VIDEO La 82 de ani de la ''Noaptea de cristal'', Germania, Austria şi Israel promit să combată ura şi antisemitismul

VIDEO La 82 de ani de la ''Noaptea de cristal'', Germania, Austria şi Israel promit să combată ura şi antisemitismul

Preşedinţii Austriei, Germaniei şi Israelului au difuzat luni un mesaj video comun în care se angajează să combată împreună ura şi antisemitismul, la 82 de ani de la pogromul din noiembrie 1938, relatează DPA.

Evenimentul din 9-10 noiembrie 1938 este cunoscut şi sub numele 'Noaptea de cristal' (Kristallnacht) sau 'Noaptea sticlei sparte', întrucât străzile oraşelor din Germania nazistă au fost acoperite de sticla geamurilor de la casele şi magazinele evreilor care au fost jefuite, vandalizate şi incendiate. El a reprezentat începutul Holocaustului.

 


 

''Sunt 82 de ani de la Kristallnacht şi umbrele întunecate ale trecutului nu au dispărut de pe străzile noastre'', se arată în mesajul video al preşedinţilor israelian Reuven Rivlin, german Frank-Walter Steinmeier şi austriac Alexander Van der Bellen.

''Ne vom ridica împotriva urii. Ne vom ridica împotriva antisemitismului. Ne vom ridica împreună în Viena, în Ierusalim, în Berlin. Niciodată înseamnă niciodată'', continuă mesajul.

Clipul video a fost publicat pe social media în cadrul unui eveniment mondial în care lăcaşele de cult vor fi iluminate în întreaga lume, luni seară.

Pe zidurile Oraşului Vechi din Ierusalim vor fi proiectate mesaje de speranţă din partea liderilor politici şi religioşi şi a unor supravieţuitori ai Holocaustului, în cadrul campaniei '#LetThereBeLight', lansată de organizaţia 'March of the Living'.

Sute de sinagogi, magazine şi locuinţe ale evreilor au fost jefuite şi incendiate, zeci de mii de evrei au fost umiliţi şi deportaţi şi cel puţin 100, posibil până la 1.300, de evrei au fost ucişi în timpul 'Nopţii de cristal'. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu

4 Așa o fi?

5 „Era ca un card de credit viu” / O adolescentă din România, salvată din ghearele unor animale care o vindeau în …