VIDEO „Orban, du-te dracului!”/Proteste maraton la Budapesta

VIDEO „Orban, du-te dracului!”/Proteste maraton la Budapesta

Pentru a cincea zi consecutivă, sâmbătă au fost organizate demonstrații în Ungaria. Protestatarii denunță o reformă fiscală a guvernului lui Viktor Orban, care ar urma să crească taxele pentru micii comercianți.

Mii de persoane au manifestat sâmbătă în capitala ungară Budapesta, pentru a cincea zi consecutivă, împotriva unei reforme fiscale a guvernului premierului Viktor Orban.

Orban: O reformă „bună și necesară”

Protestele, primele de la realegerea liderului conservator în aprilie, au început marți, 12 iulie, după ce parlamentul a adoptat o reformă fiscală care, potrivit protestatarilor, va crește taxele pentru sute de mii de mici comercianți.

„Orban, du-te dracului”, „Dispari”, au scandat unii dintre miile de protestatari care au mărșăluit sâmbătă pe străzile din centrul Budapestei, scrie Ouest-France .

„Nu are sens ceea ce au făcut (guvernul). Nu va aduce nimic pentru buget”, a declarat pentru AFP Ilona Pusztai, o avocată în vârstă de 37 de ani. „Guvernul planifică în continuare măsuri de austeritate dar oamenii nu mai suportă”, a declarat Zoltan Gemesi, un profesor în vârstă de 68 de ani.

Vineri, Viktor Orban luase apărarea reformei contestate, „bună și necesară”, în opinia sa.

Inflația și criza energetică

Ungaria, care poartă discuții cu Bruxelles-ul cu privire la fondurile de susținere a economiei sale, suferă de o inflație ridicată și și-a văzut moneda prăbușindu-se.

Guvernul a anunțat miercuri o „stare de urgență” ca răspuns la criza energetică provocată de războiul din Ucraina, cu o creștere planificată a producției de cărbune și un apel la gospodării să își limiteze consumul.

Printre măsurile avute în vedere, persoanele care consumă mai multă energie decât media vor trebui acum să o cumpere la prețul pieței, și nu la un preț puternic subvenționat de stat.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”