VIDEO Kovesi, despre legile Justiţiei: Nu se doreşte eficientizarea şi reformarea sistemului de justiţie, ci dependenţa procurorilor de ceva - de ministru/de politic

VIDEO Kovesi, despre legile Justiţiei: Nu se doreşte eficientizarea şi reformarea sistemului de justiţie, ci dependenţa procurorilor de ceva - de ministru/de politic

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că prin modificările Legilor Justiţiei nu se doreşte eficientizarea şi reformarea sistemului, ci dependenţa procurorilor de ceva, ''de ministrul Justiţiei sau de politic''.

Ea critică faptul că proiectele nu au la bază niciun fel de studiu de impact şi nicio notă de fundamentare care să arate de ce trebuie modificate anumite dispoziţii sau nu.

"Haideţi să revenim cu ceea ce este mai grav, de fapt. Nu este ceea ce se regăseşte în lege. Ceea ce este cel mai grav din punctul nostru de vedere este ceea ce nu se regăseşte în această lege. Potrivit legii în vigoare, în acest moment, procurorii se bucură de stabilitate şi independenţă.
Proiectul noii legi elimină cuvântul independenţă. În aparenţă, dacă citeşti acel articol 3 pare că este un text care nu ridică probleme. Dar ce se ascunde în spatele acestui text? Lipseşte cuvântul independenţă. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că procurorii, din momentul în care această lege va intra în vigoare, nu vor mai fi independenţi în activitate. Vor fi subordonaţi ministrului Justiţiei, care de regulă este un om politic. Ca atare, ce se doreşte prin această lege? Nu se doreşte întărirea independenţei, nu se doreşte eficientizarea şi reformarea sistemului de justiţie, ci se doreşte dependenţa procurorilor de ceva, o să vedem dacă de ministrul Justiţiei sau de politic, şi se doreşte limitarea atribuţiilor pe care procurorii le pot avea atunci când sunt independenţi", a susţinut şefa DNA.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...