VIDEO Live TEXT/A început! FOTOGALERIE/În Piață se scandează "Vrem sănătate, nu Securitate!"

VIDEO Live TEXT/A început! FOTOGALERIE/În Piață se scandează "Vrem sănătate, nu Securitate!"

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi, declanşat de anchetele jurnalistice ale „Gazetei Sporturilor”, a luat amploare, iar oamenii au ieşit în stradă, vineri seară, în mai multe oraşe din ţară. În Capitală, numărul protestatarilor din Piaţa Universităţii a ajuns la aproximativ 700.

UPDATE 21.45 Protestatarii se îndreaptă spre Guvern, intenţionând să ocupe Piaţa Victoriei. Aceştia s-au oprit şi la sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde au protestat aproximativ zece minute, apoi au vrut să plece spre sediul Guvernului pe Calea Victoriei, însă au fost opriţi de jandarmi, deoarece acolo este organizat Festivalul Internaţional al Luminii.

Manifestanţii le-au cerut celor care participă la evenimentele de pe Calea Victoriei să li se alăture, apoi au plecat spre Bulevardul Magheru, pentru a ajunge în Piaţa Victoriei. Numărul celor care protestează, vineri seară, în centrul Capitalei a ajuns, la aproximativ 700. 

UPDATE 21.30 Manifestanţii care s-au adunat în faţa Ministerului Sănătăţii spun că vor merge să protesteze şi la sediul Guvernului din Piaţa Victoriei.

UPDATE 21.15 Protestatarii au ajuns în faţa Ministerului Sănătăţii, unde jandarmii au format un cordon pentru a împiedica înaintarea acestora. Se cere demisia ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

UPDATE 21.00 Cei prezenţi îi aplaudă pe jurnalistul Cătălin Tolontan şi pe cei care au făcut parte din echipa care a dezvăluit neregulile privind dezinfectanţii diluaţi din spitale. Protestatarii se grupează pentru a porni în marş spre Ministerul Sănătăţii şi scandează „Pe făraş, Achimaş!“ 

UPDATE 20.50 Toţi cei prezenţi în Piaţă strigă „România, trezeşte-te!“

La Cluj-Napoca, Brașov, Piatra Neamț și alte orașe, tineri s-au strâns și au afișat mesaje împotriva corupției.

Ora 20:40: Prezenta jandarmilor este redusa. În Piață se scandează "Vrem sănătate, nu Securitate!".

UPDATE 20.20 Protestatarii au început să scandeze. Dintr-o portavoce răsună: „Sănătate pentru toţi, nu doar pentru mafioţi!“, „Spitale curate şi dezinfectate!“, „Viruşi ca în parlament nu găseşti nici pe peron“. Numărul celor prezenţi a crescut la 400.

UPDATE 20.10 Mulţi protestatari au venit în Piaţa Universităţii însosţiţi de copiii lor. Nu se scandează, oamenii aprind lumânări în amintirea celor 64 de victime ale incendiului din Clubul Colectiv.

UPDATE 19.30

Numărul protestatarilor a crescut la aproximativ 300.

UPDATE 19.20 Aproximativ 100 de oameni s-au strâns deja în Piaţa Universităţii. Aceştia poartă pancarte pe care scrie „Ne-aţi diluat sănătatea“, „România plânge mânjită de sânge“, „Nu ne diluaţi sănătatea!“. Protestatarii poartă măşti inscripţionate cu două cuvinte: „Corupţia ucide!“.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat, pe Facebook. „Crizele repetate din sistemul sanitar dovedesc încă o dată ineficacitatea unor soluţii parţiale la problemele majore existente şi impun intervenţia fermă din partea celor responsabili. Aştept din partea Ministerului Sănătăţii o analiză exactă şi un plan clar de măsuri de urgenţă în acest caz cu privire la situaţia din domeniul sănătăţii, ca urmare a publicării listei cu spitalele în care au fost depistate probleme cu dezinfectanţii“, a postat Iohannis.

Scandalul dezinfectanţilor „Hexi Pharma” scoate lumea în stradă.

Evenimentul cu numele „Haideţi să facem ceva!” a fost creat miercuri, 4 mai, pe Facebook, iar întâlnirea este stabilită pentru vineri, 6 mai. Evenimentul creat a luat amploare pe Facebook „În ţara noastră, se poate întâmpla orice. Pentru asta, nu trebuie decât ca noi să tăcem şi să nu facem nimic. Mai mulţi ziarişti s-au alăturat Gazetei Sporturilor şi investighează cazul dezinfectanţilor. Haideţi să nu îi lăsăm singuri. Haideţi să nu mai tăcem! Să ieşim în stradă şi să le cerem socoteală. Să cerem răspunderea ministrului sănătăţii şi o anchetă obiectivă. Să îi întrebăm pe Premierul Cioloş şi pe Preşedintele Iohannis de ce scandalul de la Operă a dat jos un ministru, în timp ce carnagiul din Sănătate nu îi deranjează pe niciunul dintre ei. Să mobilizăm cât mai multă lume şi să fim acolo cât mai mulţi”, este mesajul iniţiatoarei evenimentului, Carmen Uscatu.

Evenimentul a fost creat de către Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei „Dăruieşte viaţă”, cunoscută pentru că faptul că luptă împotriva deficienţelor din sistemul sanitar românesc.

Scandalul „Hexi Pharma”

Compania „Hexi Pharma” este aflată în centrul scandalului dezinfectanţilor diluaţi de zece ori care ajung în spitalele din România. De asemenea, conform investigaţiilor jurnaliştilor de la „Gazeta Sporturilor, firma în cauză ar fi cumpărat materia primă pentru substanţele dezinfectante cu un preţ de până la şapte ori mai mare decât cel de piaţă. Trustul „Hexi Pharma” a avut, totodată, ani la rând acces la documente importante ale sistemului sanitar, printr-o firmă care s-a ocupat de ordonarea arhivelor spitalelor. „Hexi Pharma”, a declarat că nu respinge acuzaţiile potrivit cărora concentraţia arătată de raportul ICECHIM era diferită de cea trecută pe etichetă. Reprezentanţii firmei susţin că au trimis probe spre verificare într-un laborator din Germania. Proteste au fost anunţate şi în mai multe oraşe din ţară









Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...