VIDEO O dronă ucraineană a capturat un soldat rus

VIDEO O dronă ucraineană a capturat un soldat rus

Comandamentul operational de Vest al Fortelor Armate ale Ucrainei (AFU) a publicat un videoclip pe Telegram cu un titlu intrigant: „O drona MAVIC a capturat un soldat rus”, relateaza Kyiv Post .

„Viitorul a sosit deja. Acum dronele noastre captureaza soldati rusi”, se arata in descrierea videoclipului.

Imaginile prezinta un militar rus care se uita la drona si se indreapta incet spre ea. Ulterior, videoclipul arata cum soldatul rus se preda militarilor ucraineni.

Intr-un interviu acordat Kyiv Post, un cercetas aerian ucrainean a explicat ca drona l-a ghidat pe rus pana la punctul in care acesta se putea preda.

„Se intampla ca drona MAVIC sa transmita mesaje de genul: ‘Du-te si preda-te, nu vei fi ucis si te vor hrani’. Si, uneori, un soldat (rus) ridica el insusi un steag alb sau face semnale cu mainile ridicate”, au spus ei.

„Apoi MAVIC coboara si zboara incet, aratand drumul”, a adaugat el.

Potrivit cercetasului aerian, drona MAVIC chiar „face miscari cu camera” atunci cand comunica cu militarii, indicand „da” sau „nu”.

In plus, el a descris modul in care dronele MAVIC ajuta la livrarea de provizii esentiale, cum ar fi medicamente, apa, alimente si chiar tigari, soldatilor AFU epuizati, raniti in timpul asalturilor, in timp ce asteapta conditii favorabile pentru evacuare.

La inceputul lunii ianuarie, Brigada 95 de Asalt Aeropurtat Separat a publicat o inregistrare video care arata cum un soldat ucrainean, capturat de Rusia si aflat intr-o transee inamica, a fost ghidat cu succes de o drona catre pozitiile ucrainene.

Luptatorii implicati in aceasta operatiune au mentionat ca au folosit o drona de atac intr-o zona controlata de trupele rusesti. Dupa ce i-au eliminat pe rusi, soldatii AFU au observat un prizonier de razboi ucrainean legat, dintr-o alta brigada, intr-o transee.

„Operatorul nostru de drona cu indicativul Kevin a inceput sa atraga atentia acelui prizonier prin aprinderea luminilor de pe MAVIC. Tipul de la sol s-a orientat si a inceput sa ne urmareasca drona”, au declarat militarii.

In timp ce drona ghida militarul AFU catre pozitiile ucrainene, acesta a intalnit un soldat rus supravietuitor.

„Rusul nu a vazut ‘pasarea’ noastra, care mai avea inca o grenada pe ea, si a inceput sa dea din maini catre soldatul ucrainean, spunand: ‘Intoarce-te'”, au povestit luptatorii.

„Apoi, Kevin a aruncat o grenada asupra ocupantului, l-a ranit si a continuat sa isi ghideze camaradul”, au adaugat luptatorii.

Trebuie remarcat faptul ca, in timpul razboiului ruso-ucrainean, dronele civile de tipul MAVIC au devenit unul dintre cele mai raspandite mijloace de lupta.

Dronele sunt folosite atat de Ucraina, cat si de Rusia pentru recunoastere, ajustarea focului de artilerie si lansarea de munitii improvizate asupra tintelor inamice.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat