

Medvedev fructifică a treia minge de set: 6-3, după 36 de minute.

Daniil a ajuns deja la 6 ași, serviciul este o armă impresionantă până acum. Sinner nu s-a putut apropia prea mult de adversar de la retur, rusul conduce cu 5-3 în primul set.

Medvedev are multă încredere în serviciul său, iar acesta nu-l dezamăgește. Rusul este imbatabil de la lansare, iar Sinner nu-l poate stopa momentan pe mult mai experimentatul său rival (4-2 pentru rus).

Italianul nu și-a pierdut serviciul în cele patru seturi jucate cu Djokovic în semifinale, dar iată că a cedat deja un game de la lansare chiar în debutul finalei cu Medvedev.

Medvedev este primul care rupe echilibrul finalei: rusul este stabil de pe baseline, returnează aproape orice, iar reduta lui Sinner cedează: break făcut de rus în al treilea game al meciului.

Finala masculină de simplu de la Australian Open 2024 a început cu Jannik Sinner la serviciu, iar italianul a trecut primul în avantaj. Medvedev a revenit imediat și a restabilit egalitatea (1-1).

  • Medvedev și Sinner s-au întâlnit de nouă ori în circuitul mondial, iar scorul îi este favorabil rusului, 6-3.
  • Trebuie însă precizat un aspect foarte important: ultimele trei meciuri au fost câștigate de Jannik, toate în 2023. La Beijing (hard), Vienna (hard indoor) și Turneul Campionilor (hard indoor).
  • În perioada 2020 - 2023 (martie, turneul de la Miami) au fost șase meciuri directe, toate câștigate de Medvedev.
  • Este a treia finală de la Australian Open pentru Daniil. Rusul a fost învins de Novak Djokovic în 2021 și de Rafael Nadal în 2022 (după ce a condus chiar cu 2-0 la seturi).
  • Medvedev are un titlu de Grand Slam câștigat până acum în carieră: US Open 2021, după un succes clar, 6-4, 6-4, 6-4, cu Novak Djokovic.
  • De cealaltă parte, Jannik se află în prima finală din carieră de la Australian Open (prima finală de Grand Slam pentru italian). Cel mai bun rezultat la o competiție majoră fusese semifinala de la Wimbledon din 2023.
  • De 14 ore și 44 de minute a avut nevoie Sinner pentru a se califica în finala de la Melbourne.
  • Medvedev a petrecut 20 de ore și 33 de minute pe teren până la calificarea în ultimul act de la Australian Open 2024.

Traseul lui Jannik Sinner până la finala Australian Open 2024

Turul I: 6-4, 7-5, 6-3 cu Botic Van de Zandschulp

Turul II: 6-2, 6-2, 6-2 cu Jesper De Jong

Turul III: 6-0, 6-1, 6-3 cu Sebastian Baez

Optimi: 6-4, 7-5, 6-3 cu Karen Khachanov

Sferturi: 6-4, 7-6(5), 6-3 cu Andrey Rublev

Semifinale: 6-1, 6-2, 6-7(6), 6-3 cu Novak Djokovic

Traseul lui Daniil Medvedev până la finala Australian Open 2024

Turul I: 5-7, 6-2, 6-4, 1-0 cu Terence Atmane (abandon)

Turul II: 3-6, 6-7(1), 6-4, 7-6(1), 6-0 cu Emil Ruusuvuori

Turul III: 6-3, 6-4, 6-3 cu Felix Auger-Aliassime

Optimi: 6-3, 7-6(4), 5-7, 6-1 cu Nuno Borges

Sferturi: 7-6(4), 2-6, 6-3, 5-7, 6-4 cu Hubert Hurkacz

Semifinale: 5-7, 3-6, 7-6(4), 7-6(5), 6-3 cu Alexander Zverev


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”