VIDEO Maior despre vizita lui Iohannis în SUA: Întâlnirea cu Trump, un moment culminant; va fi urmat de acțiuni practice

VIDEO Maior despre vizita lui Iohannis în SUA: Întâlnirea cu Trump, un moment culminant; va fi urmat de acțiuni practice

Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu omologul său american, Donald Trump, în Biroul Oval, a reprezentat punctul culminant al vizitei șefului statului român în SUA și va fi urmată de acțiuni practice, a declarat, pentru AGERPRES, ambasadorul George Maior.

''Cel mai mare avantaj este faptul că avem în primele luni de mandat ale unei noi administrații americane o comunicare directă pe toată gama de interese vitale ale statului român în relația cu SUA — interese militare, strategice, economice, interese pe linie de apropiere a celor două societăți. O vizită istorică. (...) Diplomația română merită felicitată. Se lucrează la această vizită încă din perioada de tranziție. S-a lucrat intens și inteligent, pe multiple planuri'', a spus Maior.

El a explicat că evenimentele care au precedat întâlnirea lui Iohannis cu Trump au fost, de asemenea, importante — întrevederea cu directorul CIA, dezbaterea organizată de Heritage Foundation, întâlnirea ''în premieră'' cu secretarul de stat american Rex Tillerson, unul dintre cei mai influenți membri ai actualei administrații'', dar și cea cu comunitatea de români din SUA.

''Au avut loc o serie de evenimente foarte importante în planul relației strategice și politice cu SUA. Vizita la directorul CIA și o discuție foarte adâncă pe linia cooperării serviciilor de informații unde România reprezintă unul din partenerii principali ai SUA în plan global. Și subliniez acest lucru. Apoi, evident, discuția la Heritage Foundation, (...) unde am putut disemina mesajul nostru național în ceea ce privește valoarea parteneriatului strategic dintre România și SUA și viziunea noastră asupra viitorului acestui parteneriat, asupra securității regionale și internaționale. O serie de întâlniri importante la Congres, cu senatori extrem de influenți, inclusiv președintele Senatului, la Camera Reprezentanților, (...) și, o premieră probabil, în Congres decorarea unor membri influenți ai Camerei Reprezentanților care au avut o contribuție foarte semnificativă la dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american'', a detaliat el.

Ambasadorul român în SUA a subliniat că la Cimitirul Național Arlington din Washington a avut loc ''cel mai înalt ceremonial care se acordă unui oficial străin''.

''Este cel mai înalt ceremonial care se acordă unui oficial străin. Are o simbolistică aparte, pentru că exprimă stima pentru statul român, România și președintele României, pe de altă parte, valoare simbolică într-un moment în care vom sărbători Centenarul nostru. Am ținut în mod deosebit să realizăm această acțiune și în memoria acelor soldați militari americani îngropați în cimitirul Arlington care au luptat în timpul Primului Război Mondial. (...) Un moment special și emoționant'', a mai spus Maior.

În ceea ce privește întâlnirea cu președintele Donald Trump, ambasadorul român a afirmat că a reprezentat ''un moment culminant'', care va fi urmat de acțiuni practice.

''Cum se poate pune problema ca la o întâlnire cu președintele american să nu se obțină rezultate extraordinare pentru România? În primul rând în planul securității, în planul prosperității. Delegația președintelui Trump a inclus și cel mai influent membru pe linia relațiilor comerciale și economice internaționale ale SUA, secretarul Comerțului, de exemplu. Acestea sunt elemente fundamentale care ne asigură securitate, apărarea și prosperitatea statului nostru și, prin simetrie, a statului american. Deci, vizita aceasta a fost un moment culminant (...) pentru că ea va fi urmată de acțiuni practice'', a argumentat el.

Maior a ținut să sublinieze și că transmiterea în direct de către principalele canale de știri și analiză a conferinței celor doi oficiali ''ajută enorm'' și la proiectarea profilului României la nivelul societății și opiniei publice americane.

''Probabil, în istoria relațiilor diplomatice româno-americane, nu a existat vreodată asemenea diseminare a mesajului românesc în SUA. O conferință de presă transmisă în direct de principalele canale de știri și analiză americane. (...). Acest lucru efectiv ne ajută enorm și la proiectarea profilului României la nivelul societății și opiniei publice americane, ceea ce este extraordinar de important astăzi. În acest context s-a reafirmat forța legăturii transatlantice, într-un moment complicat al relațiilor internaționale (...) și rolul României de stat pivot în ecuația transatlantică și în această regiune în care ne situăm geografic extrem de complexă din punct de vedere al securității, extrem de expusă unor riscuri, extrem de volatilă câteodată și impredictibilă pe aceste planuri. Pentru România este un mare succes această vizită, în planul relațiilor internaționale actuale, aș spune fără nicio ezitare'', a susținut ambasadorul român în SUA.

În opinia diplomatului, vizita pe care președintele Trump o va face în Polonia nu va diminua din impactul întâlnirii cu șeful statului român.

''Faptul că am fost primul stat din Europa Centrală și de Est care a avut posibilitatea acestei comunicări directe este un avantaj și pentru regiune și pentru Polonia, implicit, la fel cum eventuala vizită a președintelui Trump în Polonia, într-un context multilateral, să nu uităm, la care participăm și noi, va prilejui o nouă discuție a președintelui Trump și a președintelui României și a președinților sau șefilor de guvern care vor participa la această reuniune. Pentru regiune, pentru valoarea securității în flancul estic al NATO sunt momente remarcabile, în beneficiul tuturor statelor'', a completat el.

În încheiere, Maior a afirmat că vizita președintelui Iohannis în SUA este una istorică și a subliniat că cel mai mare avantaj al acesteia este faptul că România are, din primele luni de mandat ale noii administrații americane, ''o comunicare directă pe toată gama de interese vitale ale statului român în relația cu SUA'' — interese militare, de securitate, strategice, interese economice, interese pe linie de apropiere.

''Nu mă feresc să folosesc cuvinte mari, oricum le folosesc rar. Este o vizită istorică'', a conchis ambasadorul român la Washington.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Orban a primit ce-a meritat!

2 Așa o fi?

3 VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la Congresul PNL

4 VIDEO Dan Barna, atacuri în rafală: Cuvântul care îl definește pe Cioloș e „Sistem”

5 Cine este escrocul de talie mondială arestat la Cluj și extrădat în SUA