VIDEO Nu, nu e joc pe calculator! E o consolă care controlează un atac cu drona asupra unui blindat rusesc

VIDEO Nu, nu e joc pe calculator! E o consolă care controlează un atac cu drona asupra unui blindat rusesc

O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum militarii ucraineni lansează o grenadă asupra asupra unui vehicul blindat rusesc cu ajutorul unui sistem de ghidare ce amintește de consolele de jocuri video portabile.​

Consola cu care este controlata drona ucraineanaFoto: Captura video

Înregistrarea surprinde momentul țintirii vehiculului rusesc cu ajutorul controlerului, lansarea grenadei, impactul și întoarcerea dronei la operatori. Videoclipul pare unul cu caracter demonstrativ, vehiculul rusesc părând deja avariat înainte de momentul impactului.

La sfârșitul lunii martie, unitatea de recunoaștere aeriană Aerorozvidka a forțelor armate ucrainene, a publicat o altă înregistrare video interesantă care arată cum sunt distruse blindate și vehicule rusești cu grenade aruncate din drone obișnuite.

Dronele au fost folosite cu mare succes de către forțele armate ale Ucrainei în războiul dus împotriva invadatorilor ruși, fie că este vorba de drone comerciale adaptate, faimoasele drone turcești Bayraktar sau, mai recent, dronele kamikaze Switchblade primite de la americani.

Ucraina ar urma să primească și drone înarmate cu rachete Hellfire

La începutul lunii iunie administrația Biden ar fi decis să vândă Kievului patru drone MQ-1C Gray Eagle, varianta folosită de armată a mai cunoscutei drone Predator, drone care pot fi înarmate cu rachete aer-sol Hellfire pentru a fi folosite pe câmpul de luptă, potrivit agenției Reuters care cita la momentul respectiv 3 surse din cadrul administrației de la Washington.

Ucraina a folosit mai multe tipuri de sisteme aeriene fără pilot cu rază mai mică de acțiune împotriva forțelor ruse care au invadat țara la sfârșitul lunii februarie, precum dronele AeroVironment (AVAV.O) RQ-20 Puma AE sau cea turcească, Bayraktar-TB2.

Dar MQ-1C Gray Eagle reprezintă un salt în tehnologie, deoarece poate zbura până la 30 de ore sau chiar mai multe, în funcție de misiunea sa, și poate aduna cantități uriașe de informații.

Grey Eagle, versiunea armatei a celei mai cunoscute drone Predator, poate transporta și până la opt rachete Hellfire care reprezintă o putere de foc considerabil mai mare decât orice avea Ucraina până acum în inventar.

Sursele Reuters au declarat însă că există pericolul ca vânzarea dronelor fabricate de General Atomics să fie blocată de Congres sau a unei inversări de politică de ultim moment care ar putea distruge planul revizuit la Pentagon de câteva săptămâni.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro