VIDEO Ministrul Justiției continuă SLUGĂRNICIA față de Dragnea. Mă, voi aveți de gând s-o comiteți?

VIDEO Ministrul Justiției continuă SLUGĂRNICIA față de Dragnea. Mă, voi aveți de gând s-o comiteți?

Sluga lui Dragnea, Florin Iordache, ministrul Justitiei, a declarat joi pentru Realitatea TV ca ministerul isi va anunta luni pozitia privind proiectele de ordonante de urgenta de gratiere si de modificare a Codului Penal, aspru criticate de societatea civila si partenerii Romaniei. Iordache a folosit formula "deocamdata sunt doua proiecte aflate in dezbatere" atunci cand s-a referit la cele doua proiecte de OUG, fara sa explice de ce a spus "deocamdata".

Iordache a mai spus ca avizul consultativ CSM s-a referit doar la caracterul de urgenta al ordonantelor, afirmand ca "in rest oportunitatea este clară".

Iata declaratia integrala a lui Florin Iordache:

"Se vor termina consultările luni şi, în urma acestor consultări, vă anunţăm punctul de vedere al ministerului. Mai aşteptăm şi alte puncte de vedere nu doar al CSM-ului. Acesta este un aviz consultativ, înţeleg că s-au pronuntat pe urgenţă, aici este singura discuţie. În rest oportunitatea este clară şi modul în care considerăm să modificăm cele două proiecte, deocamdata sunt doua proiecte aflate in dezbatere. Luni cand vom termina dezbaterile anunţăm un punct de vedere", a declarat Florin Iordache la Realitatea TV.

Video: Bianca Oanea

Ce spune CSM în comunicat?

În urma examinării Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru graţierea unor pedepse, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, miercuri, ambele proiecte transmise de Ministerul Justiţiei.         

CSM a apreciat că procedura adoptării proiectelor menţionate pe calea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, nu întruneşte cerinţele constituţionale ale art.115 alin. (4) din Constituţia României şi nici pe cele ale  art.73 alin.3 lit.i din legea fundamentală, în ceea ce priveşte proiectul pentru graţierea unor pedepse. 

Astfel, Constituţia României prevede, la art.115 alin. (4), că ”Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”.

Potrivit comunicatului, plenul Consiliului apreciază că acordarea graţierii colective nu poate forma obiect al unei ordonanţe de urgenţă, acest act de clemenţă reprezentând atributul exclusiv al Parlamentului, potrivit art.75 alin.3 lit. i din Constituţia României şi art.2 din Legea nr.546/2002 privind graţierea şi procedura acordării graţierii.

”Pe de altă parte, deşi s-a motivat în sensul că se urmăreşte scopul armonizării dispoziţiilor Codului penal şi Codului de procedură penală cu decizii ale Curţii Constituţionale, multe dintre modificările propuse prin proiectul de act normativ analizat depăşesc sfera modificărilor impuse de deciziile Curţii Constituţionale”, precizează CSM.

Având în vedere neîndeplinirea condiţiilor de adoptare a Ordonanţelor de urgenţă a Guvernului, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai examinat proiectul de act normativ sub aspectul conţinutului.

Iordache nu a participat la ședința CSM

Avizul dat de CSM este consultativ.

La şedinţa de miercuri au participat, pe lângă membrii CSM, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, şi procurorul general, Augustin Lazăr.

Deși este membru de drept al CSM, în calitate de ministru al Justiției, Florin Iordache nu a luat parte la discutarea celor două ordonanțe de urgență pe care le-a inițiat.

Avertismentul Comisiei Europene

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat, marţi, procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă.

Miercuri, în raportul MCV, Comisia Europeană a avertizat că ”cele două proiecte de ordonanțe de urgență prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 ar putea afecta cadrul juridic privind corupția și rezultatele luptei împotriva corupției”.

"Modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenței sau eficacității DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate", a mai avertizat CE.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…