VIDEO O nouă demonstrație de forță a SUA, care au testat o bombă ghidată pentru distrugerea navelor

VIDEO O nouă demonstrație de forță a SUA, care au testat o bombă ghidată pentru distrugerea navelor

În iulie, Forțele Aeriene ale SUA au testat o nouă bombă ghidată pentru distrugerea navelor, demonstrând capacitatea tot mai mare a serviciului de a scufunda navele inamice.

Un bombardier B-2 Spirit a lansat bomba, pe care Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene (prescurtat AFRL) o numește QUICKSINK, împotriva unei nave de marfă goale din Golful Mexic, a declarat AFRL, într-un comunicat de joi.

QUICKSINK este un răspuns la o nevoie urgentă de a neutraliza amenințările maritime la adresa libertății din întreaga lume.

Colonelul Matthew Caspers, șeful direcției de muniții a AFRL de la Baza Aeriană Eglin, Florida, a declarat că tehnologia va asigura că SUA își poate apăra interesele, menține mările deschise și „va lua inițiativa în zonele maritime mari”.

Programul QUICKSINK va permite Forțelor Aeriene ale SUA să modifice armele actuale și viitoare pentru a lovi ținte pe mare care sunt staționate sau în mișcare. În 2021, când a început să testeze conceptul, AFRL a declarat că dorește ca armele să ajungă în anumite puncte ale navei țintă, inclusiv în partea superioară, la linia de plutire sau chiar sub suprafața apei.

AFRL nu a specificat ce armă a fost folosită în testul din iulie pentru a scufunda vasul de marfă, numit Contesa Monarh. Dar, într-un test anterior din 2022 s-a folosit o muniție JDAM modificată GBU-31 (cu o masă totală de 960 kg), ghidată de GPS, care a lovit o navă țintă, lansarea fiind făcută de un avion F-15E Strike Eagle, potrivit AFRL.

Forțele Aeriene speră că arma QUICKSINK va avea un efect distructiv asupra navelor, similar cu o torpilă tradițională, fiind în același timp mai ieftină și mai flexibilă decât aceasta, deoarece poate fi lansată de pe majoritatea aeronavelor de luptă ale serviciului.

Componenta cheie a armei este noul sistem căutare care permite, atât țintirea cu precizie a navelor maritime de suprafață la un cost redus, cât și integrarea sa pe diferitele variante de JDAM sau alte arme realizate în tehnologie de arhitectură deschisă – conceptul sau standardul WOSA (Weapon Open Systems Architecture).

În ianuarie 2023, BAE Systemsa primit de la AFRL un contract de fază 2, în valoare de 12 milioane USD, pentru a dezvolta în continuare un sistem de căutare cu o arhitectură deschisă și la costuri reduse, pentru orice vreme, cu mai multe moduri (radar/infraroșu) în cadrul Programului QUICKSINK.

Noul sistem de căutare pentru arma QUICKSINK este proiectat pentru a fi ”plug and play” (după ce a fost conectat poate fi imediat folosit) oferind țintire semi-autonomă de precizie asupra navelor de suprafață la costuri reduse, prin modernizarea sistemelor de arme existente pentru a obține capabilități de lovire din aer asemănătoare torpilelor, a precizat BAE Systems la vremea respectivă.

Lista de compatibilitate a munițiilor JDAM, probabil una dintre cele mai mari din lume în sectorul munițiilor, include peste 20 de tipuri de avioane de luptă, dintre care cele mai recente sunt Su-27 și MiG-29. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maia Sandu rămâne președinta Republicii Moldova

2 „Dragă Cristi, te iubesc, sunt gospodină, te rog, sună-mă”

3 VIDEO Merită acest trădător o pedeapsă mai blândă pentru că a recunoscut spionajul în favoarea Rusiei?

4 Voi vedeți ce a făcut China pe o insulă „geamănă” cu Taiwanul?

5 Moartea suspectă a celor două soții ale ONG-istului Beniamin Lup. Anchete în România și Republica Moldova