VIDEO „Nu avem dreptul să greșim”/Kievul își face ultimele calculele pentru contraofensivă

VIDEO „Nu avem dreptul să greșim”/Kievul își face ultimele calculele pentru contraofensivă

Ucraina este pregătită să lanseze mult așteptata contraofensivă împotriva forțelor rusești, a declarat pentru BBC un oficial ucrainean de rang înalt, transmite The Guardian .

Soldați ucraineni în acțiune în zona BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Postul de televiziune a relatat că Oleksii Danilov nu a vrut să precizeze o dată exactă, dar a spus că un asalt pentru a recuceri teritoriul de la forțele de ocupație ale președintelui Vladimir Putin ar putea începe „mâine, poimâine sau peste o săptămână".

El a declarat că Kievul nu are „dreptul să greșească" în privința acestei decizii, deoarece este o „oportunitate istorică" pe care „nu o putem pierde".

În calitate de secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Danilov se află în centrul cabinetului de război de facto al președintelui Volodimir Zelenski.

Pe rețelele de socializare circulă un clip video cu trupele ucrainene în care se poate observa și un Leopard 2.

„A venit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru", a scris sâmbătă dimineață pe canalul său de Telegram Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ce spune Kievul despre armele nucleare rusești din Belarus

De asemenea, Danilov a declarat pentru BBC că este „absolut calm" în legătură cu faptul că Rusia a început să desfășoare arme nucleare în Belarus, spunând: „Pentru noi nu este o știre".

Transferul de arme nucleare ruse în Belarus nu înseamnă că există un pericol mai mare de escaladare în războiul declanşat de Kremlin în Ucraina, susţin analişti din cadrul Institutului american pentru Studiul Războiului, notează dpa.

Este în continuare extrem de puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina sau în altă parte, potrivit analiştilor de la ISW.

Nivelul de ameninţare nu este mai mare în condiţiile în care Rusia este deja capabilă să atingă ţinte potenţiale cu armele sale nucleare, subliniază analiştii americani.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat vineri că Rusia plănuiește să simuleze un accident major la centrala nucleară Zaporojie controlată de forțele pro-Moscova pentru a încerca să zădărnicească o contraofensivă ucraineană planificată de mult timp pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia.

Principalele arme și strategiile care pot fi utilizate de Ucraina în contraofensivă

Conflictul din Ucraina se pregătește să intre într-o nouă fază de înaltă intensitate, pe măsură ce trupele de la Kiev par că au pornit la o contraofensivă anticipată.

„Acţiunile noastre au început deja”,a declarat recent consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak.

Ucraina s-a echipat cu arme și tehnologii avansate pentru a pregăti o contraofensivă în conflictul cu Rusia. Tancurile de luptă moderne, vehiculele de luptă ale infanteriei, sistemele de rachete HIMARS și rachetele de croazieră Storm Shadow, împreună cu sprijinul forțelor aeriene și a dronelor, vor juca un rol crucial în eforturile Ucrainei de a recupera teritorii și de a contracara invazia rusă.

Pregătirea și coordonarea trupelor, precum și logistica eficientă, vor fi esențiale pentru succesul contraofensivei, potrivit Al Jazeera .

Bindatele primite de Ucraina

Ucraina a primit peste 230 de tancuri de luptă din partea țărilor NATO, inclusiv tancuri Abrams M1 și Challenger 2, care sunt printre cele mai bune din lume în ceea ce privește puterea de foc și mobilitatea. Aceste tancuri vor juca un rol crucial în ofensiva Ucrainei pentru a recupera teritoriile pierdute în timpul invaziei ruse.

„A fost o plăcere să scot primul tanc principal de luptă Challenger 2 la o tură. Astfel de tancuri, furnizate de Marea Britanie, au sosit recent în țara noastră. Aceste mașinării fantastice își vor începe în curând misiunile de luptă”, a scris ministrul Oleksii Reznikov pe pagina sa de Twitter.

Un număr de 31 de tancuri M1 Abrams au sosit deja în Germania pentru un program de instruire a forţelor ucrainene pe tancurile americane, a anunțat marți, 16 mai, Pentagonul, relatează CNN.

Guvernul german a anunțat în data de 3 februarie că a aprobat și transferul de tancuri Leopard 1 către Kiev, după ce luase aceeași măsură pentru succesorul său mai modern, modelul Leopard 2 (o companie de 14 vehicule de luptă), pe 25 ianuarie.

„110 Leoparzi 1A5. În curând”, a scris diplomatul ucrainean pe Twitter, distribuind o fotografie cu unul dintre tancuri și o înregistrare video ce par făcute într-un atelier de reparații. În pofida vârstei sale, mai multe state membre ale NATO au în dotare și în prezent diferite versiuni modernizate ale acestui tanc.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...