VIDEO Lovitură grea pentru Ucraina/Imagini credibile cu distrugerea unui sistem HIMARS de către Rusia

VIDEO Lovitură grea pentru Ucraina/Imagini credibile cu distrugerea unui sistem HIMARS de către Rusia

Pe rețelele de socializare au apărut primele imagini credibile care par să arate că armata rusă a distrus primul lansator multiplu de rachete HIMARS primit de Ucraina din partea Statelor Unite, o lovitură de moral grea pentru forțele Kievului.

Sistemul HIMARS ar fi fost distrus cu o racheta IskanderFoto: Captura video - Twitter

Înregistrarea video cu distrugerea a ceea ce pare a fi destul de sigur un sistem HIMARS a apărut marți noaptea pe canalele de Telegram rusești, fiind redistribuită apoi pe Twitter de bloggerii militari ai Rusiei și alte surse pro-Kremlin:

Agenția Forbes consideră imaginile suficient de convingătoare pentru a concluziona că „după doi ani de încercări, Rusia a distrus în sfârșit un HIMARS”.

David Axe, unul dintre analiștii militari ai Forbes, notează că imaginile sugerează că o dronă de supraveghere rusească ar fi depistat sistemul HIMARS și vehiculele sale de sprijin lângă liziera unei păduri de lângă Nykanorivka, o localitate din regiunea Donețk aflată la aproximativ 40 de kilometri de linia frontului.

În înregistrarea filmată din dronă se poate vedea cum o rachetă, posibil una Iskander lansată de la sol, pare să cadă în imediata apropiere a sistemului HIMARS, explozia ducând la detonarea uneia dintre rachetele sale M30/31.

Forbes notează că din înregistrare nu este clar dacă echipajul lansatorului multiplu de rachete a fost ucis în urma loviturii sau de ce acesta era expus pe front în plină zi.

Însă o înregistrare video distribuită de forțele armate ucrainene pe 21 februarie a arătat cum zeci de soldați ruși au fost uciși pe timp de zi în lovituri cu lansatoare HIMARS în în regiunea Herson din sudul Ucrainei, în Rezervația Naturală Nisipurile Oleșki, unde armata rusă ar fi creat un poligon de instrucție.

„Oricare ar fi situația, este o pierderea grea pentru armata ucraineană - într-o victorie rară de contrabaterie pentru armata rusă care în mare parte a eșuat în a contracara HIMARS-urile produse de americani. S-ar părea că o combinație între o dronă de recunoaștere cu rază lungă și o baterie Iskander care a acționat rapid a reușit în cele din urmă să vină de hac Brigăzii 27 a Ucrainei”, conchide David Axe pentru Forbes.

Știre în curs de actualizare.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB