VIDEO „Mai este cale lungă”/Președintele, pesimist în privința unui vot al Austriei pentru aderarea României la Schengen

VIDEO „Mai este cale lungă”/Președintele, pesimist în privința unui vot al Austriei pentru aderarea României la Schengen

Președintele Klaus Iohannis spune că, deși Austria „și-a mai flexibilizat” poziția în privința unui vor favorabil intrării României în Schengen, „mai este cale lungă și mai este nevoie de multe negocieri și discuții”.

Presedintele Klaus IohannisFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

El a făcut aceste declarații miercuri, la Bruxelles, unde participă la Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest și la reuniunea Consiliului European.

Întrebat cum poate evita România un nou eșec Schengen, Iohannis a spus că din decembrie 2022, de când Austria a blocat aderarea României în spațiul european de liberă circulație, „toată lumea negociază, pe toate palierele”.

  • „În ultima vreme a apărut o oarecare flexibilizare a poziției Austriei, dar, vreau să fiu foarte sincer, mai este cale lungă și mai este nevoie de multe negocieri și discuții (...)
  • Nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un rezultat favorabil pentru România. Este nevoie de foarte, foarte multe negocieri în continuare”, a declarat Klaus Iohannis.

Chestionat dacă exclude totuși o reuniune extraordinară a Consiliului JAI în acest an pentru aderarea României la Schengen, Iohannis a răspuns: „Nu, nu exclud așa ceva, dacă se ajunge la un compromis acceptabil”.

Iohannis a mai spus că nu există semnale din partea altor state că s-ar opune aderării României la Schengen:

  • „Pe de altă parte, este cunoscut că noi suntem tratați, așa este procedura, la pachet cu Bulgaria și acest lucru complică negocierile, pentru că ele se vor purta în trei sau în patru. Deci, încă un punct complicat.
  • Totuși, avem asigurări din partea tuturor, în afară de Austria”.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”