VIDEO Moment rar/„Unchiul” Xi, iritat de „nepotul” Trudeau

VIDEO Moment rar/„Unchiul” Xi, iritat de „nepotul” Trudeau

Președintele chinez Xi Jinping l-a criticat miercuri pe premierul canadian Justin Trudeau pentru presupusele scurgeri de informații despre întâlnirea lor cu ușile închise de la summitul G20, o rară manifestare publică de supărare din partea liderului chinez, transmite Reuters.

Președintele chinez Xi Jinping îl ceartă pe premierul canadian Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

În imaginile video publicate de televiziunile canadiene, Xi și Trudeau pot fi văzuți stând aproape unul de celălalt și conversând prin intermediul unui translator la summitul de pe insula indoneziană Bali.

"Nu este adecvat și nu se face în acest fel", a spus Xi în mandarină, zâmbind.

"Dacă există sinceritate, putem comunica bine cu respect reciproc, altfel rezultatul nu va fi ușor de spus".

Nemulțumirea liderului chinez vine probabil în contextul relatărilor din presă potrivit cărora Trudeau a adus în discuție "îngrijorări serioase" cu privire la presupusul spionaj și la "interferența" chineză în alegerile canadiene, atunci când s-a întâlnit cu Xi marți, primele sale discuții cu liderul chinez în mai bine de trei ani.

Un translator pentru Xi poate fi auzit în înregistrarea video spunându-i lui Trudeau că "tot ceea ce am discutat a fost scurs în ziare, nu este adecvat".

Videoclipul a surprins un moment rar de sinceritate pentru Xi, a cărui imagine este atent îngrijită de mass-media de stat chineză.

Reacția lui Trudeau la criticile lui Xi

"În Canada credem în dialogul liber, deschis și sincer și asta vom continua să avem, vom continua să căutăm să lucrăm împreună în mod constructiv, dar vor fi lucruri asupra cărora nu suntem de acord", a spus Trudeau.

Înainte de a termina de vorbit, însă, Xi, părând ușor exasperat, îl întrerupe și spune: "Creați condițiile, creați condițiile, bine?", înainte de a zâmbi, de a-i strânge mâna lui Trudeau și de a pleca.

Nici ministerul chinez de externe, nici mass-media de stat nu au publicat nimic despre discuțiile dintre Xi și Trudeau.

Întâlnire informală între Xi și Trudeau

Cei doi oficiali au avut marți o întâlnire informală de 10 minute în marja summitului G20, potrivit unei surse guvernamentale. Xi a avut nouă întâlniri bilaterale oficiale cu alți șefi de stat în timpul summitului, potrivit site-ului Ministerului chinez de Externe.

Canada nu a publicat niciodată un rezumat oficial al întâlnirii, dar Trudeau a confirmat conversația și punctele pe care i le-a prezentat lui Xi la o conferință de presă la finalul G20.

"Canada are încredere în cetățenii săi în ceea ce privește informațiile despre conversațiile pe care le avem în numele lor ca guvern", a declarat Trudeau, potrivit unei transcrieri a conferinței de presă.

În China „nu există întotdeauna aceeași deschidere”

Trudeau a adăugat că nu toate conversațiile cu liderii vor fi ușoare, dar a subliniat că "sistemele" din cele două țări sunt diferite și că în China "nu există întotdeauna aceeași deschidere pe care un lider democratic poate și trebuie să o aibă cu cetățenii săi".

Scurtul, dar revelatorul schimb de replici Xi-Trudeau a evidențiat tensiunile dintre China și Canada, care sunt la cote ridicate de la reținerea directorului executiv al companiei chineze Huawei Technologies, Meng Wanzhou, în 2018, și de la arestarea ulterioară de către Beijing a doi canadieni sub acuzația de spionaj. Toți trei au fost ulterior eliberați.

În ciuda eliberării, tensiunile au reapărut recent.

Acuzații de spionaj în favoarea Chinei

Un angajat al celui mai mare producător de electricitate din Canada, Hydro-Quebec, care a fost implicat în cercetarea materialelor pentru baterii, a fost acuzat de spionaj pentru că ar fi încercat să fure secrete comerciale în beneficiul Chinei, a anunțat luni poliția canadiană.

Vestea arestării a venit în timp ce Trudeau și Xi participau la summitul G20.

În această lună, Canada a ordonat ca trei companii chinezești să renunțe la investițiile lor în minerale critice canadiene, invocând securitatea națională.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...