VIDEO Maia Sandu, „terorizată” de moderatorul TVR să comenteze narativele propagandei rusești

VIDEO Maia Sandu, „terorizată” de moderatorul TVR să comenteze narativele propagandei rusești

Momente stânjenitoare în emisiunea „Alb și Negru“, difuzată miercuri, 15 februarie, la postul public TVR 1: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a fost pusă de moderatorul Marian Voicu să răspundă, în aproape tot interviul, narativelor propagandei rusești. Maia Sandu a fost calmă și a demontat dezinformările, dar la un moment dat a remarcat că nu înțelege de ce sunt popularizate aceste minciuni chiar pe postul public românesc, scrie site-ul ziaristii.com . Un alt moment relevant a fost atunci când șefa statului vecin a menționat că a fost sunată de „alți parteneri care țin la democrația din Republica Moldova“ – nu și de Klaus Iohannis , după ce a denunțat public tentativa de lovitură de stat pusă la cale de Rusia.

Moderatoul Marian Voicu a început cu o mică gafă chiar din prima propoziție, când a spus că „invitatul meu din această seară este doamna Maia Sandu” – corect ar fi fost să spună „invitata mea”.

Maia Sandu către moderatorul Marian Voicu, care cita pe larg din presa de la Moscova: „Nu cred că trebuie să repetăm propaganda rusească“

Apoi, o bună parte din emisiune a fost construită pe citarea narativelor rusești, președinta Republicii Moldova fiind nevoită să răspundă la toate acestea. I-a spus Maiei Sandu că prin schimbarea Guvernului a creat instabilitate, apoi a prezentat teoriile Moscovei, cum că actuala putere de la Chișinău e dictatorială.

Șefa statului vecin a răspuns cu răbdare, punctând: „Rusia nu este în măsură să ne dea nouă lecții de democrație, sfatul meu pentru ei este să analizeze clasamentele internaționale atunci când vine vorba despre valorile democratice și cum se poziționează statele în aceste clasamente. În rest, acțiunile noastre sunt îndreptate spre consolidarea democrației, pentru consolidarea instituțiilor statului, așa încât instituțiile statului să poată să protejeze cetățenii”.

Moderatorul a insistat însă și a revenit, la un moment dat, citând zeci de secunde, cuvânt cu cuvânt, din presa rusă care acuză Guvernul moldovean că ar persecuta opoziția și ar băga la pușcărie politicienii care i se opun. Înainte de a răspunde din nou la aceste dezinformări, Maia Sandu a remarcat: „Nu cred că trebuie să repetăm propaganda rusească și nu cred că este mult de comentat aici”.

Apoi, președinta Republicii Moldova a reluat explicațiile: „Noi am luptat pentru democrație și am câștigat alegerile ca să putem să curățăm instituțiile statului de elemente corupte și ca să construim instituții puternice, care să lucreze în interesul cetățeanului. Și asta facem. Dar ne vom proteja de grupările corupte. Suntem în plin proces de reformare a justiției, nu este un proces simplu și trebuie să recunosc că există rezistență în sistem, dar vom continua aceste reforme. Și da, am scos de la putere politicieni corupți și vom promova legi și vom construi instituții așa încât politicienii corupți să nu poată reveni la conducerea țării. Federația Rusă vorbește despre grupări criminale, despre grupări corupte, și nu despre opoziție în sensul autentic al acestui cuvânt. Altfel, există libertate în Republica Moldova pentru partidele politice care se finanțează transparent, care respectă legea. Se desfășoară activități, inclusiv proteste”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”